Gazdag nők veszekednek ruhákon, és valamiért ott van köztük Apró Anna

2023. december 20. – 15:59

Gazdag nők veszekednek ruhákon, és valamiért ott van köztük Apró Anna
Pezsgőzgetés az athéni luxusteraszon, A város királynői egyik jelenetében – Fotó: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Én tényleg megpróbáltam. Másfél héten át minden este megnéztem A város királynőit, de minden egyes résszel egy kicsit szomorúbb lettem azoktól a sztereotípiáktól, amikkel ez a műsor visszalök a kilencvenes évekbe. Pedig azon az alapon, hogy egy kis trash mindenkinek kell, a luxusnak is kell a reklám, pláne egy ilyen rekordinflációs évben, plusz tombol a nosztalgia a divattól kezdve egy csomó mindenben, még akár jól is futhatott volna egy reality gazdag magyar nőkről, csak sajnos A város királynői azt üzeni: ha egy nő gazdag, akkor is csak a külsőségek érdeklik, és amúgy sem tud gondolkodni. A valóságban ez nyilván nem így van, de a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat jól felerősíti a műsor.

Apró Anna és Pálfiné Szabó Paulina – Fotó: RTL
Apró Anna és Pálfiné Szabó Paulina – Fotó: RTL

Luxuscipők, táskák, ruhák, menő kocsi, hatalmas házak – ezeket még akár jó is lenne nézni a szürke téli estéken, de a hét gazdag barátnő egymás közötti, megrendezett feszültségeiről szóló műsorban annyira kínosan ostobának állítják be a nőket, hogy egyetlen egyszer sem tudtam röhögni. Végig az volt az érzésem,

mintha kitörölték volna azt az elmúlt 30 évet, ami alatt a nők saját jogon is képesek érvényesülni, cserébe viszont másodhegedűsként lehetnek vagyonosak, és bármi is történik, a lényeg, hogy jól kell kinézni.

Egy percig sem vártam, hogy a női egyenjogúság harcosai lesznek, de azt igen, hogy legalább egy kicsit igazibbak lesznek a feszültségek a műsorban.

Ők heten a gazdag nők

A hét szereplő között ketten tűnnek egy kicsit természetesebbnek a többieknél (azaz nincs teletöltve a szájuk és az arcuk műanyaggal), egyikük a Cápák közöttből megismert Apró Anna, akinek 34 évesen öt cégben van érdekeltsége. 27 évesen vásárolta be magát egy magánegészségügyi cégbe, ami a 24.hu összesítése szerint két év alatt 5,3 milliárdos árbevételt, abból pedig 1,5 milliárdos profitot termelt. Neki a pénz kényelmet és szabadságot biztosít, két dologra vágyik: egy pasira és egy gyerekre.

A másik a 35 éves lakberendező Czeglédi Laura, aki ingatlanbefektető férjével vett egy 22 lakásos házat Budapesten, de nem csak itt élnek, mert rengeteg időt töltenek a 11 hektáros toszkán birtokukon is. Ott az 1000 négyzetméteres villájuk mellett helikopterleszálló, teniszpálya, futópálya és medencék is vannak, ide meg is hívják majd a társaságot. Ő is nagyon vágyik gyerekre, próbálkoznak is egy ideje. Voltak orvosnál is, elképzelhető, hogy lombikra lesz szükségük, pedig az Czeglédi szerint a természet megerőszakolása.

Nem elemezném komolyabban, mennyire káros egy ilyen kijelentés egy országos nézettségű műsorban, mert nyilván arra megy ki a játék, hogy kiakadjanak a nézők, csak Laura annyira hiteltelenül adja elő, hogy nem is jön át igazán.

Hat nő pózol, a lényeg, hogy jól kell kinézni – Fotó: RTL
Hat nő pózol, a lényeg, hogy jól kell kinézni – Fotó: RTL

A többieknél már látszik, hogy megfeszített erővel tempóznak azért, hogy jól nézzenek ki, ezt egyébként el is mondják, a 40 éves Solomon Zsuzsanna például évről évre jobban szeretne mutatni, és tudja, hogy a szépségért meg kell szenvedni. Neki két gyereke van, de szingliházasok (!!!) a férjével. Furán hangzik, de ez döbbenetes módon nyitott házasságot jelent, vagy inkább azt, hogy a férjnek van egy új barátnője, Zsuzsi pedig masszívan keresi az igazit, de azt mondja, fontos, hogy az igazinak pénze legyen.

Zsuzsi egyébként Kőbányáról indult, többször el is mondja, olykor ordítva is, honnan küzdötte fel magát. Érdekesség, hogy szerződésben tiltotta meg a saját anyjának, aki egyébként szorgalmas segítője, hogy megjegyzéseket tegyen a kinézetére. Biztos ezt is bicskanyitogató fordulatnak szánhatták, de épp csak felszaladt a szemöldököm tőle, annyira nyilvánvaló hazugságnak tűnik ez, aztán rájöttem, hogy ez is csak része Zsuzsi később felépített feketebárány karakterének.

Hasonlóan selfmade üzletasszonynak állítják be Szécsényi Violettát is, akinek két cége van, az egyik egy szépségszalont működtet, a másik egy au pair cég, de az Opten adatok alapján 10-20 milliós bevételnél többet ezek sem produkálnak, tehát az extrém rongyrázást annyira nem indokolják.

És akkor ott a csodás páros, Paulina és Paulina, akik már tényleg le sem tagadhatnák, hogy tudatosan választották őket – feszültséggenerálásra. A 31 éves Kalmár Paulinának a testvérével közösen van egy ablakgyártó cége, ami két egymást követő évben is 120 millió forintos árbevételt, és 20 milliós profitot hozott, de nyilván az agrárbirodalmat felépítő apjától, Pálfi Gábortól van a vagyona jó része. Anyja, Paulina mama, Pálfiné Szabó Paulina, szintén az agrárbirodalomban érdekelt, ő saját magáról ezt mondja:

Én vagyok a nyak a családban, én irányítom a fejet, a férjem a fej.

Paulina mamának három felnőtt gyereke van, akik három édes problémát jelentenek neki, a család félig Andorrában él, és az asszony szerint a hosszú házasság titka 2800 kilométer. A két Paulinának egy vakarószalonja is van, ahol műkörmeikkel vakargatják a vendégeket, pénzért. Ezzel az egyedülálló szolgáltatással egész Európát szeretnék bekebelezni. Innen is sok sikert kívánunk hozzá.

A hetedik szereplő pedig Micheller „éjszaka királynője” Mónika, modell, akinek saját vagyonáról nem találni információt, cserébe egy dúsgazdag görög üzletember a pasija. Moncsi szerint egy nő annyit ér, amennyit költenek rá, neki 10-12 budai ingatlan ára van a gardróbjában, alig várja, hogy Dinosz megkérje a kezét, de a harmadik évfordulójukra egy olyan értelmezhetetlen festményt ad a férfinak ajándékba, amit az utolsó utcai hobbifestő is inkább széttépne.

Vérszegény műbalhék Londontól Athénig

Az első konfliktus abból pattan ki, hogy a szépségszalon-tulajdonos Violetta éppen arra a napra szervezi a szülinapi buliját, amikor a kozmopolita, „életem a csillogás” Paulina esküvője lett volna, ha a pasija nem mondta volna le azt. A vakarószalon-tulajdonos Paulina az időpontválasztáson úgy felhúzza magát, hogy a meg nem tartott esküvőjére szánt piros menyecskeruhában megy el a bulira. Ezen mindenki megdöbben, a partit szervező Violetta kiakad, és elindul a lavina, amiből hatalmas álvita kerekedik.

Gazdag nők vitatkoznak ruhákon, köszönjük. Az a megdöbbentő, hogy a ruhavita hömpölyög tovább a következő részeken át, közben az ügyeletes feketebárány Zsuzsi lesz, aki meghívja a társaságot Londonba, a London Fashion Weekre, ott a ruhán kívül egy újabb konfliktusforrás lép be, meg fognak döbbenni: ez a késés. Kettő percet késik Paulina és az anyja egy megbeszélt találkozóról. Kettőt. És ebből lesz az újabb feszkó, meg aztán abból, hogy ötcsillagos szálloda helyett luxusapartmanban kell aludni.

Zsuzsi leönti Paulinát Athénban – Fotó: RTL
Zsuzsi leönti Paulinát Athénban – Fotó: RTL

Aztán az ötödik napon is azon műbalhéznak, hogy ki milyen ruhában van, ki késett hány percet, és miért nem hívta meg az egyik a másikat, közben pedig egy párszor lebüdösparasztozzák egymást. Simán el tudom képzelni, hogy a rendes milliárdosok között is van ilyen, de ezt nézni összesűrítve a tévében napokon át, tök unalmas. Sajnos ezt még az sem tudja megtörni, hogy Mónika athéni luxusbuliján Zsuzsi lehülyepicsázza és pezsgővel arcon önti Paulinát, még mindig a ruha miatt. Paulina anyja másnap váratlanul megérkezik, és egy másik bulin belöki a medencébe Zsuzsit, mert „ki van idegelve” attól, hogy megalázták a lányát.

És persze sírás

Ennél a résznél már nagyon rezgett a léc, úgy éreztem, nem fogom bírni tovább nézni ezt a műsort, de jött egy újabb fordulat: Anna kijelentette, békítő szándékkal kutyás bulit rendez! Azt éreztem, hogy most fog elfogyni az összes agysejtem, de mivel Laura meg Toszkánába hívta a társaságot, még ezt az egyet bevállaltam. Habár őszinte leszek: már csak fél szemmel néztem. Egyszer csak valami hangzavarra figyeltem fel, Apró Anna épp azon sírta el magát, hogy Laura azt magyarázta Móninak, hogy ha egy pasi nem hordja a tenyerén, akkor el kell hagyni. Közben Laci, Laura pasija kifejezéstelen arccal simogatja a kutyát, aztán Anna elmondja, hogy neki még soha senki nem vett drága ajándékot, senki nem vitte el nyaralni, sőt csomószor volt egyedül, mert „másnak arra nincs pénze”.

„Alapvető igényem, hogy ne verjenek meg”

mondta sírva.

Hát, én eddig bírtam, a következő résznek már csak az elejét voltam képes megnézni, de amikor megláttam a vergődést arról, hogy egy fájdalmasan rosszul összerakott Halloween-partin a hét eddigi szereplőhöz belép egy nyolcadik is, Gréti, akkor egyszerűen kikapcsoltam a tévét. Szép tájakért nézek inkább Travel Channelt.

Pózolás, csillogás – Fotó: RTL
Pózolás, csillogás – Fotó: RTL

Pedig az eredeti The Real Housewives-sorozatban is fontos szerepet játszanak a szép tájak: a show legtöbb amerikai verziójában (az első, Orange megyei óta létezik többek közt New York-i, Beverly Hills-i, de atlantai változat is) egyrészt maguk a szereplők is olyan házakban és környezetben élnek, amilyeneket inkább csak lakberendezési lapokban és utazási katalógusokban láthatunk, másrészt a luxusfeleségek bejárják a fél világot – nem hátizsákkal.

Az ő luxusuk azért tűnik valódibbnak, mint A város királynőié, mert nem azt nyomják az arcunkba, hogy nézd, milyen sok dizájnertáskát megvehetek, annyira különleges vagyok, hanem épp ellenkezőleg, nem kérkednek a gazdagságukkal, hiszen az magától értetődően szerves része az életüknek. Ugyanilyenek a szomszédiak, ebben nőttek fel, de az sem ritka, hogy maguk dolgoztak meg a pénzükért.

2006-os indulása óta a The Real Housewives-franchise egyébként világszerte terjeszkedik, egyszer már hozzánk is megérkezett, akkor a Viasat 3-on Feleségek luxuskivitelben címmel figyelhettük, hogyan is élnek a gazdag(nak tűnő) nők Magyarországon. A sorozatot persze az elmúlt néhány évben számos kritika érte külföldön is, hiányolták a diverzitást, és a torz nőkép sem tetszett sokaknak. Épp ezért lepett meg mindenkit, amikor tavaly bejelentették, hogy Jenna Lyons, a legendás és leszbikus divattervező csatlakozik a luxusfeleségek New York-i csapatához. A The Real Housewives of New York tényleg szintet lépett Lyonsszal, aki a legkevésbé sem a trash, hanem épp a progresszivitás és az egyedi ízlés képviselője – ő volt az, aki a J.Crew nevű tömegmárkát kultstátuszba emelte, sokan nem is értették, miért éri meg neki szerepelni a sorozatban.

De hiába Apró Anna, A város királynői sajnos köszönőviszonyban sincs az eredeti amerikai verzióval, és látszik is a nézettségen, hogy meg sem közelíti számokban a TV2 korábban már lefutott Kőgazdag fiataljait, viszont a TV2-n a luxussorozattal egy idősávban futó Farm VIP el is szívta a nézőket az RTL-től.

Nyilván mindkét luxisorozat kreált highlife-ot mutat, és valójában nem tudom, úri körökben mit szólnak hozzá, de összességében ebből a realityből is csak az derül ki, ami Paulina mama szájából hangzott el:

Úrnak születni kell, a paraszt meg terem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!