Eladó egy farm kétezer szélesszájú orrszarvúval

2023. április 28. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

Eladó egy 8500 hektáros farm Dél-Afrikában, ahol 1993 szélesszájú orrszarvú él – írja a Guardian. A tulajdonos egy olyan milliárdos befektetőt keres, aki inkább költ a védett orrszarvúkra, mint egy jachtra vagy egy Picasso-festményre.

John Hume dél-afrikai vállalkozó körülbelül 30 éve 200 szélesszájú orrszarvút szerzett, amelyeket azóta szaporít. Mostanra a számuk 2000-re növekedett, ez a világ teljes szélesszájú orrszarú-populációjának az egytizede. A farmon rajtuk kívül 213 bivaly, öt víziló, hét zebra és 11 zsiráf is él.

A most 81 éves Hume üdülőhelyek építésével szerezte vagyonát, amelyből 150 millió dollárt költött az orrszarvúfarmra. Tavaly viszont elfogyott a pénze, mert a farm fenntartása naponta 3,5 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. A projekten százan dolgoznak, köztük állatorvosok, vadőrök és biztonsági őrök, akik az orvvadászokkal szemben védik az orrszarvúkat.

John Hume a farmján még 2004-ben – Fotó: Alexander Joe / 2004 AFP
John Hume a farmján még 2004-ben – Fotó: Alexander Joe / 2004 AFP

A farm korábban az orrszarvúk levágott szarvának eladásából tudott bevételhez jutni, ez ugyanis drágább, mint az elefántcsont, a kokain, vagy az arany. Az orrszarvú szarvát hagyományos kínai gyógyszerek elkészítéséhez használják fel. A farmnak engedélye van az orrszarvak levágására, amivel az állatokat az orvvadászoktól is védik, ezek kereskedelme azonban évek óta be van tiltva.

Hume szerint az orrszarvúknak nincs esélyük az orvvadászokkal szemben. A farm üzemeltetésében Hume elszegényedett, azt szeretné, ha azt egy olyan alapítvány vagy egy milliárdos veszi meg, aki folytatni akarja a projektet. A farmra május elsejéig lehet licitálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!