Csak női karmesterekkel nyitja és zárja idei szezonját a világ leghíresebb komolyzenei fesztiválja

2023. április 20. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 130 éves történetében először női karmesterekkel nyitja és zárja idei szezonját a világ leghíresebb komolyzenei fesztiválja, a The Proms, hivatalos nevén a Henry Wood Promenade Concerts, írja a BBC neve alatt futó fesztiválról a Guardian. A nyitó- és a záróestet Dalia Stasevska és Marin Alsop vezényli. „Jó irányba haladunk az egyenlő képviselet felé, de ez egy lassú folyamat” – mondta David Pickard, a fesztivál igazgatója.

Dalia Stasevska karmester egy Los Angeles-i koncerten Fotó: Dania Maxwell / Getty Images
Dalia Stasevska karmester egy Los Angeles-i koncerten Fotó: Dania Maxwell / Getty Images

Idén tíz női karmester lép fel a Promson, közülük hárman idén debütálnak a fesztiválon, amelynek 84 koncertjének egyharmada tartalmaz majd női műveket.

Az idei huszonegy premierből tizenegy női zeneszerzők alkotása, köztük van az ukrán Bohdana Frolyak és a királyi zene mestere, Judith Weir.

„Ez óriási előrelépés a tíz évvel ezelőtti számokhoz képest. Vajon ez elég? Nem, de a motiváció, hogy változtassunk ezeken a dolgokon, óriási” – mondta Pickard.

Az idei Proms újdonságai közé tartozik a Sage Gatesheadben megrendezett minifesztivál, amely hat koncertnek ad otthont majd egy júliusi hétvégén. Az előadók között az elismert énekes-dalszerző Self Esteemtől az amerikai kontratenor Reginald Mobley-ig sokféle előadó lesz.

Az idei Proms július 15-től szeptember 9-ig tart, a koncertek egy része a londoni Royal Albert Hallban lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!