106 éves tetoválóművész került a Fülöp-szigeteki Vogue áprilisi címlapjára

2023. március 31. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

A híres kalingai tetoválóművész, Apo Whang-Od szerepel a Vogue Fülöp-szigeteki kiadásának áprilisi címlapján – írja a CNN.

A 106 éves Whang-Odot generációja utolsó mambabatokjaként, azaz tradicionális filippínó tetoválóművészeként tartják számon. A kalinga törzs szimbólumait – amelyek az erőt, a bátorságot és a szépséget jelképezik – több ezer ember bőrére varrta már rá. Nem csak a helyieknek nyújt szolgáltatást, rengeteg turista keresi fel a kalingai Buscalant, hogy a legöregebb mambabatok mintáját viselhesse magán.

Whang-Od 1917-ben született, 15 éves kora óta tetovál tradicionális módszerekkel: a tintához faszén és víz keverékét használja, amit egy helyi citrusféle, a calamansi vagy pomelo fa tüskés végével juttat a bőrbe. Ihletet a természeti, népi motívumokból és geometriai formákból merít.

A Vogue címlapján egyszerű fekete atlétában és tradicionális ékszerekben szerepel.

„Az igazi szépség túlmutat a felszínen – és áthatol rajta. Apo Whang-Od élete bele van írva a bőrébe, az elért eredményektől kezdve a betegségekig és a régmúlt szerelmek nevéig. A bátorság, a szépség és a kalinga törzs gazdag örökségének történetét meséli el” – írja róla a lap az Instagramon.

A „batok” ezeréves gyakorlata tovább fog élni Buscalanban Apo Whang-Od ugyanis átadta a mesterséget unokahúgának, Grace Palicasnak is, aki ugyanazokat az alapvető eszközöket használja, mint ősei, és örökölte a mesterség iránti elkötelezettséget is. „Én voltam az első gyerek, aki megtanult tőle tetoválni. Csak megfigyeltem, amit ő csinált” – mesélte a 26 éves Grace a Vogue-nak. A 106 éves tetoválóművésznek van egy másik mentoráltja is, Elyang. Whang-Od jellegzetes mintája, a három pont, őket hármójukat, és a tradíció továbbélését szimbolizálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!