Madonna mindig is szeretett sokkolni, de most sokan csak találgatják, mi történik vele

2022. november 21. – 19:49

Madonna mindig is szeretett sokkolni, de most sokan csak találgatják, mi történik vele
Madonna és a kolumbiai Maluma a színpadon az énekesnő Medallo in the Map című koncertjén, Medellínben, 2022. április 30-án – Fotó: Frady Builes / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 64 éves világsztár sokkolja a rajongóit a TikTokon és az Instagramon, égővörös hajjal, agresszívan üvölt a kamerába, mint egy viking harcos. A kommentelői csak találgatnak: van, aki szerint Madonna megtébolyult, mások együttérzőn kérdezik, jól van-e. Látszik, hogy az öregedés ellen küzd, de úgy tűnik, ez a tabu nem akar ledőlni, és ennek ebben az esetben épp maga Madonna az oka.

Hetek óta többen is döbbenten figyeljük a szerkesztőségben, hogy mi történik Madonnával, amit ugyanis az utóbbi időben a közösségimédia-felületein produkál, egyre inkább értelmezhetetlenné válik. Először akkor kaptuk fel a fejünket, amikor egy Instagram-videóban rózsaszín hajjal, kiszőkített szemöldökkel, világító kék szemmel nézett a kamerába, kísértetiesen hasonlított Marilyn Mansonra. Találgattuk, hogy ez valami filter-e, és sok kommentelőhöz hasonlóan az is eszünkbe jutott, hogy talán nem is az egykor ikonnak tartott popsztár szerepel a videókon.

Aztán rövid idő után a rózsaszín hajat égővörösre cserélte, de a láthatatlanná szőkített szemöldökkel, és irreálisan túlrúzsozott-feltöltött szájával most olyan, mintha valami viking harcost játszana.


A videókból nem derül ki egyértelműen, hogy mit akar ezzel elérni, a kommentelői is csak találgatnak, van, aki szerint ő már nem az a popikon, akiért őrülten odavoltak milliók, mások együttérzőn kérdezik, hogy jól van-e, de a legtöbben egyenesen azt találgatják, hogy rendben van-e az elméje. Ezen a videón el is sírja magát, ami csak tovább erősíti az aggódó hangokat:


Jó, de mi ebben a meglepő?

Madonna mindig is szeretett sokkolni, eleve ezzel robbant be a popiparba 40 évvel ezelőtt, átváltozásai meghatározták a karrierjét, ezektől vált megkerülhetetlen ikonná. Adódik a kérdés, hogy most miért akad fenn a rajongótábor és a média az énekesnő újabb húzásain. Egyértelműen látszik, hogy Madonna újra a figyelemre hajt, van ebben rutinja, hiszen az eddigi pályája során is szinte mindig új hullámokat, új divatokat indítottak el meghökkentő beszólásai, jelmezei, klipjei, turnéi. Csak éppen azok mind egy profin felépített koncepció köré épültek.

A harminc éve, 1992 októberében megjelent Erotica albummal például minden addiginál nyíltabban és erősebben nyúlt a női szexualitás témájához – az akkor 34 éves Madonnát mindenki csodálta, és nem csak a csúcsformája miatt. Amikor a Channel 4-nak adott interjújában megkérdezték tőle, hogy ő lesz-e az, aki megkérdőjelezi azt a tabut, hogy a nők elveszítik a szexualitásukat, ha elmúltak 40 évesek, Madonna azzal vágott vissza, hogy „úgy gondolom, nemcsak a rasszizmustól és a szexizmustól szenvedünk, hanem az ageizmustól is. Amint elérsz egy bizonyos kort, nem lehetsz kalandvágyó? Szerintem ez eléggé visszataszító” – mondta az akkor már karrierje sokadik csúcsán levő sztár.


Tudatosan felépített imázsával hosszú ideig mindenki előtt járt, tempót diktált, jóval az influenszerek kora előtt meghatározta a divatot. Profizmusa miatt egyszerűen nem lehetett elmenni mellette, ha tetszett az embernek a zenéje, ha nem.

A 64 éves világsztár úgy tűnik, nem sokat változtatott azóta a gondolkodásán, tényleg hülyeségnek tartja, ha valakit kor szerint kategorizálnak, úgyhogy ő az utóbbi időben is huszonéves fiúkkal randizgat. Amikor nem ordítozik a videóiban, akkor a

féktelen bulizásról posztol, piál, füvezik, 30 alatti lányokkal csókolózik, coming outol.

Üzeneteiből talán csak az az egy világos, hogy most az öregedés tabuját próbálja ledönteni, de úgy tűnik, ez a próbálkozás visszafelé sül el, a rajongók nem veszik a lapot, bátor és menő helyett inkább kínosnak tartják, és csak sajnálkoznak rajta.

De mi történt Madonnával az elmúlt tíz évben?

Madonnának a 80-as évek óta minden évtizedben volt Billboard top 10-be jutott albuma, 575 millió dollárra becsült vagyonával a Forbes listája szerint ő a világ 47. leggazdagabb self-made nője.

2012-ben még hatalmas show-t csinált a Super Bowl félidei koncertjével: eleve gladiátorok húzták be a trónon ülő popsztárt, aki aztán a szuperlátványos színpadon, profin lenyomta az addigi legnagyobb slágereit. Bár az akkor már 54 éves sztár egyszer megcsúszott egy picit a színpadon, úgy tűnt, ő a kapitány, aki diktálja a tempót a fiataloknak, mint Nicki Minaj, az LMFAO vagy MIA.

A show bekerült a Billboard összeállításába minden idők legjobb Superbowl-félidei produkciói közé, 114 millióan látták világszerte, többen nézték, mint magát a játékot.

A show körüli hírverés kellett is Madonnának, mert akkor jelent meg az MDNA album, amit aztán elég vegyesen fogadtak szerte a világon, a hozzá kapcsolódó turné viszont minden idők tizedik legtöbb bevételt hozó koncertsorozata lett. A turnéval 125 millió dollárt keresett, amivel 2013-ban ő lett a legtöbbet kereső híresség a Forbes listáján. A következő albuma, a Rebel Heart már nem hozott ekkora sikert, sok negatív kritikát kapott, aztán 2015-ben már azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Coachella fesztiválon megcsókolta Drake-et, a rapper viszont mintha nem lett volna oda ezért:

2015 eleve felemás év volt Madonnának, mert épp a következő albummal turnézott, amikor a Guy Ritchie-vel közös gyereke úgy döntött, köszöni, nem kér többet az anyjából, és inkább az apjával marad. Ugyanebben az évben a Brit Awardson előadás közben leesett a színpadról, csípő- és térdsérüléseket szenvedett, és meg is kellett operálni.

2016-ban ő lett a Billboardnál az Év nője a zeneiparban, a díjátadón pedig megdöbbentő beszédet mondott:

Köszönöm, hogy elismeritek, hogy képes voltam folytatni a karrieremet az elmúlt 34 évben, minden nőgyűlölet, szexizmus, állandó zaklatás és könyörtelen erőszak ellenére.

Ugyanebben az évben spontán akusztikus koncerttel támogatta Hillary Clinton elnökjelölti kampányát, majd nagyon megdöbbent, amikor végül Trump lett az elnök.

Nem emiatt, de 2017-ben Madonna az addigi négy gyermeke mellé még kettőt fogadott örökbe Malawiból, Esthert és Stellát, aztán velük együtt Portugáliába költözött. Közben megjelent egy új albuma is 2018-ban, a Madame X, amit egy színházi turnéval kísért le, de a világjárvány közbeszólt, és le kellett mondania a koncerteket. 2019-ben aztán 60 éves lett, és az anyaságról és az öregedésről adott címlapos interjút a Vogue-nak, amiben azt mondta, harcol az ageizmus ellen. „Az emberek mindig is megpróbáltak elhallgattatni valamilyen okból, akár arról van szó, hogy nem vagyok elég csinos, nem énekelek elég jól, nem vagyok elég tehetséges, nem vagyok házas, most pedig arról, hogy nem vagyok elég fiatal.

Most az ageizmus ellen harcolok, azért büntetnek, mert betöltöttem a hatvanat.”

Túltolt plasztika

Ez a harc jól látszik az arcán is, ami teljesen átalakult az elmúlt években. Madonna külseje mindig is a figyelem középpontjában volt, a kétezres évek elején ő tette divatossá a makrobiotikus étrendet, a magazinok pedig rendszeresen megírták a napi rutinját, edzésprogramját és táplálkozási szokásait. Nem eszik húst és tejterméket, édességet meg pláne, és ezt a gyerekeinek is megtiltotta. Szigorú étrendje mellett heti 5-6 alkalommal edz, a pilates és a jóga mellett aerobikozik és súlyzózik. Eddig legalábbis így volt. Egy időben kifejezetten azért kritizálták, mert túl izmosnak tűnt, máskor a diétáját tartották túl spártainak.

Paul Banwell amerikai plasztikai sebész szerint a popsztár nem csak a szigorú rutinnak és a jó genetikának köszönheti az alakját, sebészek is alaposan besegítettek neki. „A legutóbbi TikTok-videókon látszik a változás a szemhéján, a szája pedig látványosan megnőtt.” Egyértelmű, hogy az Instagramon, a TikTikon filtereket is használ. „Egy egész csapat dolgozik azokon a filtereken, amelyekkel eltüntetik a ráncoknak még a jeleit is a videókon. Rengeteg kritikát kap ezért. De ez nem jelenti azt, hogy elégedetlen azzal, ahol van. Jól szórakozik rajta. Mindig is szerette a figyelmet, és idén még inkább meg akarja ragadni, mint valaha” – mondta Madonna egyik barátja a PageSixnek.

A PageSixnek és a New York Postnak nyilatkozó plasztikai sebészek részletesen végigvették, hogy milyen beavatkozások kellettek ahhoz, ahogy most kinéz. A megkérdezett orvosok szerint Madonna túl messzire ment az örök fiatalságért folytatott harcában, és túlságosan V alakú lett az arca. Dr. Ehsan Ali plasztikai sebész szerint legalább kilenc beavatkozást lehet azonosítani, amit szerinte a Grammy-díjas énekesnő csináltathatott. A sebész szerint Madonna biztosan járt ráncfelvarráson, ez abból látható, hogy a bőre feszesebb, nincsenek ráncai, az eljárás a szemek formáját is megváltoztatja, ettől tűnnek olyan „hátrahúzottnak”. A sebész biztosra veszi az orrplasztikát is, ami abból látszik, hogy túl keskeny és túl hegyes az énekesnő orra. Ali, aki Kim Kardashian, Kylie Jenner, Gwen Stefani és Ariana Grande tökéletes megjelenésén is dolgozik, azt mondja, Madonna láthatóan botoxot is kapott az arca több különböző területén. „Nincsenek mimikai ráncai, ami megerősíti, hogy több egység botox van a homlokában, a szarkalábakban és a glabellában, vagyis a mérges ránc helyén” – mondja.

Megváltozott az arcforma

Mindkét megkérdezett orvos szerint Madonna arccsontjai teljesen másképp néznek ki, mint régen, sokkal inkább kiemelkednek az arcából, ez is arra utal, hogy kés alá feküdt, és természetellenes kinézetének a töltőanyag is oka lehet, valószínűleg túlságosan beépült, és „szinte megette a csontozatát”. Ez szinte kockáról kockára látszik a lánya születésnapján kiposztolt Instagram-fotókon is.

Az orvosok szerint Madonna természetellenes arckifejezésének egyik fő oka a szemöldöke, ami az elmúlt 40 év átváltozásainak is egyik fontos pontja volt, ezért Ehsan Ali reméli, hogy egyszer nyugvópontra jut. „A szemöldök tetejétől a haj vonaláig tartó távolság több mint háromujjnyira van, ami szemöldökfelvarrásra utal. Ehhez a hajvonalban ejtenek bemetszéseket, mindent visszahúznak, így megemelik a szemöldököt, és egyben a hajvonal is hátrébb tolódik” – magyarázta a New York-i sebész. Szerinte egyértelműen látszik, hogy Madonna botoxot kapott a rágóizmába is, így karcsúsították az állkapocsvonalát.

Ali szerint ebben a korban természetes, hogy meglazul a bőr a nyak körül, Madonna sima állkapocsvonala viszont azt mutatja, hogy az álla alatt és a nyakán is zsírleszívással és nyaki ráncfelvarrással feszítették ki a bőrét. Azt mondja, hogy Madonnáé „rendkívül eltúlzottnak” tűnik, szerinte az ajánlott 2-3 töltés helyett legalább 6-8 lehet az énekesnő arcában, pedig szerinte az ilyen típusú töltésnél „a kevesebb több”.

Mi értelmük az ijesztő videóknak?

Az egyik oka szimplán üzleti: Madonna tavaly vaskos szerződést írt alá a Warner Music Grouppal, ami újrapörgeti a régi klasszikusait, mint például az Erotica album, tehát muszáj fenntartania az érdeklődést maga körül. Az már másik kérdés, hogy a valláshoz, szexhez, kapcsolatokhoz, a nők világban betöltött szerepéhez fűződő tabukra jól megtervezett és profin felépített megnyilvánulásokkal érte el a figyelmet, és ezeknek is köszönheti, hogy megkerülhetetlen popikonná vált.

A Vogue-interjúban azt is mondta, hogy a karrierje során sosem érezte, hogy a nők különösebben támogatták volna.

Nincsenek élő példaképeim, mert senki sem csinálja azt, amit én. És ez elég ijesztő. Visszatekinthetek olyan nőkre, akik szerintem nagyszerűek és csodálatosak voltak – szabadságharcosok, mint Simone de Beauvoir vagy Angela Davis –, de nekik nem voltak gyerekeik. Hat gyerek egyedülálló szülőjeként továbbra is kreatív vagyok, művész vagyok, politikailag aktív vagyok, van hangom, és mindazt teszem, amit teszek. Úgy értem, senki sincs az én helyzetemben.

(Vogue, PageSix, New York Post, CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!