Ciprus segíti a háborús szankciók által sújtott oroszokat, derül ki egy nemzetközi újságírói nyomozásból

2023. november 14. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ciprus még az eddig ismertnél is nagyobb szerepet játszik a Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjéhez kötődő pénzek mozgatásában – derítette ki egy nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt, amelyet a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) és a Paper Trail Media nevű német szerkesztőség vezetett.

A projektben részt vett még közel 70 másik szerkesztőség a világ minden tájáról – Magyarországról a Direkt36 –, és az újságírók ennek során átvizsgáltak 3,6 millió olyan dokumentumot, amelyek ciprusi székhelyű pénzügyi szolgáltatóktól és egy lett cégtől szivárogtak ki.

A Direkt36 ennek a projektnek a keretében tárta fel azt, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszternek is volt egy eddig titokban tartott ciprusi cége.

A Cyprus Confidentialnek hívott projektből kiderül, hogy az Európai Központi Banknak nem sikerült érvényt szereznie az Európai Unió tagállamának számító Ciprus felett, és nem tudott gátat szabni annak, hogy a gyanús pénzek átitassák a ciprusi bankrendszert. Szintén kiderül, hogy amikor Oroszország 2022-ben megszállta Ukrajnát, a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég, a PwC ciprusi egysége hogyan segített az orosz oligarcháknak vagyonuk átcsoportosításában és a Putyin háborújának finanszírozását elvágni hivatott nyugati szankciók aláásásában.

Ahogy a nyugati országok egyre gyakrabban alkalmaznak pénzügyi szankciókat, hogy megakadályozzák a más kormányok által ellenséges célokra használt pénz áramlását, Ciprus egy titkos műveleteket bonyolító pénzügyi csatatérré vált – állapítja meg az ICIJ.

A kiszivárgott iratok, amelyek az 1990-es évek közepétől 2022 áprilisáig terjednek, bizalmas jelentéseket, szervezeti ábrákat, pénzügyi kimutatásokat, bankszámla-igényléseket és e-mail üzeneteket is tartalmaznak. Ezekből minden korábbinál pontosabban kiderül, milyen erős orosz befolyás érvényesül az uniós tagállamban.

,,Amikor az oroszok Ciprusra jöttek, nemcsak az orosz korrupciót hozták magukkal, hanem az orosz szervezett bűnözést, az orosz titkosszolgálatok orosz ügynökeit is„ – mondta az ICIJ-nek Borisz Demas, egy régóta Cipruson élő, a Kremllel szemben kritikus orosz.

A nemzetközi nyomozásból kiderült, hogy hogy a ciprusi szolgáltató cégek 25 olyan orosz személynek dolgoztak, akik a Krím 2014-es orosz annektálása és a donbászi háború után nyugati vagy ukrán szankciók alá kerültek. Az ICIJ adatelemzése további 71 olyan orosz ügyfelet talált, akik 2022 februárja óta kerültek szankciók hatálya alá.

A szankciókkal sújtott orosz ügyfelek között az ICIJ 44 politikailag érzékeny személyt azonosított, vagyis állami tisztviselőket, rokonaikat vagy más, állami tulajdonú vállalatokhoz vagy szervezetekhez kapcsolódó embereket. Mi több, a Forbes magazin által 2023-ban azonosított 104 orosz milliárdos csaknem kétharmada – összesen 67 ember – családtagjaikkal együtt szintén a szigetországi szakmai szolgáltatók ügyfeleként szerepel a Cyprus Confidential dokumentumaiban.

Összességében az ICIJ a kiszivárgott dokumentumokban közel 800 olyan, titkos joghatóságokban bejegyzett vállalatot és egyéb üzleti szervezetet talált, amelyek a 2014 óta szankciókkal sújtott oroszok tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak.

Az ICIJ partnereinek kérdéseire adott válaszában a ciprusi pénzügyminisztérium egyik tisztviselője a Nemzetközi Valutaalap egy nemrégiben készült tanulmányára hivatkozott, amely szerint a ciprusi szervezetek Oroszországba irányuló közvetlen befektetései csökkennek. Emellett már Ukrajna 2022 februári megtámadása előtt is 4 százalékra csökkentek az orosz betétek a ciprusi bankrendszerben – mondta.

Egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón a ciprusi kormány egyik szóvivője bejelentette, hogy a szankciók végrehajtásának nemzetközi összehangolására irányuló fokozott erőfeszítéseket tesznek, és közölte, hogy ez ,,a kormány kinyilvánított szándékát mutatja arra, hogy zéró toleranciát tanúsítson a szankciók kijátszásával és a törvények megsértésével kapcsolatos ügyekben, és ezáltal megvédje az ország megbízható pénzügyi központként való megítélését, ami kulcsfontosságúnak tekinthető”.

Ez a cikk az ICIJ cikke alapján készült. Fordítás: Schneider Balázs.

Címlapkép: ICIJ

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!