Díjat alapítanak Grétsy László nyelvész emlékére

2024. október 14. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Grétsy László-díjat alapít az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány a 91 éves korában meghalt nyelvész emlékére. Az alapítvány közleménye szerint a kitüntetést minden évben Grétsy születésnapján, február 13-án adják majd át a kulturális, művészeti és tudományos ismeretterjesztő tevékenységével kiemelkedő személynek vagy személyeknek. A díj létrehozását Blankó Miklós nyelvész, az alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója kezdeményezte. Blankó a hírről Facebook-bejegyzésben is beszámolt.

A Grétsy László-díj kuratóriumának elnöke Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. A díj kurátorai Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens, a Magyaróra folyóirat főszerkesztője; Grétsy Gabriella orvos, Grétsy László lánya; Klinghammer István akadémiai díjas térképészprofesszor, volt rektor, Budapest díszpolgára, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja; Kósa Klára keramikus népművész, érdemes művész, a népművészet mestere, az MMA rendes tagja; Veszelszki Ágnes nyelvész, egyetemi docens, az NKE Nemeskürty István Tanárképző Karának dékánja; Vladár Zsuzsa nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens.

A közlemény szerint a díj kuratóriuma elkötelezett Grétsy László szellemi örökségének gondozása, valamint az igényes anyanyelvi kultúra és ismeretterjesztés ügye mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!