Elveszik egy szín, egy gesztus, egy tekintet – így búcsúztatták el Vágó Istvánt

2023. május 18. – 21:33

Elveszik egy szín, egy gesztus, egy tekintet – így búcsúztatták el Vágó Istvánt

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvános búcsúztatót tartott csütörtökön a Demokratikus Koalíció Vágó Istvánnak a budapesti Szent István parkban. Az egykori tévés április 29-én, 74 éves korában váratlanul halt meg.

Már a helyszín felé sétálva találkoztunk több olyan emberrel, akik a kezükben egy szál fehér virágot szorongatva tartottak a parkba. A DK ugyanis azt kérte, ha valaki őriz Vágóról egy kedves emléket, menjen, és helyezzen el egy virágot.

A megemlékezésre nagyjából kétszázan mentek el, többségében idősek, néhányan kék DK-s sapkát is felvettek. Ott volt köztük több DK-s és más ellenzéki párt képviselője is.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc homlokon csókolta Vágó István özvegyét, háttérben felesége, Dobrev Klára állt. Gyurcsány rövid beszédet is mondott, ebben a volt tévést méltatta, aki szerinte kitűnő és sokarcú ember volt, utolsó éveiben pedig az amatőr és hivatásos politikusi lét határán mozgott. „Érzelmes volt. Nevetett. Kíváncsi volt, szenvedélyes. Szeretett élni, élvezte életének milliónyi pillanatát. Nélküle más lesz. Elveszik egy szín, egy gesztus, egy tekintet.”

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is elment a megemlékezésre, egy szál fehér virágot vitt ő is.

A tömegben ott volt még például a Párbeszédből DK-ba átugrott Kocsis-Cake Olivio, ahogy a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea is.

Verebes István is mondott búcsúztatót. Előbb megemlékezett arról, hogy alig két-három héttel Vágó halála előtt még egy születésnapi ünnepségen jártak együtt, majd azt mondta: „Maszattalanná tette a barátságunkat a humor, a jó modor, a tisztesség. Esendő ember volt, takarékos. Ha nem lett volna takarékos, az utolsó tíz évében éhen halt volna”. Verebes ezután azt mondta, nagy különbség volt köztük, hogy Vágó szerette a bort, ő pedig nagyon nem, de most a megemlékezésen Vágó egészségére beleivott egy pohár porba. „Borzalmas, egészségükre!”, zárta.

Több DK-s politikus is a helyszínen volt, például Kálmán Olga, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes és Varju László is. De kiment még Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is a búcsúztatóra, ahogy Bősz Anett is.

Ott volt a megemlékezésen Lendvai Ildikó, az MSZP egyik alapítója, volt elnöke és frakcióvezetője. Főképp az EP-képviselő Ujhelyi Istvánnal beszélgetett.

A búcsúztató alig negyven percig tartott, a végén néhányan csoportképeket is lőttek.

Kedvenceink