Egy bíró szerint a Netflix helytelenül jelölte meg a Szarvasbébit igaz történetként

2024. szeptember 30. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai bíró döntése szerint Fiona Harvey, akit Richard Gadd, a Szarvasbébi alkotója zaklatással vádolt, folytathatja rágalmazási perét a Netflix ellen. A Guardian szerint Gary Klausner amerikai kerületi bíró megállapította, hogy a műsort tévesen igaz történetként hirdették, miközben a Netflix nem tett semmilyen lépést Gadd történetének ellenőrzésére, vagy arra, hogy Harvey kilétét – aki Martha karakterének ihletője volt – elrejtse.

Harvey azt állította, hogy a műsor tévesen sugallta, hogy szexuálisan zaklatta és fizikailag is bántalmazta Gaddot, illetve hogy börtönbe került zaklatás miatt. Miután a nézők (Gadd akarata ellenére) azonosították őt Martha ihletőjeként, Harvey 170 millió dolláros kártérítési pert indított. Azzal érvelt, hogy a sorozat rágalmazta őt azáltal, hogy Marthát elítélt zaklatóként ábrázolta, miközben őt soha nem ítélték el semmilyen bűncselekményért.

A pénteki kaliforniai ítéletében Klausner rámutatott, hogy a műsor epizódjai azzal a kijelentéssel indulnak, hogy „ez egy igaz történet”, így a nézők számára a bemutatott események tényként tűnhetnek fel. Klausner megállapította, hogy bár Harvey feltételezett tettei elítélendők, a sorozatban Martha által elkövetett cselekmények sokkal súlyosabbak, mint amivel Harveyt a valóságban vádolták.

„Jelentős különbség van a zaklatás és a zaklatásért való bírósági elítélés között” – írta a bíró. – „Ugyanígy nagy a különbség a helytelen érintés és a szexuális támadás, valamint a lökdösődés és a szem kivájása között. Bár a felperes vélt cselekedetei elítélendők lehetnek, az alperesek kijelentései sokkal súlyosabbak, és mélyebb hatást gyakorolhatnak a nézőkre.”

Gadd a saját védelmében azt állította, hogy Harvey éveken át zaklatta őt, miközben egy londoni pubban dolgozott. A vádak szerint Harvey többször megcsípte Gadd fenekét, valamint több ezer zavaró emailt és hangüzenetet küldött neki. Bár Gadd feljelentést tett a rendőrségen, Harvey csak egy zaklatási figyelmeztetést kapott, bírósági eljárás vagy börtönbüntetés nem követte az ügyet.

Gadd azt is kijelentette, hogy a Netflix sorozat és az alapjául szolgáló színdarab is fikció, és nem a valós események pontos ábrázolására készült. Júniusban a Sunday Times arról számolt be, hogy Gadd aggodalmát fejezte ki az „ez egy igaz történet” kijelentéssel kapcsolatban, de a Netflix kérésére ez mégis bekerült. Klausner bíró az ítéletében erre a bizonyos cikkre hivatkozva állítja azt, hogy ez az információ tényleges rosszindulatot bizonyíthat a Netflix részéről, ha úgy döntöttek, hogy igaz történetként mutatják be az eseményeket, miközben tisztában voltak azzal, hogy a tartalom valójában kitalált.

Harveyt a Szarvasbébiben bár nem nevezték nevén, a sorozat nézői a közösségi médiában közzétett bejegyzései alapján gyorsan be tudták azonosítani őt. Harvey elmondta, hogy halálos fenyegetéseket is kapott, és emiatt súlyos érzelmi stresszt szenvedett és a szabadba is félt kimenni. Klausner szerint a Netflixnek tudnia kellett volna, hogy a felperes Martha révén tett kijelentései és ábrázolása hamisak, és hogy a nézők felfedezik majd a személyazonosságát, és zaklatják őt ezen hamis kijelentések és ábrázolások alapján. Mégis, az alperesek nem tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy kivizsgálják ezen állítások és ábrázolások helyességét, vagy további intézkedéseket tegyenek a személyazonossága elrejtése érdekében.

A nemrég egyébként Jessica Gunning színésznő összesen négy Emmy-díjat nyert Martha megformálásáért, és a Szarvasbébi egyértelműen a 2024-es év egyik legnagyobb sikersorozata volt a Netflixen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!