Jövőre Budapesten is fellép az 50 éves Iron Maiden

2024. szeptember 19. – 08:55

Jövőre Budapesten is fellép az 50 éves Iron Maiden
Az Iron Maiden 2023 októberi koncertje a kaliforniai Power Trip fesztiválon Fotó: Kevin Mazur / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre ismét lesz Iron Maiden-koncert Budapesten. A világhírű brit rockcsapat 2025. május 27-én a Budapest Sportarénában lép fel Run For Your Lives című világkörüli turnéja első európai állomásaként. A koncertsorozaton az Iron Maiden a pályafutását meghatározó korai évtizedekből összeállított dallistával lép színpadra, a zenekar 1975-ös megalakulásának 50. évfordulója alkalmából – közölte a szervező Live Nation csütörtökön az MTI-vel.

A turné a budapesti fellépés után további 27 stadion-, fesztivál- és arénakoncerttel folytatódik Európa-szerte. Jövőre lesz 50 éve annak, hogy Steve Harris basszusgitáros 1975 végén megalapította a zenekart, ezért a turnén hallható dalok a zenekar első kilenc stúdióalbumáról szólnak, az 1980-as Iron Maidentől az 1992-es Fear of the Darkig bezárólag.

Az együttes ígérete szerint számos olyan számot elővesznek, amelyet évek óta nem játszottak, és sok olyat is, amely valószínűleg soha többé nem lesz élőben hallható.

A koncertsorozat első szakaszán – így Budapesten is – az amerikai Halestorm lesz az előzenekar. Az Iron Maident a jubileumi turnéra nem a naftalinból kell előhúzni, az együttes jelenleg is úton van The Future Past névre keresztelt turné keretében.

Az Iron Maiden eddigi tizennégy magyarországi fellépése közül a legutóbbi 2022-ben a Groupama Arénában volt, de Bruce Dickinson idén júniusban szólóban is koncertezett a Barba Negrában. Az együttes első magyarországi koncertjét 1984-ben adta, akkor az egykori Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó előtt zenéltek.

Az együttes a valóságban egyáltalán nem használt XVIII. századi kínzóeszközről kapta a nevét, és 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros. Több tagcsere után a klasszikus, és nagyrészt ma is működő felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnékkal. A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, őt öt éven át Blaze Bayley pótolta. A válságkorszak az időközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben.

A legutóbbi – sorrendben tizenhetedik – stúdióanyag 2021-ben jelent meg Senjutsu címmel. A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel – utóbbi annak ellenére, hogy 2023 januárjában sztrókot kapott, és felépülése hónapokig tartott. Az Iron Maident 2005-ben iktatták be a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, a csapat lemezeiből több mint 100 millió fogyott világszerte, ötven év alatt csaknem 2500 koncertet adtak 64 országban.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!