Egyedi Péter: Ha gyerekdalokat írok, azokban az is benne lesz, hogy apa néha másnapos

2024. szeptember 12. – 17:05

Egyedi Péter: Ha gyerekdalokat írok, azokban az is benne lesz, hogy apa néha másnapos
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyedi Péter utolsó koncertjére készül az Óriással, az ezredforduló utáni magyar rockzene egyik meghatározó zenekarával. Az Óriás igazán nagy, országos sikert nem ért el, de a zenekar fontos, közkedvelt szereplő volt a klubszíntéren, lemezeiket a szaksajtó is pozitívan fogadta, 2017-ben az Indexen a Minden villany ég lett például az év legjobb magyar lemeze.

Az adásban Egyedi kifejti, hogy szerinte generációs okai is voltak annak, hogy az Óriás nem tört ki a klubszíntérről, akkoriban, a 2000-es, 2010-es években még nem volt annyira menő koncertre járni vagy magyar zenét hallgatni, mint később, amikor a fiatalabb generáció tagjai már arénákat töltenek meg.

Ironikus módon az Óriás legismertebb számai közé tartozik két feldolgozás is, a Rossz vér a Ganxsta Zolee és a Karteltől és az Ossian legendás debreceni koncertjét idéző Márhívó, amit az Óriás a Petőfi Akusztikban adott elő. Utóbbiból balhé is lett, az Ossian és kiadója levetette a feldolgozást (ami azért továbbra is elérhető néhány privát feltöltésnek köszönhetően) pedig Egyedi szerint egyáltalán nem a gúnyolódás volt a céljuk.

Egyedi nem csak az Óriásban zenélt, olyan kultikus zenekarokban is játszott, mint az Amber Smith, a rövid életű Annabarbi vagy az Isten Háta Mögött (IHM). Egyedi szerint utóbbi zenekar az Óriáshoz hasonlóan kompromisszummentes volt, és abszolút tükrözte a tagok személyiségét, ízlését. „Az IHM imádnivaló káosz volt, amiben egyszerűen jó volt létezni”– mondja az adásban Egyedi, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja a frontember, Pálinkás Tamás érzéseit, aki nem szeretné, ha újra összeállna az IHM.

A felnőttek számára is élvezhető gyerekdalokon dolgozó Egyedi Péter a Fishing on Orfű fesztivál egyik szervezője is évek óta, szerinte az esemény nem csak szlogenként kínálja azt, hogy a fesztiválozók kiszakadhatnak a mindennapokból. A Fishingen szándékosan nincsenek szponzorok, termékeket kínáló hostessek, nem dübörög valami zene minden színpadnál egyszerre. „Lovasi András mondta ezt korábban még, hogy Orfű olyan négy napig, mint ahogy amúgy élhetnénk” – jellemezte a fesztivált Egyedi. A Fishingen továbbra is a magyar alter zenekarok dominálnak, de a fesztivál nyitott a hiphop felé is, Egyedi szerint olyan előadókat hívnak el, akiket ők is jónak tartanak ezen a színtéren is.

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!