Két fenékvillantás között mennek tönkre a kapcsolatok

2024. szeptember 7. – 07:32

Két fenékvillantás között mennek tönkre a kapcsolatok
A Kísértés szereplői – Fotó: TV2

Másolás

Vágólapra másolva

(A cikk spoilereket tartalmazhat A Kísértés első öt epizódjából.)

„Én kurvára tartottam magam, egy nőhöz nem értem hozzá. Hozzáértem egy nőhöz? Mondtam én olyat, hogy de jó nézel ki, de jó segged van? Nem. Férfiként bennem több tartás van, mint benne? Ilyenek a mai nők? (...) Ha ma visszamegyek a villába, a Natinak, Tinának és Nikolettának megdicsérem a seggét, meg úgy az egész összképet, ahogy úgy egyben vannak. Mindegyik jobb, mint a Dorina” – ha valamiben nagyon jó A Kísértés, a TV2 műsora, az ahogy a sértődött, sebzett, tajtékzó férfiakat bemutatja. Az egyik szereplő, a barátnője, Dorina által megbántott Noel például egy ponton a fent idézett monológgal olyan tévétörténeti pillanatokat idézett, mint amikor Damu Roland teljesen kiakadt a Hal a tortán-ban.

A Kísértés szerencsére nem fél attól, hogy ha indokolt, nevetségessé tegye a férfi szereplőit, és attól sem ódzkodik, hogy felnagyítsa azt, mennyire rosszul fogják fel a saját szerepüket egy kapcsolatban.

Férfihisztiből ritkán látni annyiféle verziót, mint a műsor első öt epizódjában.

A bosszút forraló, a zavarodott, a színészkedő, az önző és a helyzetet totálisan félreértő típus is megjelenik ezekben a részekben, és azt sem hagyták szó nélkül a szerkesztők, amikor Noel a fenti módon, minősíthetetlen stílusban beszélt a barátnőjéről. Nem a Kísértésből érdemes párkapcsolati leckéket venni, a műsornak messze nem ez a célja, de azért az üdvözlendő, hogy ha valakit lekurváznak, az nem marad reflektálatlanul egy főműsoridős realityben.

A Thaiföldön forgatott reality a Temptation Island formátumának sokszor kipróbált receptjét követi, ahol négy pár kapcsolatát teszik próbára. A párok tagjait szétválasztják, a négy nőt tíz férfival költöztetik össze, a négy férfi pedig szintén tíz nővel osztozik egy villán. Innen nem nehéz összerakni, hogy a pároknak ilyen körülmények között kell bizonyítani a hűségüket. A feladatot nehezíti, a félreértéseknek, konfliktusoknak viszont jól megágyaz, hogy az első napok után már csak videón látják egymást a párok tagjai, és csak az úgynevezett tábortűz ceremóniákon szembesítik őket azzal, hogy a szerelmük mit művel a távollétükben.

A castingnál arra azért nyilvánvalóan ügyeltek, hogy ne csak teljesen stabil, egymásban maximálisan megbízó párok szerepeljenek a műsorban. Brigi és Dusán kapcsolatában már volt megcsalás, Linda és Gergő bevallottan se veled, se nélküled viszonyból érkezett a műsorba, Dorina és Noel pedig a TV2 másik, Power of Love című műsorában jött össze A Kísértés forgatása előtt pár hónappal. Egyedül Inge és Lóránt tűnhet olyan párosnak a szerkesztők szándéka szerint, ahol nem nagyon volt repedés a kapcsolatban a műsor előtt, a többieknél viszont szinte már a különköltözés első pillanatától borítékolható volt a gyors konfliktus. A kísértők között sem bíztak sokat a véletlenre a castinggal, a női csábítók között feltűnik például A Nagy Ő-ben már sokáig jutó, félig orosz, félig magyar Nati, és a román műsorban már egy férfit sikeresen becserkésző matektanárnő, Eda is.

Az időzített bombának is beillő szereplőgárda az első héten tette is a dolgát, ahol valami elromolhatott, az is el is romlott a párok között, és ahol előzetesen is nagy esély volt a félrelépésre, ott nem is tartotta magát sokáig egy-egy versenyző, ennyiben bevált a TV2 terve a műsorral. Van olyan pár, amely lényegében pár nap alatt el is bukott, de közel áll az összeomláshoz több olyan páros is, ahol régi sértettségek törtek a felszínre az extrém körülmények miatt.

Ahogy arra a műsorvezető, az ezúttal inkább a komoly, elemző oldalát mutató Kasza Tibi is utal rá több ponton, a játékosok egy bonyolult pszichológiai kísérlet részesei, ahol szinte csak manipulált információkhoz juthatnak a barátjuk, barátnőjük viselkedéséről. Ott van például a játékosok számára legkínzóbb rész, amikor néhány naponta csak egy rövid összevágott felvételt látnak a szerelmükről, de az is világosan kiderül a műsorból, hogy a csordaszellem mennyire felnagyíthat ártatlanabb szituációkat. Dusán például úgy értelmez egy beszélgetést, hogy Linda a férfi megcsalására biztatja jegyesét, Brigit, holott ennél azért árnyaltabb az a párbeszéd. De ennyire felfokozott lelkiállapotban nyilván nem a szofisztikált, átgondolt reakciókról szól ez a műsor.

Amennyire a műsor szempontjából teszi a dolgát a gondosan kiválogatott szereplőgárda, annyira vontatott viszont a műsor felépítése. A reklámblokk nélkül nagyjából egyórás epizódok még kereskedelmi tévés szinten is feleslegesen túlnyújtottak. Azzal például simán elmegy egy rész, hogy a nyolc játékos randipartnert választ magának, ettől meg leginkább olyannak hat A Kísértés néha, mint egy gyengébb Való Világ-összefoglaló, amire csak akkor pillantasz fel a telefonodból, mikor valaki a cikk elején idézett Noelhez hasonlóan kiakad.

Ezen az sem segít, hogy a játékosoknak kitalált feladatok sem túl fantáziadúsak, a twerkelő, érzékien masszírozó vagy banánt egészben lenyelő nőkre sem hiszem, hogy nagyon felkapná a fejét bármelyik reality-néző a mai kínálatban. Teljesen feleslegesnek hat az is, hogy mintha a készítők néha kötelezőnek éreznék, hogy valamilyen kellemetlen szexvicc vagy egy erotikusnak gondolt montázs bevágásával próbálják meg tovább lendíteni a műsort a holtpontokról. A kilencvenes évek esztétikáját idéző főcím is már arcba tolja a tangás fenekeket, és ez a tempó később sem lankad, mintha előírás lenne, hogy a néző figyelmét csak úgy lehet fenntartani, ha rendszeresen kap egy közelit egy formás seggről. Lehet persze hogy ez A Kísértés formátumának bibliájában is így szerepel, de ettől még a magyar műsorban inkább kizökkentő ez a fajta erőlködés.

Dorina mondja Noelnek a műsor egy korai pontján egy heves vita végén, hogy

a proliság, az mindig kell a végére.

Ez a mondat akár a műsor szlogenje is lehetne, mert az amúgy valóban érdekes párkapcsolati drámákra mindig érkezik az egészet zárójelbe tevő közeli egy seggről vagy egy olcsó poén az orális szexről. Nem azt várom persze A Kísértéstől, hogy teljesen prűd módon álljon az egész műsor lényegéhez, a csábítás dinamikájához, de ahhoz képest, hogy néha mennyire átgondolt a párok közötti feszültség tálalása, elég vontatott és ötlettelen a drámák keretezése.

A Kísértés epizódjai hétköznap este 21.30-tól futnak a TV2-n, az epizódok a TV2 Playen nézhetők vissza.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!