Vicces focis poénok helyett egyelőre albán nyomorpornóra fókuszál a Kabát FC

2024. szeptember 3. – 05:01

Vicces focis poénok helyett egyelőre albán nyomorpornóra fókuszál a Kabát FC
Fotó: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan 20 éve már, hogy annak idején a valóságshow-kban a nagy kertévék előtt járó Viasat 3 bemutatta a Lúzer FC nevű realityt. Ennek az volt a lényege, hogy összeválogattak egy rakás focizni nem tudó szerencsétlent, akikből valamennyire ütőképes csapatot kellett csinálnia két újpesti legendának, a szókimondásáról ismert Urbán Flóriánnak és Véber Györgynek. Azóta nem volt ehhez hasonló reality itthon, pedig a focis dokusorozatok évek óta reneszánszukat élik, elég az olyan, streamingen nagyot futó projektekre gondolni, mint a Sunderland Til I Die (Netflix), az All or Nothing (Amazon) vagy az Üdv Wrexhamben! (Disney+). A Kabát FC némileg ezt az űrt próbálja betölteni, de az első rész alapján eddig inkább súlytalan nyomorpornóra hasonlít, ami később még lehet viccesebb és szórakoztatóbb.

Ahogy a cím is sugallja, a Kabát FC kulcsfigurája az RTL műsoraiban az elmúlt években megragadó Kabát Péter. Kabát egykori válogatott labdarúgó, az Újpest közönségkedvence, és egy alapvetően szórakoztató figura, aki egy emberként testesíti meg az erős öniróniával megáldott, zsivány magyar focista archetípusát. A magyar focisták a rengeteg kiaknázatlan lehetőség ellenére valahogy sosem tudtak helyet szerezni maguknak a kertévés celebműsorokban, Kabáton kívül egyedül Vincze Ottó rövid TV2-es pályafutását lehet csak megemlíteni, igaz, akkor is csak a BL-jogok megvásárlása miatt igazolták le. A Kabátban rejlő potenciál már több mint egy évtizede fel kellett volna hogy tűnjön a tévés szerkesztőknek, amikor a Sport Klub szoftos bulvárműsora mutatta meg a csatár és párja magánéletét, amiből príma kis tahóskodás lett a végére.

Aztán Kabátot végül csak felfedezte magának az RTL, a Celeb vagyok, ments ki innen! óta egyre gyakrabban tűnik fel ilyen-olyan műsorokban, gyakran Sebestyén Balázs bal kezeként, kötelező pofozógépként funkcionál, akit nagy élvezettel lehet szívatni anélkül, hogy a néző rosszul érezné miatta magát. Kabát egyébként tényleg egy nagyon önazonos, szerethető figura, amikor hat évvel ezelőtt interjúztam vele, akkor is teljesen világos volt, hogy teljesen tisztában van a szerepével, és mindezzel együtt abszolút élvezi a szereplést. Kabátnak hiába van már némi tapasztalata a tévézésben, az RTL-től mégiscsak bátor húzás volt, hogy egy teljes műsort építsenek rá.

Ő tökéletes arc egy focis trashrealityhez, viszont azt már nem merték bevállalni, hogy teljesen elengedjék a kezét. Így került a képbe Sebestyén Balázs, akivel tényleg jó párost alkotnak, és az egész Kabát FC alapját egy olyan – erősen kamunak tűnő – sztori adja, hogy Balázs és Kabát kötöttek egy fogadást, aminek az lett a vége, hogy utóbbinak össze kell raknia egy focicsapatot mindenféle volt játékosból és civilből, majd elvinni őket egy albán edzőtáborba. A Lúzer FC kicsit hasonló elvet követett annak idején, de itt most a balkáni körítéssel csavartak egyet a koncepción. És talán leginkább itt vérzik el az egész.

Ahogy Balázs és Kabát szurkálják egymást, az tízből hétszer szórakoztató, de valahogy az első epizódnál sok helyen érezni lehetett az izzadságszagot. Nem tudom, Balázs mennyire ért a focihoz, mert nyilván az vicces, hogy szerinte Kabát még olvasni sem tud, az viszont totál mellélövés, hogy focizni sem tudna. A csapatba castingolt civilek válogatása is sokkal megtervezettebbnek tűnt a szokásosnál, ráadásul nem igazán akadtak izgalmas arcok a jelentkezők között.

Értem, hogy egy térdsérüléses, mankóval érkező játékos önmagában vicces, de ne mondja senki, hogy ne lehetett volna bármennyi kutyaütőt összeválogatni anélkül, hogy unikornisnak öltözött bohócokkal meg járóbotos úriemberekkel kelljen feltölteni a brigádot.

Emiatt egyszerűen nem tűnt a műsor eleje őszintének, hiszen nyilván minden józan ember ideg-összeroppanást kapna, ha egy mankós emberrel kellene kiállnia a csapatának, ez annyira nyilvánvaló, szándékos szívatás, aminél az RTL azért pár fokkal okosabb szokott lenni.

Fotó: RTL
Fotó: RTL

Ami minden magyar focira érzékeny néző számára extrává tehette a produkciót, az a különböző magyar focisták behúzása a projektbe. Kabát mellett ugyanis a csapatot erősíti még egy másik újpesti legenda, Sebők Vilmos, illetve olyan egykori első osztályú játékosok, mint Lencse László, Remili Mohamed, Simon Attila, Dusan Vasiljevic és Völgyi Dániel, illetve edzőként csatlakozott hozzájuk Kondás Elemér is.

Mivel a legtöbbekkel baráti vagy minimum szakmai kapcsolata van Kabátnak, első ránézésre úgy tűnhetett, hogy nonstop röhögés lesz ebből. Helyette viszont egy focistákkal teletömött Ázsia Expresszt kaptunk a Balkánon.

Az első epizód kicsit azzal a problémával küszködött, hogy túl sok dolgot kellett egyszerre bemutatnia. Egyrészről az egész műsor alapját, vagyis Balázs és Kabát fogadását, aztán a civilek castingolását, majd a volt focisták bemutatását, és még megmutatták nekünk a családjaikat is, mielőtt megérkeztek volna Albániába. Mivel minden hétköznap adásba kerül a Kabát FC, ezért papíron bőven lett volna idő levegőt hagyni a produkciónak, de annyi mindent zsúfoltak bele ebbe az 50 percbe, hogy inkább tűnt egy nagyon hosszú előzetesnek, mint egy kompakt műsornak.

Pedig ott van benne a lehetőség bőven. Az egymást szurkáló focisták kifejezetten viccesek tudnak lenni, a magyart picit törő Vasiljevic például határozottan ígéretesnek tűnik. Ellentétben Sebőkkel, aki valamiért sokkal kulturáltabbnak akar tűnni, mint amilyennek gondolhattuk védőként. Kabát pedig váratlanul visszafogott ebben a szerepben, az egyetlen tényleg önazonos rész az volt, amikor rettenetes angolsággal próbált beszélgetni a reptéren az albán sofőrrel. És ha már Albánia.

Nyomorpornó

Magyarországról egyre kevesebb szomszédos országra tudunk ujjal mutogatni úgy, mint valami lepattant lepratanyára, arról már nem is beszélve, hogy nem sok értelme van nálunk szegényebb országokon nevetgélni, pláne, hogy időközben az EU második legcsóróbb országa lettünk.

Ezért nem is értem, hogy gondolhatta azt komolyan az RTL, hogy ezt a műsort részben az albán csóróságra építi.

Az első epizód szerves részét képezte például, hogy utazáshoz a focistáknak lepukkant albán bűnöző merdzsókat kellett használniuk, de tényleg olyanokat, amilyeneket már a magyar utakra sem engednének fel. Ez nyilván tud vicces lenni, amikor Sebők egy befőttnyi bűzölgő szart talál az ülés alatt, vagy Remili kiborul, mert ő csak automata váltós kocsit tud vezetni. A következő rész előzeteséből az is kiderül, hogy szó szerint legelőként használt pályán kell majd focizni a játékosoknak, illetve áram nélküli vályogviskókban szállnak meg.

Ez részemről mindaddig oké és szórakoztató, amíg egykor jókora pénzeket kereső exfocistákat szívatnak, de amikor az előzetesben két aggódó szemű kisgyerek kéri az apukáját, hogy hadd ne kelljen még egy napot itt aludniuk, az kicsit kiveri a biztosítékot. Ugyanis sok focista elvitte a családját is Albániába, de az, hogy ők is részesei legyenek a műsorba erőltetett szívatásoknak, nagyon elhibázott döntésnek tűnik úgy, hogy mindezeknek a gyerekeket is kiteszik. Benne van, hogy az egészet csak megjátsszák a műsor kedvéért, de akkor is nyomasztó ez a látvány.

Személy szerint hosszú évek óta vágyom arra, hogy visszatérjen a Lúzer FC, mert aki szereti a lelátói humort, annak tényleg egy kincsesbánya, ahogy egykori profi focisták röhögnek egy sor kétballábas figurán. Itt viszont alig-alig kaptunk ebből bármit is, a civileket például a castingon kívül egyáltalán nem láttuk. Biztos vagyok benne, hogy ebből jóval több lesz a későbbi részekben, és Vasiljevic vagy Sebők viszonylag hamar ideg-összeroppanást kapnak attól, hogy társaik egy keresztpasszra sem képesek, de ebből egyelőre semmit nem láttunk az első részben.

Az sokkal aggasztóbb, hogy a fókuszt a készítők az albán nyomorra helyezik. Egyrészt azért, mert 2024-ben talán már nem annyira szép dolog nevetgélni a balkáni szegénységen, pláne úgy, hogy egyesek elvitték a gyerekeiket is az útra. Másrészt pedig azért, mert ez azt jelenti, hogy fél tucat egykori első osztályú játékossal, illetve Kabáttal és Kondás Elemérrel sem tudtak őszintén proli realityt csinálni az RTL-nél.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!