Egymásra mutogatnak a bulit szervező cégek a botrányba fulladt reptéri Boris Brejcha-fellépés után

2024. augusztus 28. – 18:34

Egymásra mutogatnak a bulit szervező cégek a botrányba fulladt reptéri Boris Brejcha-fellépés után
Közönség a budaörsi reptéren megrendezett Boris Brejcha-koncerten – Fotó: Sas Orsi / Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Katasztrofális körülmények között zajlott le a hétvégi, Budaörsi repülőtéren megrendezett Boris Brejcha-koncert. A Supernova Techno nevű szervezőcég posztjai alatt számos rajongó panaszkodott a beléptetésnél és az italpultoknál kialakult káosz miatt, egy ponton állítólag a víz is elfogyott, így a hőségben akkor sem tudtak venni, ha sorra kerültek.

A koncert után a Telexnek is több látogató írt arról, hogy botrányos volt a szervezés: a problémák ott kezdődtek, hogy a hivatalosan 15 és 22 óra közé meghirdetett eseményre olyan jegyeket is eladtak, amelyekkel legkésőbb 17 óráig be kellett menni, a parkolásról és a beléptetésről viszont a szervezők csak 16 órakor tettek közzé infókat. Emiatt már a kapunál nagy tömeg alakult ki, 30-40 percet kellett várni a bejutásra is.

Konfliktus a szervezői oldalon

Az eseményt szervező Supernova (amely egyébként már több Boris Brejcha-koncertet szervezett Magyarországon) vasárnap este a Facebookon kért bocsánatot, majd hétfő este újabb bejegyzést tett közzé, amelyből az derült ki, hogy a cég belső vizsgálatot indított, a problémákért pedig az esemény lebonyolításában segítő egyik partnercéget tették felelőssé, amellyel – a közlésük szerint – a jövőben megszakítanak mindennemű munkakapcsolatot. A szóban forgó cég a budapesti székhelyű Music Production Kft. A Supernova bejegyzésében az olvasható, hogy ez a kft. felelt a vendéglátásért, valamint annak teljes körű lebonyolításáért, beleértve a kiszolgáló személyzet megfelelő létszámát is.

„Természetesen a történtek fényében, a továbbiakban semmilyen munkakapcsolatban nem kívánunk állni ezen céggel, illetve a szükséges jogi lépéseket is megtettük” – zárják a bejegyzésüket.

A jelen konfliktus a Supernova Techno és a Music Production Kft. között zajlik, az érintett felek pedig egymásra mutogatnak és kölcsönösen hárítják a felelősséget. Iparági forrásokkal, a Music Production cég ügyvezetőjével és a Supernova Techno egyik, a cégtől azóta távozott alapítójával beszélgettünk a káoszba fulladt esemény kapcsán.

A Telex egyik forrása elmondta, a Supernova az indulása után elég hamar nagyra nőtt, és a saját színterének egyik legnagyobb játékosa lett egy viszonylag szűk szcénában. A Supernovánál hagyománnyá vált, hogy évente egyszer elhívják Magyarországra a német Boris Brejchát, aki forrásunk szerint a hatalmas rajongói igényeket kihasználva óriási összeget kért az itteni fellépéseiért. A Supernova akár négy-ötszörös áron fizette túl Brejchát a produkció piaci értékéhez képest azért, hogy ezzel a cégnél maradhasson minden évben az előadó hazai koncertjeinek a szervezése.

A Telexhez eljuttatott információk szerint a Supernova így százezer eurós pluszban volt minden más szervezőcéghez képest. A Boris Brejcha-koncertek rizikó nélküli, biztos befektetések voltak a Supernovának, mivel azok mindig garantált telt házat és óriási nyereséget hoztak más eseményeikhez képest – teszi hozzá a neve elhallgatását kérő iparági forrásunk. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Supernovát is, amint válaszolnak frissítjük a cikkünket.

A Supernova augusztus végi eseményénél a népszerűség ellenére furcsamód mégsem voltak felkészülve a 15 ezres létszámra, pedig a jegyeladásokból tudni lehetett, mekkora tömeg várható. Mindezt tovább nehezíti, ha egy cég más szereplőkre bízza a cateringet és a biztonsági szolgálat lebonyolítását.

Temesvári Dávid DJ, producer és a DSR nevű digitális kiadó tulajdonosa, a Supernova egyik, azóta távozott alapítója, ötletgazdája és rezidense volt. A botrányba fulladt Brejcha-koncert után egy kritikus hangú Facebook-bejegyzést tett közzé. Az egyik hozzászólásra válaszolva annak adott hangot, mekkora rizikóval jár, ha egy szervezőcsapat kiadja más cégeknek az egyes szolgáltatások lebonyolítását.

Fotó: Sas Orsi / Olvasói fotó / Telex
Fotó: Sas Orsi / Olvasói fotó / Telex

„Szomorúan látom, hogy hova züllesztették az önjelölt amatőrök (külsős partnerek) azt a Supernova Techno brandet, amit 2019-ig alapító tagként építettem, és ahol évekig oszlopos rezidens voltam. Sok pozitív emlék és siker fűz hozzá. Bízom benne, hogy a felelősöket hamarosan megtalálják, és véget ér ez a borzalom!” – írta Temesvári a Facebookon.

A forrásunk a helyszíni beszámolókkal egybehangzóan azt mondja, hogy a helyszíni szervezés annyira amatőr volt, hogy kordonokat sem húztak fel a beléptetésnél, és látszott, hogy a cég járatlan volt a kültéri események levezénylésében is, ami külön nehézségek elé állította a szervezőket. Az ilyen eseményeknél semmi sincs előre kialakítva, ezért mindent a szervezőknek kell kiépíteniük.

A Telexnek nyilatkozó Temesvári szerint nehéz megmondani, ki mekkora kárt szenvedett, a probléma ezzel az, hogy a jegyárbevétel nagyjából nullára hozhatja ki az eseményt, a profitot pedig a cateringre, azaz az étel és ital eladására hegyezhették ki. Szerinte ezért is rakhatták a reptérre a bulit, mert a Papp László Sportarénához hasonló helyeken a catering kizárólagos, és azt a koncertnek helyet adó helyszín tartja meg magának.

Egy rendezvényszervezéssel foglalkozó, szintén névtelenséget kérő forrásunk szerint a szervezőknek óriási felelősségük van abban, hogy a bulizók vízhez jussanak, az ingyen osztogatott víznek pedig alapvető szolgáltatásnak kellene lennie egy hasonló nagyszabású rendezvényen.

„Illegálisnak kéne lennie, hogy egy ilyen kültéri eseménynél nem adnak neked vizet és nincs helyszíni vízellátás, helyette csak drágán lehet hozzájutni. Ez totális felelőtlenség”

– mondta szakértő forrásunk. A vízhiány a színtéren gyakran felmerülő probléma.

2000 forint a víz

Szajkó Dávidot, a helyszíni itallapokon feltüntetett Music Production Kft. ügyvezetőjét telefonon értük el, aki elmondta, hogy az egyetlen illetékes a fő szervező. Elmondása szerint a rendezvényen több alvállalkozó is részt vett, cége csak egy volt ezek közül, majd hangsúlyozta, hogy az ügy őket érintő része „fel van fújva”.

Szajkó a mentőkhöz irányított minket, mivel szerinte mindössze néhányan sérültek meg a rendezvényen. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Telex kérdésére megerősítette, hogy sem a rendezvény egészségügyi biztosítása kapcsán, sem aktuális segítségnyújtás kapcsán nem érkezett megkeresés hozzájuk a Boris Brejcha-koncert során és az esemény után. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Music Production Kft. tulajdonosát, Papp Tamást is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ.

Itallap a koncerten – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Itallap a koncerten – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Music Production Kft. nevéhez köthető több eseményről is érkeztek panaszok a közelmúltban. Ilyen a Bajai Halfőző Fesztivál esete is: az év elején komoly botrány alakult ki, miután a helyi rendezvény 26 év után fizetőssé vált a nem helyi lakosok számára. A rendelkezés azután lépett életbe, hogy a Baja Marketing Kft. a Music Production Kft.-t bízta meg a lebonyolítással. A szervezőcég 2023-ban szervezte először a fesztivált, a váltásnak pedig megosztó visszhangja lett, ezután érkezett több panasz a rossz szervezésre és a magas árakra. A reptéri bulin egy félliteres palack ásványvíz 2000 forintba került.

A Supernova és a Music Production Kft. több kültéri eseményt szervezett már, ilyen volt többek közt a Fortress Music fesztivál is, de az augusztusi volt az első kültéren szervezett hazai Boris Brejcha-buli, amelyben együttműködtek.

A telefonos beszélgetés után kérdéseinket emailben is elküldtük a Music Production Kft.-nek, hogy pontosan mire terjedt ki a tevékenységük a helyszínen, és milyen szolgáltatásokat nyújtottak a cateringen kívül. A cég végül közleményben is reagált, amiben kiemelték, hogy a rendezvényen „nem történt tömegkatasztrófa”, továbbá megjegyezték, hogy „nem voltak illetékesek” az italok árazásában. A teljes közleményük alább olvasható.

„A Music Production Kft csak alvállalkozóként vett részt az eseményen ahogy sok más cég is. A rendezvényt a Supernova Techno Kft rendezte. Először is szeretnénk kiemelni, hogy a rendezvényen nem volt tömegkrízis, se életveszély, se pánik, ez látható az összes közösségi médiás felületre feltöltött videón. Összesen kettő, azaz 2 ember lett rosszul a nagy meleg miatt a helyszínen akiket a mentős személyzet ellátott. Ez a szám egy ekkora rendezvényen ilyen hőségben abszolút nem kirívó. Személyi sérülés nem történt és a rendezvény teljes lebonyolítása és megvalósulása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt.

Ami a felháborodást kiváltotta az a magas italárak és a lassú kiszolgálás, amely körülbelül másfél-két órán át tartott a rendezvény elején, amelyet csapatunk azonnali ingyenes vízosztással, illetve a mentősökkel egyeztetve, csapokon ingyenesen adagolt vízzel, továbbá a biztonsági szolgálat segítségével, illetve egy vízértékesítési pont felállításával oldott meg. A Music Production Kft nem volt illetékes az italok árazásában. Cégünk elnézést kér a lassú kiszolgálásért és bízunk abban, hogy a többség jól érezte magát a rendezvényen. Csapatunk számos eseményen túl van már amelyek gond nélkül lezajlottak, megvalósultak.”

Az exsupernovás Temesvári nem tudott égbekiáltó hibákról a Supernova által eddig szervezett klub- és arénakoncertek esetében, mivel az ilyen bulikon a helyszín felelőssége gondoskodni minden szolgáltatásról. A Supernova viszont a reptéri bulin kénytelen volt másokat bevonni, és megbízni a külső alvállalkozókban.

Mint névtelen szervező forrásunk elmondta, több olyan fél is felajánlotta, hogy segít a rendezvény lebonyolításában, akinek már nagyobb tapasztalata van a Budaörsi reptérre szervezett, több ezer fős rendezvényhez hasonló események lebonyolításában. Erre azt a választ kapták a Supernovától, hogy abszolút kézben tartják a dolgot, és minden rendben lesz.

A rajongókat nem lehet eltántorítani

A botrányba fulladt esemény után több rajongó kártérítést követel, a Facebookon az esemény óta a csalódott rajongók egy oldalt is létrehoztak Boris Breicha (sic!) Budaörs károsultak oldala néven. A Supernova egyelőre nem kommunikált lehetséges kártérítésről.

Forrásunk szerint ha legközelebb lesz is Boris Brejcha-koncert Magyarországon, az ugyanúgy telt házas lesz 15 ezer emberrel, és a botrányos szervezés, illetve a Supernova körül kialakult káosz senkit sem fog eltántorítani attól, hogy ismét kifizesse a jegyét.

Azonban nem kizárt, hogy azt már más szervezőcsapat fogja lebonyolítani, az általunk megkérdezett eseményszervező forrásunk úgy véli, hogy a német DJ csapata nem biztos, hogy újra a supernovásokat fogja választani.

„Ha Boris Brejcháék ezután visszajönnek egy supernovás rendezvényre, akkor biztosan sok embert elveszítenek a tízezres tömegből. Nem hiszem, hogy a Supernovának ezután sok esélye lesz Boris Brejchát csinálni. A pénz helyett a menedzsment is a biztonságos megoldást fogja választani” – mondta a Telexnek a neve elhallgatását kérő rendezvényszervező.

A Supernova Techno egyelőre nem reagált a Telex megkeresésére. Erdélyi Ferenc alapítót kerestük telefonon, emailben és sms-ben is, de nem válaszolt a kérdéseinkre.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!