Amerika leggyűlöltebb emberének ki kell adnia a soha meg nem jelent Wu-Tang Clan album másolatát

2024. augusztus 27. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerika legutáltabb embereként is emlegetett Martin Shkrelit még júniusban azért perelték be, mert jogtalanul másolta le a Wu-Tang Clan egyetlen példányban kiadott, Once Upon a Time in Shaolin című albumát. A legendás hiphopbanda szándékosan úgy adta ki a lemezt 2015-ben, hogy az egyetlen kiadott példányon kívül senki ne hallgathassa meg azt. A pert egy művészeti szervezet indította, amely 4,75 millió dollárért megvette ugyan az egyedi lemezt, utána azonban kiderült, hogy Shkreli lemásolta az albumot, és közzé is akarja azt tenni.

A bíróság felszólította Shkrelit, adja át a lemez összes másolatát.

A Wu-Tang Clan hat évet dolgozott a Once Upon a Time in Shaolin című, 31 számot tartalmazó duplalemezen. 2015-ben árverésre bocsátották a lemez egyetlen példányát, azzal a feltétellel, hogy azt nem hozhatják nyilvánosságra. Mindezt kortárs művészeti alkotásnak szánták.

A „Pharma Bro” becenevet is használó Shkreli 2 millió dollárért vette meg a lemezt 2015-ben. Két évvel később viszont azért kellett eladnia, hogy kifizethesse azt a több mint 7 milliós bírságot, amit egy piramisjátékos csalása miatt kapott. És persze ott volt még a gyógyszeripari botránya is: megpróbálta brutális mértékben megemelni egy életmentő gyógyszer árát. Ez volt az ügy, amely híressé tette őt világszerte. Emiatt börtönben is ült, ahonnan két éve engedték ki.

A PleasrDAO nevű szervezet az album megvásárlása után évekkel tudta meg, hogy Shkreli lemásolta a lemezt, és megállapodásukat megszegve digitális másolatokat terjesztett. A per júniusban kezdődött, a bíróság most arra kötelezte Shkrelit, hogy szeptember 30-ig mutassa be a világ legritkább albumának összes példányát. Emellett jelentenie is kell azok nevét, akiknek a zenét terjesztette, és az ebből származó bevételeiről is számot kell adnia.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!