Macklemore lemondta a dubaji koncertjét, így tiltakozik az Egyesült Arab Emírségek ellen

2024. augusztus 26. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Macklemore lemondta az októberi dubaji koncertjét, mert így tiltakozik az ellen, hogy az Egyesült Arab Emírségek szerepet játszik a szudáni humanitárius válságban – írta a Guardian.

A Grammy-díjas amerikai rapper az Instagramon közzétett bejegyzésében azt írta: "Egy sor ember „arra kért, hogy a szudáni nép iránti szolidaritásból mondjam le a koncertet, és bojkottáljam az Egyesült Arab Emírségekben való fellépést, mert szerepet játszanak a folyamatban lévő népirtásban és humanitárius válságban.”

Macklemore azt is írta, tisztában van vele, hogy ezzel a bojkottal valószínűleg veszélyeztetni fogja a többi fellépést a környező országokban. "Igazán utálom, hogy cserbenhagyom a rajongóimat, de amíg az Egyesült Arab Emírségek nem hagyja abba az RSF (Gyorsreagálású Támogató Erők) felfegyverzését és finanszírozását, addig nem fogok ott fellépni” – tette hozzá.

Az emírségek külügyminisztériuma nem kommentálta Macklemore nyilatkozatát, ahogyan a dubaji médiahivatal sem reagált az ügyre. A szervezők mindenféle magyarázat nélkül jelentették be, hogy törölték a koncertet, és azt ígértek, hogy visszatérítik a jegyek árát.

Az Egyesült Arab Emírségek korábban többször is tagadta, hogy felfegyverezné a szudáni kormánycsapatok ellen harcoló félkatonai erőket. Ugyanakkor az ENSZ szakértői januárban hiteles bizonyítékok alapján arról számoltak be, hogy az Öböl-menti ország hetente többször küld fegyvereket Csádon keresztül az RSF-nek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának júniusi ülésén a szudáni kormány az Egyesült Arab Emírségeket vádolta az RSF felfegyverzésével.

A 2023 áprilisa óta tartó szudáni konfliktusban több tízezren haltak már meg, és az ENSZ szerint több mint 10 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az országon belül, több mint 2 millióan pedig külföldre, a környező országokba menekültek. A véres polgárháború hátteréről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!