Nem örül a Foo Fighters, amiért Trump használja a zenéjüket

2024. augusztus 24. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

2016 óta folyamatosan bővül azoknak a zenekaroknak, előadóknak és zenei jogtulajdonosoknak a névsora, akik nyíltan jelezték, hogy nem szeretnék, ha a számaik Trump-gyűléseken lennének hallhatóak. Ehhez az egészen hosszú listához – amelyen szerepel a Rolling Stonestól Rihannán át Elton Johnig egy sor szupersztár – csatlakozott most a Foo Fighters is a Sky szerint.

Donald Trump pénteken az arizonai Glendale-ben tartott gyűlést, ahol színpadra lépett Robert F. Kennedy is, aki visszalépett az elnökjelöltségtől a javára. Ahogy Kennedy (igen, abból a bizonyos Kennedy családból) színpadra lépett, megszólalt a zenekartól a My Hero című dal. Ami azért is különösen komikus, mert a dalt Dave Grohl azért írta, hogy így tisztelegjen a mindennapi hősök előtt, akiket világ életében többre tartott, mint a hírességeket.

A zenekart fel is kérdezték a közösségi médiában, hogy adtak-e engedélyt a dal felhasználására, amire egy egyszerű nemmel válaszoltak, majd továbbposztolták ezt a tisztánlátás érdekében. Az együttes sajtósa később kiadott egy nyilatkozatot is, hogy nem kért senki engedélyt a dal felhasználására, és ha kértek is volna, akkor sem járultak volna hozzá.

A My Hero egyébként nem először kerül elő politikai rendezvényeken. 2008-ban a republikánus elnökjelölt, John McCain használta a rendezvényein előszeretettel, ami ellen tiltakozott is a zenekar, de a politikus stábja ragaszkodott ahhoz, hogy teljesen legálisan, jogdíjat fizetve használják a dalt a gyűléseiken. A sors iróniája, hogy négy évvel később egy demokrata pártrendezvényen, Barack Obama gyűlésén akusztikusan adták elő a számot a közönségnek élőben.

A Billboard azt is írja, hogy a zenekar annyira felhúzta magát Trumpon, hogy megkezdték a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne használja a zenéjüket, és addig is minden ebből származó jogdíjat egyenesen Kamala Harris elnökválasztási kampányának ajánlják fel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!