Négy év után visszatért a Fortnite, hogy felforrósítsa az iPhone-okat

2024. augusztus 21. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kevesebb, mint négy év után tért vissza az iOS-készülékekre a 2010-es évek legnagyobb battle royale-szenzációja, a Fortnite, írta meg a Reuters hírügynökség. A játék fejlesztője, az Epic Games 2020-ban csúnyán összerúgta a port az Apple-lel, mert sokallta a mikrotranzakciók után fizetendő 30 százalékos jutalékot. A balhé hátterével korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A játék végül egy szigorú uniós szabályozás nyomán, az App Store-t megkerülve kerülhetett vissza az iPhone-okra. A Fortnite-tot az Epic Games alkalmazásboltjából lehet letölteni, de nemcsak iOS-készülékekre lehet így feltelepíteni, hanem androidos eszközökre is, ahonnan szintén évekkel ezelőtt eltűnt a játék. Az androidos verziót ráadásul világszerte mindenhol lehet játszani, az iPhone-os kiskapu viszont csak Európában nyílt ki.

2020 augusztusában az Apple és a Google eltávolította a Fortnite-ot az alkalmazásboltjaikból, mert állításuk szerint a játék megsértette az irányelveiket egy új fizetési funkció bevezetésével. Az EU Digitális Piacok Törvénye (DMA) azonban lehetővé teszi az Epic számára, hogy újraindítsa játékboltját az EU-ban. A DMA-ről és az EU vs. Apple kakaskodásról itt írtunk bővebben. Az Epic Games várhatóan 100 millió új felhasználót szerez az év végére, ami hatalmas eredménynek fog számítani, pláne, hogy a fejlesztő alkalmazásboltjának telepítését szándékosan megnehezíti az Apple.

Alapértelmezett beállítás, hogy a harmadik féltől származó alkalmazásboltok telepítése tiltva van az eszközökön, ezért a felhasználóknak manuálisan ki kell kapcsolniuk ezt a tiltást az installáció előtt. Az Epic Games-nek minden bizonnyal szüksége is lesz az új játékosok által vásárolt V-Buck-okból (ez a Fortnite-ban elkölthető pénznem) befolyó összegekre, mivel meglehetősen drága mulatság volt az Apple-lel és a Google-lel folytatott harc. Tim Sweeney, a cég vezérigazgatója egy interjúban nemrég arról beszélt, hogy több mint egymilliárd dollárba került a technológiai óriásokkal való pereskedés.

A visszatérő Fortnite-tot mi is kipróbáltuk és bár a telepítés valóban nehézkesebb volt, mintha egyszerűen csak le lehetett volna tölteni az App Store-ból, de így is mindössze pár extra kattintásra volt szükség ahhoz, hogy játszhatssunk. Fontos megjegyezni, hogy a mobilos Fortnite továbbra is crossplatform működik, tehát az ellenfelek között lehetnek olyanok is, akik konzolon vagy PC-n játszanak, magyarán könnyebb dolguk van az irányítással, mint a mobilos játékosoknak.

A tesztkészülék egy iPhone 15 Pro Max volt, amin nem akadt jelentősebben a játék, a telefon viszont 20 perc után nagyon felforrósodott. Erről a hibáról egyelőre nem lehet tudni, hogy optimalizációs probléma-e, vagy valami más áll a háttérben, mindenesetre a következő hetekben kiderül, hogy mekkora hátrány éri a felhasználókat hosszútávon, ha olyan alkalmazásokat futtatnak az eszközeiken, amiknek nem örülnek a gyártók.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!