Csak a Bosszúállók kétharmada állt össze a Sziget utolsó napján

2024. augusztus 13. – 12:09

Csak a Bosszúállók kétharmada állt össze a Sziget utolsó napján
Four Tet – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Arra már jóval az idei Sziget előtt számítani lehetett, hogy a fesztivál egyik legnagyobb durranása a hétfői, zárónapon jöhet. Ezen a napon lépett fel a kortárs EDM legemblematikusabb triójának mindhárom tagja, Skrillex, Fred Again és Four Tet is. A három producer-DJ saját jogán is nagy dobásnak számít, pláne egy napon, de az igazán nagy dolog az lett volna, hogyha egy közös szettet is tolnak, ahogy tették azt a tavalyi Coachellán, a Madison Square Gardenben vagy éppen a Times Square-en.

A Pangbourne House Mafia néven is futó projektet a Sziget előtt nem reklámozták, csak bizakodni lehetett a közös szettben. Fred Again végül hétfőn jelentette be Discordon, hogy senki ne számítson közös bulira, mert a sok utazás és fellépés miatt fáradtak, és megfelelő idősávot és színpadot sem találtak arra a Szigeten, hogy rendesen összeálljanak. Az viszont csak kicsivel éjfél után derült ki, hogy Fred Again népmesei fordulattal élve végül igazat is mondott, meg nem is.

Mintha a Mad Max új részét forgatták volna

Aki a 2010-es évek első felét nem egy kő alatt töltötte, az egészen biztosan hallotta Skrillex dalait. Az underground elektronikus műfajnak számító dubstepből dollármilliós bizniszt, és kvázi egy másik műfajt, a brosteppet fabrikáló Skrillex jött, látott és győzött, aztán viszonylag hamar eltűnt a klasszikus értelemben vett mainstream homlokteréből. Aztán 2023-ban jöttek a Quest For Fire és Don't Get Too Close című lemezek, amikkel Skrillex újra felhívta magára a figyelmet, többek között a tegnapi este két másik főszereplőjének kollaborációival.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mi sem bizonyította ezt jobban, mint hogy a viszonylag korai, negyed nyolcas kezdésre szépen megtelt a Sziget nagyszínpadának nézőtere. A porfelhőbe burkolódzó küzdőtér, a maszkos emberek és a sötét, piros fényekkel és lángcsóvákkal megvilágított színpad összhatása azt az érzést keltette az emberben, mintha a Mad Max legújabb epizódjának forgatásába csöppent volna.

Skrillex az első pillanattól az utolsóig maximumon tartotta a szettje decibel- és intenzitássztintjét. A velőtrázóan hangos basszusokba valószínűleg még a gödi homoksziget is beleremegett, Skrillex pedig tulajdonképpen azt csinált, amit akart, mindent kevert mindennel. A Mad Maxből néha a Samurai Jack rave epizódjába repített, aztán vissza 2012-be, amikor minden tánctér a Bangarangtől volt hangos.

Egyfajta egyvelege volt ez a régi és az új Skrillexnek, technóval és brosteppel, ahol megfértek egymás mellett a régi klasszikusok (remixeinek a remixei), és az olyan új slágerek, mint a Fred Againnel és Flowdannal közös Rumble. De megszólalt a Harlem Shake és Flo Rida Good Feelingje is, és persze minden harmadik másodpercben jött egy újabb drop. Skrillex nem sokat kommunikált a közönséggel, de egy rövid, David Guettát idéző gondolatsort megosztott arról, hogy a kelet-európaiak a legkeményebb bulizók, és örüljünk, hogy annyira kivételes helyzetben vagyunk, hogy itt lehetünk együtt. Aztán visszatért az MLG mémek soundtrackjéhez.

A produkciót némileg beárnyékolta, hogy gyakorlatilag nem volt vizuál a színpadon, csak piros fények és Skrillex logója egy nagy, fekete háttér előtt. Ez a népes közönséget azonban marhára nem érdekelte, Skrillex szettje alatt ugyanis végig igazi, nagybetűs fesztiválhangulat uralkodott: vállt vállnak vetve buliztak a Hoka-cipős gyúrósok, a kantáros nadrágos hippik és a legyezős nyugdíjasok.

Családias hangulatú romantika a nagyszínpadon

Csupán háromnegyed órával Skrillex szettje után, mégis merőben más hangulatban gyűlt a tömeg Fred Again koncertjére. A nagyszínpad fölött trónoló tökéletes félhold alatt egy hosszú, zajos intró után tűnt fel Fred Again, szintetizátorokkal és launchpadekkal körbevéve, hogy elnyomjon még egy intrót, ezúttal zongorázva és énekelve.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Fred ezek után is kissé langyosan kezdett, a nagyszínpad ráadásul feltűnően halkabban szólt alatta, mint Skrillex alatt. A tömeg viszont sokkal nagyobb volt, ami abszolút helyretette az elsőre akár furcsának tűnő fellépési sorrendet. Sokáig úgy tűnt, hogy Frednek a nagy érdeklődés ellenére beletörik a bicskája a nagyszínpadba, hiszen annak ellenére, hogy – szokásához híven – rengeteg mindent élőben mixelt, és sokkal többet is kommunikált a közönséggel, mint Skrillex, a szettje sokkal kevésbé volt elementáris erejű, mint zenésztársáé.

A közönség azonban hamar felvette a fonalat, ami jó hatással volt Fredre is, akinek kimondottan érzelmes, már-már romantikus, sokszor élő zongorajátékkal és énekbetétekkel megtűzdelt EDM-dalai rendkívül emberi szettet eredményeztek. Fred, amennyire kívülállónak érződött először a nagyszínpadon, annyira előnyére fordította annak adottságait néhány szám alatt. A színpadkép itt sem volt túlspilázva, de jópofa volt a samplerek hatalmas TikTok-feedes megjelenítése a színpad közepén, ezen keresztül még Anderson .Paak is beköszönt a koncertre.

Amennyivel bensőségesebb volt Fred Again szettje, annál többször leült viszont a buli, Fred ugyanis minden szám között beszélgetett kicsit a közönséggel, sőt, még a klasszikus guggoltatós játékot is bedobta az egyik szám alatt. Viszont egyszer csak egy magasított platformon termett a tömeg közepén egy launchpaddel, ahol elnyomta a Jungle című dalát, és természetesen a Rumble-t is, csak ő élőben mixelve tette mindezt, ezek a show-elemek pedig nagyon jót tettek a koncertnek. Fred Again hullámzó bulit csinált, ami Skrillex gyaluja után hol középszerű szeletelésnek, hol pedig kedves, családias hangulatú partinak érződött. Az viszont biztos, hogy ezt a korszakos zsenit öröm alkotni látni.

A töritanár, aki vízitúrázni indul gimnáziumi osztályával

Miután Fred elbúcsúztatta a 2024-es Sziget nagyszínpadát, jöhetett Four Tet a Revolut sátorban. Ez a helyszín amennyire nem állt jól korábban olyan zenekaroknak, mint a Yard Act vagy a Big Thief, annyira tökéletesen passzolt Four Tet szettjéhez, a sötét, zárt tér nagyon jó atmoszférát teremtett a techno alapú bulihoz.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy biztos, Four Tet nem egy extravagáns figura. Zöld pólójában nemcsak úgy nézett ki, mint egy töritanár, aki éppen vizitúrázni indul gimnáziumi osztályával, de a nem létező színpadképe sem állt többől két összetolt asztalnál és két IKEA-s lámpánál. Four Tet az idei lemezén található Daydream Repeat című dallal indított, amire viszont talán senki nem számított, hogy ezek után az este messze legkonvencionálisabb DJ-szettjét nyomta le. Ahogy kiúsztak az első dal éteri hárfái, egyből kezdetét vette a szeletelés.

Aztán amikor már negyedórája taposta a közönség a négynegyedet, Four Tet feltűnően elkezdett a színpad háta fele integetni, hogy aztán egy ponton Skrillex csatlakozzon hozzá. Ez már önmagában katartikus sikolyokat váltott ki sokakból, de tulajdonképpen semmi nem változott, dübörgött tovább a technóvonat, csak már ketten lépegettek az asztal mögött.

A kettejük közötti kémia még a lagymatag szett ellenére is átjött, simán belefért nekik, hogy egy telt házas koncerten visszatekerjenek egy-egy elszalasztott dropot, vagy, hogy Skrillex az egyik említett lámpát a feje fölé emelve az asztalon táncoljon. Az viszont nagy kár, hogy Four Tet eléggé háttérbe szorult, nem egyszer csak félszegen téblábolt a színpadon, amíg Skrillex a közönséget fűtötte. A kicsit csodabogár producer sajátságos hangulatú számai helyett így javarészt inkább csak egy mini-Skrillex-szettet kaptunk, a négy órával előbbinél jóval kevésbé kreatívan, de legalább sokkal, sokkal melegebb környezetben.

Ami viszont még nagyobb kár, hogy Fred Again tényleg nem jelent meg a színpadon, így az elektronikus zene Bosszúállói végül tényleg nem álltak össze teljes létszámban. Mondjuk Skrillex és Four Tet közös szettjét elhallgatva nem tudom, Fred Again hogyan tudott volna segíteni a helyzeten. De legalább együtt is elnyomták a Rumble-t, amit így háromszor lehetett meghallgatni egy este alatt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!