Orbán kihívójaként ír Azahriah-ról a Le Monde

2024. június 10. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Többoldalas portréban mutatja be Azahriah-t a Le Monde, az online kiadás Orbán kihívójaként emlegeti az előadót, a printben olvasható verzió antipopulista popsztárként hivatkozik a címben Baukó Attilára.

A lap újságírója a három telt házas koncertre, a Puskás Aréna backstagébe is elkísérhette Azahriah-t, ahol utóbbi arról beszélt, hogy a kormánymédia néhány nappal a stadionkoncertek előtt arról cikkezett, hogy tömegével adják el a jegyeket a fellépés előtt. Azahriah szerint az egész egy baromság volt, és alig volt üres szék a három koncerten.

A Le Monde hosszasan tárgyalja Azahriah közéleti szerepvállalását is, felemlegetve például a Four Moods 2 szövegét és klipjét, amiben a kormánypropagandát bíráló sorok alatt többek között a Hitlert játszó Chaplin látható a videóban.

A francia lap Taylor Swiftéhez hasonlítja Azahriah itthoni közéleti hatását, mivel a cikk szerint a Fideszen belül is aggodalomra adott okot az előadó népszerűsége és kormánykritikája. Ezért is kóstolgatták csak óvatosan Azahriah-t azok után, hogy elvállalta a szereplést az influenszerek által szervezett, gyermekvédelmi tüntetésen. A cikkben megszólal Sajó Dávid is a Telextől, aki azt fejti ki, hogy amikor a magyar kormány észlelte, hogy Azahriah népszerűbb Orbánnál, már nem támadták látványosan az előadót.

A Le Monde Baukó Attila kamaszkori otthonába is ellátogatott Újpalotára, ahol nagybátyja, Baukó Csaba él jelenleg. Utóbbi – aki bevallottan Fidesz-szavazó – arról beszél a cikkben, hogy azt tanácsolta Azahriah-nak, hogy ne formáljon politikai véleményt, tartsa meg azt inkább magának, mert csak problémákat szülnek a megszólalásai.

Azahriah kifejti, hogy továbbra is zenészkarrierben gondolkodik, és a közéleti megnyilvánulásai ellenére nem tervez semmilyen politikai szerepvállalást. Nagybátyjával arról is beszélgettek, mit tett volna, ha Orbán Viktor is elment volna valamelyik koncertjére a Puskásba.

„Szívesen láttam volna a koncertemen a közönség soraiban, de azt is elmondtam volna neki, hogy már nem kéne az országot vezetnie”

– idézi a cikk Azahriah-t.

Az előadó nem árulta el, hogy melyik pártra szavaz a választásokon (a cikk pár nappal az önkormányzati és európai parlamenti választások előtt jött ki), de annyit elmondott, hogy érdeklődéssel követi Magyar Pétert a színre lépése óta. Azahriah-t a Le Monde cikke szerint most elsősorban az érdekli, hogyan építhetne komoly karriert Magyarországon kívül, ami még egyetlen magyar popsztárnak sem jött össze. Igaz, korábban a tripla-Puskás sem jött össze senkinek – teszi hozzá a Le Monde szerzője.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!