Minden eddiginél messzebb megy vissza az időben a Star Wars

2024. június 8. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva


Az After hetente jelentkező streamingajánlójában mindig a legfrissebben felkerült, vagy hamarosan felkerülő filmekről és sorozatokról írunk, amelyek elérhetőek Magyarországról is.

Dancing for the Devil: The 7M TikTok Cult (Netflix)

A Netflix új produkciója táncolni vágyó fiatalokról szól, akiket teljes kontroll alatt tart a 7M nevű menedzsment cég. Ami mögött valójában a Shekinah egyház áll, annak élén pedig Robert Shinn nevű férfi. Shinn kihasználva a táncosok naivitását szektát kreált a cégéből, ahol elhitette az online tartalomgyártókkal, hogy családjuk a pokolra jut, de ő megmentheti őket, ha továbbra is keményen dolgoznak az egyházának.

A három egy órás epizód megrázó személyes tapasztalatokon keresztül meséli el egy igaz történetet a közelmúltból. Miért olyan könnyű behódolni egy menedzsment cégnek álcázott szektának, és milyen hatással volt a social media a fiatalokra azzal, hogy könnyű pénzkeresési lehetőségeket nyújt.

Az akolitus (The Acolyte, Disney+)

Az új Star Wars-sorozat cselekménye jóval a Baljós árnyak előtt játszódik, amikor még a Jedi Rend hatalmi pozíciója erősnek számít, de a háttérben már ébredeznek a sötét erők. A franchise filmekben vagy sorozatokban még soha nem ment vissza ennyire az időben, magyarul ennyire távol még sosem voltunk a Skywalker-sagától a Star Wars-univerzumban. Emiatt az alkotók (legfőképpen a Russian Dollért is felelelő Leslye Headland) sokkal szabadabb kezet kaphattak, hiszen jóval kevesebb ismert karakterrel vagy történetszállal kell dolgozni, mint egy Obi-Wan vagy Book of Boba Fett esetében.

A bérgyilkos, aki nem is volt (Hit Man, Netflix)

Úgy tűnik nem tud kikopni a filmvilágból az igéző szerelmes pillantásokkal dúsított akcióvígjáték műfaja, ráadásul a Hit Manben az Imádlak utálni szépfiúja, Glen Powell csap fel kamubérgyilkosnak, csak aztán beleszeret az egyik kuncsaftjába (Adria Arjona). A rendező Richard Linklater, aki Glen Powell-lel közösen írta a forgatókönyvet, Skip Hollandsworth 2001-es Texas Monthly magazinjának azonos című cikke alapján. A vígjáték a 2023-as Velencei Filmfesztivál egyik legnagyobb sikere volt, ahol a versenyprogramban játszották, majd Torontóban és New Yorkban is sikert aratott.


Ártatlanságra ítélve (Presumed Innocent, Apple TV+)

Scott Turow azonos című regénye alapján már készült egy film 1990-ben Harrison Forddal a főszerepben, de most Jake Gyllenhaal örökíti meg a főügyészhelyettes (Rusty Sabich) kálváriáját, miután gyilkossággal vádolják. Miután fény derül a családos főügyészhelyettes viszonyára a meggyilkolt lánnyal (Renate Reinsve), elsőszámú gyanusítottá válik, amin nem segít a tény, hogy megszállottan volt szerelmes a szeretőjébe. A gyilkossággal vádolt főügyészhelyettes felesége (Ruth Negga) pedig az eltitkolt viszony ellenére is hinni szeretne férjének, és mindenáron össze akarja tartani családjukat.

Csontok meg minden (Bones and All, Max)

Luca Guadagnino rendezésében láthattunk már napsütötte, olasz tájakon lappangó romantikát (Szólíts a neveden), de megidézte már a hetvenes évek Berlinjét is egy frusztrációtól szétfeszített horrorfilmben (Sóhajok.) A Bones and All borzalommal és gyönyörrel átitatott bizarr szerelmes történet, ahol két kannibál egymásba szeret. Bár a kannibalizmus filmvásznon is taszító, Guadagnino képes volt egy felnövéstörténetbe bujtatni a cselekményt, úgy, hogy a néző őszintén szorítson a két főszereplő szerelmének kiteljesedéséhez (Taylor Russell és Timothée Chalamet).

A két csavargó kannibál az emberi húsra vágyás mellett találkozik az átlagos huszonévesek elé is gördülő akadályokkal, mint az örökölt traumák és a folyamatos szeretetre éhezés. Felemészti őket a bűntudat, hogy a társadalom kitaszítottjai, és Luca Guadagnino a filmes eszközeivel még azt is eléri, hogy nézőként romantizáljuk a két kannibál kapcsolatát.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!