A végére sikerült megmenteni a Boba Fett-sorozatot a teljes csődtől

2022. február 10. – 22:01

A végére sikerült megmenteni a Boba Fett-sorozatot a teljes csődtől
The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb

Másolás

Vágólapra másolva

Ahhoz képest, hogy Boba Fett alig volt képernyőn az eredeti Star Wars-trilógiában, a karakter egyértelműen a franchise egyik legikonikusabb karaktere lett az évtizedek során. Ez a karakter tért vissza a hatalmas sikerű Mandalorian-sorozatban, és a Disney azzal a lendülettel be is jelentette, hogy jön a Book of Boba Fett, a saját szólósorozata, amiből kiderül majd minden a szereplőről és hátteréről. Például az is, hogy élte túl a Star Wars egyik legismertebb jelenetét annak idején. Pár rész után azonban inkább az derült ki, hogy nem minden arany, ami fénylik, és hiába volt tényleg fantasztikus a Mandalorian, Boba Fett-tel nagyon nem tudtak mit kezdeni a Disney+-on. A készítők az évad vége felé aztán húztak egy váratlant, és legalább azt elérték, hogy a Book of Boba Fett ne hatalmas csalódásként érjen véget. Ehhez csak egy másik sisakos karakter kellett.

Amennyire látványosan gyenge lett az első 3-4 epizód, annyira sokkoló az, ami a következő három epizódban történt. Nem tudom, láttam-e már ehhez hasonlót bármilyen tévésorozatban, de

a Book of Boba Fettet nyugodtan lehetne a Mandalorian két és feledik évadának is hívni.

Összességében az egész Book of Boba Fett-sorozat nagyon furcsa jelenség. Mindössze hét részből áll maga az évad, és egyszerre mesélik el benne Boba Fett háttértörténetének egy részét, és kötik össze a cselekményt a Mandaloriannel és a Skywalker-sagával. Innentől spoilerek jönnek.

A Book of Boba Fettet már temetni kezdte az internet az egymást követő lehangolóbbnál lehangolóbb színvonalú epizódok miatt, mire jött az ötödik és a hatodik rész, amivel részben megmentették a mundér becsületét. Az más kérdés, hogy ez a két rész gyakorlatilag a következő Mandalorian-évad felvezetése volt, az ötödik részben például Boba Fett egy percig sem szerepelt, de a hatodikban se sokat.

The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb
The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb

A Disney-nél bravúrosan összehozták, hogy a vagány, nagyszájú, erkölcstelen fejvadászból egy bottal hadonászó sivatagi harcos legyen, aki megtért, és jó útra próbál lépni azzal, hogy kinevezi magát egy koszfészek vezetőjének. Nyilván tudatos húzás volt a készítők részéről, hogy Boba Fettet elviszik egy emberi irányba, de így a sorozat végén be kell látni, hogy Temuera Morrison semmi mélységet nem tudott adni a karakternek azon túl, hogy sisakban és fegyverrel a kezében még mindig menőn néz ki.

Nosztalgia és régi ismerősök

Bezzeg az utolsó három részben képbe kerülő Pedro Pascal, mint Din Djarin a Mandalorianből. Amíg az első négy rész szélsebesen közeledett egy rosszul sikerült Űrgolyhók-spinoff irányába, a folytatás sok helyen gyönyörűen megidézte, miért rajonganak milliók a Star Warsért.

Azokról a jelenetekről van szó, amikben például Mando beszáll egy transzferhajóba, előtte kipakolja egy táskába a fegyvereit, majd a rávigyorog egy kis űrlény. Majd ez a kis űrlénygyerek később az ablakra tapasztva bámulja, ahogy ugyanez a mandalóri elsüvít mellette azzal a hajóval, amivel utoljára Anakin Skywalkert láthattuk repülni a Baljós árnyakban. Na, ez a pár jelenet őszintébb és autentikusabb Star Wars-hangulatot árasztott magából, mint amit Boba Fett-tel önállóan csinálni tudtak ebben az egész sorozatban.

Arról nem is beszélve, hogy szép lassan visszahozták a régi ismerősöket. Például Timothy Olyphant baromi jó Cobb Vanth-ként, és a stáblista utáni jelenet alapján bizakodni is lehet, hogy miután feltuningolták pár robotalkatrésszel, még látni fogjuk későbbi produkciókban. Grogu, vagyis Baby Yoda felbukkanása majd visszatérése még sok vitára adhat okot a rajongót között, hiszen Din Djarin és Grogu történetét elég szépen körbeírták a Mandalorian előző két évadában. Ettől még akadt több olyan jelenet is, ahol elvitte a show-t. És persze beszélni kell Luke Skywalkerről is, aki a Mandalorian végén már egyszer visszatért (deep fake technológiával megfiatalítva, Mark Hamill közreműködése nélkül), és egy ideig úgy tűnik, hogy itt is kulcsszerepe lesz. Nem lett, de legalább valamennyire bátrak mertek lenni a készítők:

ahhoz képest, hogy minden jel arra utalt, hogy Baby Yodából Jedi mestert akarnak csinálni, végül győzött a szeretet, és Grogu látszólag a mandalóri útját választotta Luke Skywalker helyett.

Régi probléma, hogy a Star Wars még mindig képtelen kitörni a Skywalker-sagából, és valahogy minden film és sorozat ott köt ki, hogy megérkezünk az eredeti trilógia főszereplőihez. A tervek szerint még az idén érkező Mandalorian harmadik évada úgy tűnik, hogy bátrabban mer teljesen más vizekre evezni. Kár, hogy ez egy Boba Fett-sorozatból derült ki, aminek hét rész után egyre nehezebb megtalálni az értelmét.

The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb
The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb

A jelenlegi állás szerint Boba Fett egy Mos Espa ura, összefogott a Tatooine különböző népeivel és karaktereivel, hogy visszaverjék az intergalaktikus drogmaffia terjeszkedését, és ennyi. Itt ér véget Boba Fett, a menő intergalaktikus fejvadász története az évad végén. Ha elsőre ennyit tudtak kihozni belőle, akkor talán nem is baj, hogy a későbbi folytatások már nem fognak rá fókuszálni.

Az egész azért is nagyon szomorú, mert pont az utolsó epizódokban bukkant fel egy olyan szereplő, aki a Klónok háborúja sorozat nézőinek alapvetésnek számíthat, egy laikusnak viszont csak egy láthatóan nagyon romlott űrlény, aki az egész személyiségét Lee Van Cleef karakterére építette A Jó, a Rossz és a Csúfból. Azt el kell ismerni, hogy Cad Bane felbukkanása kifejezetten jót tett a sorozatnak, mert visszahozta azt az űrwestern hangulatot, ami annyira jól állt a Mandaloriannek. De hiába volt Cad Bane minden jelenete kifejezetten erős, és akartam még többet látni belőle,

az évadzáró végén egyszerűen megölték.

Végigszenvedtük magunkat négy rettenetes epizódon, hogy aztán végre az utolsó három résszel kiderüljön, ki is az egyetlen, Boba Fettel valóban egy súlycsoportot képviselő rosszfiú a környéken, de mire igazán megismerhettük volna, Boba Fett már végzett is vele. A Klónok háborúja nézőinek nyilván evidens lehetett, hogy az animációs sorozatban Cad Bane nem más, mint Boba Fett mentora, akitől a fiatal eltanulta ennek a nemes és szép szakmának minden csínját-bínját. Ezzel a háttérinfóval persze szép kerek is lehetne, ahogy kettőjük párbajának a végén a sisak nélküli Boba Fett azzal a tusken bottal beviszi a kegyelemdöfést Bane-nek, de a sima tévénézők számára, akik nem ismerik a Star Wars-univerzum minden apró kis szeglegét, ez egy meglehetősen kibontatlan, rosszul felépített konfliktus volt.

Előzményfilm előzménysorozata és a többiek

A negatív visszhang miatt egészen biztos vagyok benne, hogy a Book of Boba Fett ebben a formájában nem jön majd egy második évaddal, a címszereplő és pár markánsabb mellékszereplő (Cobb Vanth, Fennec Shand, Black Krrsantan, Peli Motto) viszont garantáltan felbukkanhat még más Star Wars-produkciókban. Hogy melyekben, azt mondjuk egyre nehezebb követni egy kevésbé hardcore rajongónak, mert annyi idősíkon játszódnak a filmek és sorozatok történetei, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni. Annyi biztosnak tűnik, hogy az új filmtrilógia nem túl pozitív fogadtatása után a következő időszakban inkább olyan történeteket mesélnek el, amelyek a másik két trilógia között vagy előtt történtek.

The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb
The Book of Boba Fett – Forrás: IMDb

Az biztos, hogy május 25-én érkezik az Obi-Wan Kenobi, ami a Sithek bosszúja után és az Új remény előtt játszódik. Ewan McGregor ismét magára ölti az ifjabb Kenobi mester szerepét, és végignézi, hogyan lesz Anakin Skywalkerből Darth Vader. Aki az a Hayden Christensen lett, akinek évekre kisiklatta a karrierjét a népharag az előzménytrilógiában látott alakításai miatt. Hozzájuk még olyan bomba nevek csatlakoznak, mint Joel Edgerton, Kumail Nanjiani, O'Shea Jackson Jr. vagy Benny Safdie.

Ugyan még hivatalosan semmit nem tudni a többi bemutatóról, de nyilván jön a Mandalorian harmadik évada, és még jó pár figyelemreméltó sorozat. A pletykák szerint szintén még idén érkezik az Andor, valamint az Ahsoka is. Előbbi a már egyébként is előzménytörténetként működő Zsivány egyes előzménytörténete (és akkor csoda, hogy képtelenség követni az idővonalat?!) Cassian Andorral, vagyis Diego Lunával. Ez is az első két trilógia között játszódik, és mindössze annyit lehet tudni róla, hogy a készítők szerint egy akciódús kémthriller lesz rengeteg lehetetlen küldetéssel.

Még kevesebbet lehet tudni az Ahsokáról, amit év elején kezdenek csak el forgatni, és a Mandalorianért felelős Dave Filoni és Jon Favreau párosa felügyeli. A címszereplő már felbukkant a Mandalorianben és a Book of Boba Fettben is, ráadásul Ashoka Tano a Klónok harca animációs sorozat egyik kulcsszereplője, akinek az ifjú Anakin Skywalker a mestere még azelőtt, hogy végleg megkattanna. Az Ahsoka a Mandalorian idővonalán halad tovább (vagyis a Jedi visszatér után, de az Ébredő erő előtt), itt is felbukkan a tervek szerint Hayden Christensen, és bemutatkozik a Star Wars Rebelsből ismerős Sabine Wren, egy női mandalóri harcos. Semmi hivatalos megerősítés nincs róla, de valószínűleg az Ahsoka egy másik, nem a filmekből ismert kulcsszereplő előkerítéséről, Thrawn admirálisról fog szólni, akit legutóbb A Star Wars Rebelsben lehetett látni.

Ezekből is látszik a probléma, amin a Disney egyszerűen nem tud átlendülni. Még mindig a Skywalker-saga történeti lyukait tömködik az idősík különböző pontjain, és kitépem az összes maradék hajam, ha az Obi-Wan Kenobi is a Tatooine-on játszódik majd.

Az érezhető, hogy szép lassan hozzák be a regényekből, képregényekből és más, nem filmes projektekből ismert népszerűbb szereplőket (Thrawn, Ahsoka Tano, Cad Bane, Bo-Katan stb), de egyelőre elég nehéz megjósolni, merre tart a Star Wars a legutóbbi trilógia után.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!