Limitált szériának indult, de most úgy néz ki, folytatódik A sógun

2024. május 17. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Két további évadot fejleszt A sógunból az FX – írja a Deadline. A hír meglepetésként érkezett azután, hogy az első évad lezárta az azonos című regény történetét, és a két showrunner is hangsúlyozta, hogy ennyi volt, elmesélték, amit el akartak, A sógunnak ezzel vége.

Az viszont, hogy a sorozatot a nézők és a kritika is kifejezetten pozitívan fogadta, már azt vetítette előre, az FX nem fogja csakúgy elengedni a kezét. Gyanús volt az is, hogy a sorozat egyik főszereplője (és producere), a japán színészóriás Hiroyuki Sanada nem sokkal a sorozat vége után aláírt „két újabb produkcióra” az FX-nél. Bár akkor a megállapodás részletei nem derültek ki, sejteni lehetett, hogy köze van A sógun lehetséges folytatásához.

A gyanú most beigazolódott: az FX bejelentette, hogy fejlesztik a második és a harmadik évadot is, visszatérnek az első évad showrunnerei, Justin Marks és felesége, Rachel Kondo és producerként Michaela Clavell, A sógun szerzőjének, James Clavellnek a lánya is.

Az FX és a streaming partner Hulu egyelőre annyit közölt, hogy James Clavell hagyatékának kezelőivel együttműködve fejlesztik a további évadokat. Hogy ezek pontosan miről fognak szólni, tekintve, hogy az első évad kipipálta a regényt, egyelőre nem tudni, az is lehet, hogy az új évadok is A sógun-univerzumon belül játszódnak majd, de előfordulhat, hogy az alkotók Clavell Ázsia-sagájából merítenek majd történeteket.

Ez egyelőre még nem garancia arra, hogy az FX be is rendeli majd az új évadokat (bár ez gyakorlatilag borítékolható), az írói stáb viszont már idén nyáron elkezdhet dolgozni a folytatás tervein.

A több kontinensen hat éven át készült A sógun az FX eddigi legdrágább sorozata, ami hamar be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: az első hat napban 9 millió megtekintést gyűjtött össze világszerte a Hulu, a Disney+ és a Star+ oldalakon, és ezzel a cég első számú általános szórakoztató sorozata lett nemzetközileg. A nézők érdeklődése töretlen maradt, és az első kilenc hétben A sógun az FX valaha volt legnézettebb sorozata a globálisan közvetített órák alapján.

Nem nyomta fullba a Trónok harcát, ettől lett jó

James Clavell A sógun című regényéből már a nyolcvanas években is készítettek nagy sikerű sorozatot, ami a nyugat után a nyolcvanas évek végén Magyarországot is meghódította. Az új adaptációra több mint negyven évet kellett várni, az FX szériája idén február végén startolt el, Magyarországon a Disney +-on lehet megnézni. Kritikánk a sorozatról itt olvasható.

A sógun főhőse egy holland hajó angol kormányosa, John Blackthorne (Cosmo Jarvis), aki a 16. század legvégén egy merész hajóúton hazájának szülöttei közül először jut el Japánba. A gond az, hogy a spanyolok és a portugálok pár évtizeddel megelőzték őt, kiépítettek diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat Japánnal, és nem szeretik az arra kódorgó protestánsokat. A japánok pedig eleve gyanakodva néznek minden külhoni gajdzsinra, és egyébként is elég idegesek, mert az ország éppen polgárháború előtt áll. A földesurakat, daimjókat egyesítő uralkodó meghalt, az örököse óvodáskorú, Japánt pedig egy öttagú régenstanácsnak kellene irányítania, de inkább széthúzással és háttéralkukkal van elfoglalva. Az egyik régens, Toranaga (Hiroyuki Sanada), éppen vesztésre áll, mert nagy ellenfele, Isidó (Takehiro Hira), sorra állítja maga mellé a hadurakat – ekkor bukkan fel egy Toranaga-barát tartomány partjainál Blackthorne ágyúkkal és puskákkal jól ellátott hajója.

A sógun története valós személyeken és megtörtént eseményeken alapul, de jelentősen eltér a valóságtól. John Blackthorne karakterét például egy brit tengerészről, William Adamsről formázta Clavell. Arról, hogy Adams hogyan vetődött Japán partjaira, majd lett jelentős befolyással bíró kereskedő és szamuráj a 17. században, ebben az Észkombájnban írtunk bővebben.

A sógun döcögősen indult, de a második felére megtalálta a hangját és a ritmusát is, a befejezése pedig kifejezetten elegáns lett. Nem lehet szó nélkül elmenni a látvány mellett sem, ha a folytatásra (az első évad elsöprő sikerén felbátorodva) kicsit több pénzt kapnak az alkotók, talán a CGI-seregek sem fognak már leesni a képernyőről, az enteriőrök és főleg a kosztümök viszont már az első évadban is nagyon magas minőségűek voltak. Nem beszélve az alakításokról, Hiroyuki Sanadát és a Blackthrone tolmácsát, Toda Marikót játszó Anna Sawait például már most az Emmy nagy esélyeseiként emlegetik. Ahogy magát a sorozatot is, ami ráadásul nem is a limitált szériák, hanem a drámasorozatok kategóriájában fogja megmérettetni magát.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!