Streamingajánló: atomot dobunk egymásra, aztán vígan élünk tovább

2024. április 14. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az After hetente jelentkező streamingajánlójában mindig a legfrissebben felkerült, vagy hamarosan felkerülő filmekről és sorozatokról írunk, amelyek elérhetőek Magyarországról is.

Fallout (Amazon Prime)

Az 1997-ben indult Fallout-sorozat mára az egyik legismertebb videójátékos márkává nőtte ki magát hála annak, hogy az évtizedek során több stúdió (Black Isle, Obsidian, Bethesda) is remek érzékkel nyúlt a posztapokaliptikus szerepjátékhoz.

Régóta próbáltak belőle filmet vagy sorozatot készíteni, azonban csak nemrég jutott el oda a Bethesda, hogy ebből tényleg legyen valami. Az Amazon vette meg a jogokat, akik nem mással készítették el a játékok világában (tehát nem adaptációról van szó) játszódó első évadot, mint Jonathan Nolannel, Christopher Nolan testvérével, akinek a nevéhez olyan produkciók fűződnek, mint a Westworld, a Batman-trilógia vagy a Csillagok között. Nolan saját bevallása szerint akkora a rajongója a játékoknak, hogy kis híján ráment az élete egy időszakban.

A sztori egyébként annyi, hogy az ‘50-es évekre az emberiség átáll az atomenergia mindennapi használatára, azonban egyszer csak kitör a harmadik világháború, és a nagyhatalmak atombombákat dobnak egymásra, amitől a Föld nagy része kb. lakhatatlanná válik.

A játék és a sorozat is több száz évvel később veszi fel a fonalat, amikor az emberiség elkezdi újra felépíteni önmagát egy radioaktívvá vált halálbolygón, ahol a teheneknek két feje van, emberek bújnak elő évtizedek után a bunkereikből, és a zombik (ghoulok) beszélni is tudnak. Walton Goggins főszereplésével a Fallout lehet az idei év nagy dobása streamingen. (Sajó Dávid)

Amit tudni akarsz (RTL+, 2. évad)

Az RTL streamingfelületén található dokusorozat a második évadát kezdi, és rögtön egy elég izgalmas témával. A magyar hiphop történetét és némileg a jelenét dolgozza fel szűk 40 percben rengeteg archív felvétellel és megszólalókkal, illetve Lil Frakk vezetésével.

A dokuban megszólal többek között az Animal Cannibals, Dopeman és Krúbi is, illetve hosszú évek után először adott közösen interjút a 2018-ban feloszlott Akkezdett Phiai két tagja, Saiid és Újonc. (Sajó Dávid)

Büntető ököl (Brawl in Cell Block 99, HBO Max)

A kilencvenes évek B-kategóriás akciófilmjeit idéző magyar cím ne tévesszen meg senkit, S. Craig Zahler rendezése nagyon szikár film egy olyan férfiról, aki egyre durvább, börtönökön átívelő küldetéssel mentheti meg születendő gyermekét és sok próbát megélt házasságát. A Cell Block 99 nem szépeleg egy pillanatra sem, az erőszakos jeleneteken is érződik, hogy itt a verekedések tökéletlenségét, mocskosságát akarták megragadni az alkotók.

A film főszereplője, Vince Vaughn ekkor már túl volt a True Detective balul elsülő második évadán, ebben a filmben nyújtott alakítása pedig úgy tűnt, akár új lendületet adhat a karrierjének. Nem így lett, de ettől még ez a film Vaughn filmográfiájának fontos darabja. (Bicsérdi-Fülöp Ádám)

Valami madarak (Netflix)

Hevér Dániel első rendezése a főszereplő páros, Szacsvay László és Kizlinger Lilla alakítása miatt lett igazán átélhető film egy öregotthonban tengődő mogorva férfi és az otthonban közmunkát végző tinédzser különös barátságáról. A Valami madarak a két főszereplő szövetségén keresztül olyan témát feszeget, amiről nagyon keveset beszélünk: hogyan kezeljük az elmúlást, és mit kezdünk azzal, amikor saját hozzátartozónkról kell hasonló helyzetben gondoskodni.

Korábbi kritikánkban kiemeltük azt is, hogy a Valami madarak annyira lepukkant terekben játszódik, hogyha nem tűnne fel néhány IKEA-bútor, még azt is hihetnénk, hogy a film a szocializmus időszakában játszódik. (Bicsérdi-Fülöp Ádám)

Good Times (Netflix)

A Netflix még 2020-ban jelentette be, hogy nagy erőkkel készítik a '70-es években bemutatott Good Times televíziós szitkom animációs remake-jét. A Chicagóban játszódó legendás Good Time az első, afroamerikaiak főszereplésével készült családi szitkom volt, ami mára a popkultúra kitörölhetetlen alapdarabjá vált és tévés történelmet írt.

Az április 12-én Netflixen debütáló rajzfilmre érdekes csapat állt össze: az executive producer az a Norman Lear, aki az eredeti sorozat producere is volt, mellé szállt be alkotóként Seth MacFarlane, a Family Guy atyja, és Steph Curry, négyszeres NBA-bajnok kosárlabdázó is, akiről fogalmunk sincs, hogy került be az alkotói gárdába.

A Good Times bemutatása előtt már tele van az internet az arról szóló hírekkel, hogy az eredeti sorozat színészei és stábtagjai elégedetlenek az animációs feldolgozással. A kommentelők pedig rendre azt róják fel a remake-nek, hogy nem autentikus, ahogy egy fehér filmes (MacFarlane) akar magáévá tenni egy eredetileg afroamerikaiak életéről szóló, afroamerikaiak által gyártott produkciót.

Érdekes lesz látni, hogy a Netflix új húzása tényleg teljes mellélövés lesz-e ekkora ellenszélben, vagy kikerekedhet még belőle valami humoros és értékelhető is. (Kersner Máté)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!