A színészeknek maga volt a pokol a gyerekek Hollywoodja

2024. április 10. – 10:03

A színészeknek maga volt a pokol a gyerekek Hollywoodja
Devon Workheiser és Amanda Bynes a Nickelodeon Kids Choice Awards-gálán, 2005-ben – Fotó: Kevin Winter / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Számomra a Nickelodeon jelentette az iskola utáni felhőtlen kikapcsolódást, amikor müzlistálkámmal heverészhettem a tévé előtt, és a kedvenc műsoraimat követhettem. Olyan sikeres műsorokat tudhatott ekkoriban magáénak a Nickelodeon, mint a kilencvenes évek nagy dobása, a leginkább gyerekeknek szánt Saturday Night Live-ként leírható All That, a komisz mostoha testvérpárról szóló Drake és Josh vagy a pezsgő művészeti iskolában játszódó V, mint Viktória (Victorious). Szintén nagy kedvencnek számított az iCarly is, ami a saját webshopját elindító főszereplővel előrevetítette a vlogok berobbanását.

A műsoroknak itthon is nagy hatásuk volt a tinédzserekre, egyik ismerősöm a Drake és Josh miatt vette meg első gitárját, az iCarly pedig új megvilágításba helyezte az internet lehetőségeit. A V, mint Viktória álomhelyszínné emelte a művészeti gimiket, a sorozatban elhangzó dalokat pedig minden rajongó az mp3-lejátszójára mentette le.

A Nickelodeonnak köszönhetően azt érezhettük gyerekként, hogy nekünk is van egy saját Hollywoodunk.

Ezekkel a nosztalgikus érzésekkel kezdtem hozzá a Csend a forgatáson című dokusorozathoz, amelyben a Nickelodeon csatorna korábbi dolgozói rántják le a leplet a műsorok mögötti kiábrándító valóságról, a verbális bántalmazásokról és szexuális zaklatásokról. A sorozatból kirajzolódik egy olyan világ, amelyben Dan Schneider, a Nickelodeon vezető producere, folyamatosan felrúgta a gyerekszínészekre vonatkozó törvényeket. Az itthon az ID csatorna mellett az HBO Maxon elérhető sorozat epizódjaiban a stábtagok mesélnek arról, hogy milyen viszontagságokkal kellett szembesülniük a gyerekcsatornánál.

Masszírozás és pornó a forgatáson

Jenny Kilgen és Christy Stratton 1999-ben például még azt hitték, hogy az álommunkájukat szerezték meg azzal, hogy a nickelodeonos Amanda Show írói lettek. A Csend a forgatáson stábjának azonban már arról meséltek, hogy osztozniuk kellett a fizetésen, ami nyilván nem vonatkozott a férfi kollégáikra. Az írók mellett a színészek és asszisztensek is állandó elemként számoltak be arról, hogy Dan Schneider a forgatásokon állandóan masszíroztatta magát valamelyik alkalmazottjával.

Christy Stratton egy olyan sztorit is megosztott a műsorban, amikor Schneider két kiló fagylaltot etetett meg vele fél óra alatt 300 dollárért cserébe. Stratton az alacsony fizetése miatt belement a megalázó játékba, de a beígért pénzt végül sosem kapta meg. Amikor az író viccből szóba hozta az esetet, Schneider félrehívta és leszidta, hogy soha többé ne hozza őt ilyen helyzetbe a munkatársak előtt. A kétezres évek elejére még rosszabb lett a helyzet a nickelodeonos felvételeken, Schneider már pornót nézett a forgatásokon a masszíroztatás mellett.

A sorozatban két másik korábbi gyerekszínész, Giovonnie Samuels és Bryan Hearne is a forgatások további rémisztő részleteiről számolt be.

Hearne testét például egyszer mogyoróvajjal kenték be, amit kutyák nyalogattak le róla. Hearne szégyellte magát a forgatáson, de a siker érdekében tűrte a megaláztatást.

A fekete színész szerint a rasszizmus is jellemző volt a felvételek alatt, őt például még sötétebb ruhákba öltöztették, hogy még jobban megfeleljen a sztereotipikus karakternek. Ráadásul hiába jelezte könnyek közt, hogy nem érzi jól magát a rákényszerített szerepben, a menedzserek megnyugtatták az érte kiálló édesanyját is.

Újra vad teóriák keringenek Amanda Bynes tragédiájáról

A szintén a Nickelodeonon feltűnő Amanda Bynes karrierjének hanyatlása Lindsay Lohan és Britney Spears mellett talán a legszomorúbb eset a korszak szórakoztatóiparában. Az angyali mosolyú lány a kamerák előtt nőtt fel, a Nickelodeonnál pedig elhitették vele, hogy érdemes már tinédzserkorában függetlenednie a szüleitől. Ahogy az ilyen esetekben elég gyakori az iparágban, ez a függetlenedés odáig fajult, hogy Bynes egyre jobban rácsúszott a drogokra, míg végül mentálisan annyira kikészült, hogy nem volt képes többé kamerák előtt szerepelni.

Bynes a Micsoda srác ez a lány (She’s the Man) című, 2006-os filmmel még nagy sikert aratott, de ezt követően már inkább a botrányaitól volt hangos a sajtó. Több mint egy évtizede indult el a lejtőn, amikor ittas vezetésen kapták, Twitteren könyörgött Drake-nek, hogy erőszakolja meg, majd viccből kiírta, hogy az apja szexuálisan zaklatta őt, a TMZ pedig megszerzett egy olyan hangfelvételt, amelyben szülei meggyilkolásáról beszél. Végül 2013-ban a szülei gyámsága alá került, így sorsa kísértetiesen hasonlít Britney Spears életére.

A Csend a forgatáson megjelenése óta Bynes tragédiájáról is ellepték a teóriák a TikTokot, leginkább Dan Schneider bánásmódját és a könyörtelen Nickelodeon-gépezetet okolva a gyerekszínész életének kisiklásáért. A rajongók aggodalma nem alaptalan, hiszen a stábtagok beszámolói alapján Schneider teljesen irányította, rendszeresen kellemetlen helyzetbe hozta és túlszexualizálta az akkor még csak 13 éves lányt.

A sorozat első két epizódja azt vetíti előre ugyan, hogy Dan Schneider egyedüliként volt felelős azért, hogy a gyerekcsatornánál embertelen körülmények között dolgoztak a színészek, az írók és az asszisztensek, de a többi rész már árnyalja ezt a képet, és azt mutatja be, hogy rendszerszintű problémáról volt szó. Ennek egyik oka, hogy a kilencvenes évek televíziós produkciói még sokszor figyelmen kívül hagyták a munkahelyi szabályokat. A gyerekszínészek kihasználásának általános elfogadottságát pedig jól mutatja az is, hogy sem a szülők, sem a forgatókönyvírók, sem az asszisztensek nem merték szóvá tenni Dan Schneider viselkedését.

A csatorna már 2013-ban belső vizsgálatot indított Schneider viselkedése miatt, de a producer végül csak 2018-ban távozott a Nickelodeontól. A Csend a forgatáson bemutatója után a producer végül bocsánatot kért az áldozatoktól. Egy videóinterjúban úgy fogalmazott, hogy ma már nem engedne meg magának hasonló viselkedést, és szégyelli, hogy valaha így bánt a stábtagokkal és színészekkel.

Schneider tagadta, hogy direkt csempészett túlszexualizált poénokat a sorozataiba, hiszen állítása szerint gyerekeknek szánta a műsorokat. Schneider azzal védte magát az interjúban, hogyha valaki felhívja a figyelmét a kifogásolható jelenetekre, akkor kivágta volna a ma már problémásnak számító részeket.

A gyerekszínészek túlszexualizálását a csatorna nem csak a kilencvenes években űzte, a kétezres években is bőven akadtak ilyen jelenetek a műsorokban.

A V, mint Viktóriában például Ariana Grande egy krumplit próbált meg kifacsarni vagy az ágyon fetrengve locsolta magát vízzel.

A sorozat kitér azokra a poénokra is, amelyekben a producerek bizarr lábfétise nyilvánult meg: a V, mint Viktóriában és az iCarlyban is van jó pár jelenet, ahol a színészek lábait masszírozzák hosszasan.

Az egyik színész, Leon Frierson, például arról mesélt az ID műsorában, hogy egyszer egy nagy barna orrot ábrázoló jelmezbe öltöztették, ami a férfi nemi szervre emlékeztette a közönség felnőtt tagjait. „Nagyon kényelmetlenül éreztem magam, de sosem panaszkodtam. Mindenki tudta, hogy Dan Schneider közelében kell lenni az újabb sikerhez” – mondta Frierson az esetről. A sorozatban a Zoey 101sorozat sztárja, Alexa Nikolas is arról beszélt, hogy mennyire bizarr felnőttként viszontlátni az átszexualizált jeleneteket. A Zoey 101 főszereplője, Britney Spears testvére, Jamie Lynn Spears például az egyik jelenetben Nikolasra fröcskölt egy adag ragacsos édességet.

Hiába ítélték el pedofíliáért, a beszédtanár a szakmában maradhatott

A dokumentumfilm legsúlyosabb része, amikor az egykori gyerekszínészek pedofil stábtagokról mesélnek. Jason Michael Handy produkciós asszisztensként, Brian Peck pedig a színészek beszédtanáraként dolgozott a csatornánál, és később mindkettőjüket letartóztatták pedofília miatt.

Jason Handy módszere az volt, hogy a válogatók után megadta a gyerekeknek az emailcímét. A szülők eleinte nem gyanakodtak a lányokkal levelezgető asszisztensre, a sorozatban megszólaló egyik korábbi gyerekszínész szerint akkor bukott ki Handy valódi szándéka, amikor nyilvános helyre hívta az egyik lányt és meztelen fotót küldött neki magáról. Handy a rendőrségnek később beismerte, hogy pedofil, a vallomást tevő gyerekszínész pedig sohasem tért vissza a filmszakmához.

A Drake és Josh sztárja, a ma zenei producerként és zenészként aktív Drake Bell, a Csend a forgatáson stábjának mesélt először arról, hogyan környékezte meg Brian Peck a Nickelodeonnál. Peck a forgatási szünetekben manipulálta Bellt, és szép lassan szembefordította az apjával. A beszédtanár Bell apjának eltávolítása után pedig már rendszeresen a lakásába hívta a fiút.

Dan Schneider a Kids Choice Awards életműdíjának átvételekor 2014-ben, mellette balra, kék zakóban Drake Bell – Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Dan Schneider a Kids Choice Awards életműdíjának átvételekor 2014-ben, mellette balra, kék zakóban Drake Bell – Fotó: Kevin Winter / Getty Images

„A kanapéján aludtam, amikor egyszer csak kinyitottam a szemem, és arra ébredtem, hogy szexuálisan zaklat. Lefagytam, sokkot kaptam, és nem tudtam, hogyan reagáljak. Nem tudtam felhívni anyukámat, nem volt telefonom, se kocsim, amivel elhajthattam volna a házából” – mesélt az esetről Drake Bell.

A színész senkinek sem mert beszélni a zaklatásról, mert félt attól, hogy az kettétörné a karrierjét. A beszédtanár továbbra is zaklatta őt, és a helyzet csak rosszabb lett. Amikor Bell már nem bírta tovább lelkileg, kitálalt az édesanyjának telefonon, aki azonnal szólt a rendőrségnek. Pecket végül 2004-ben tartóztatták le, és 16 hónap börtönbüntetésre ítélték. Bell számára a legmeglepőbb az volt, hogy Brian Pecket a tárgyaláson rengeteg színész támogatta, sőt még a Disney is alkalmazta szabadulása után. Peck elítélése után a színész alkohol- és drogproblémákkal küszködött, 2021-ben pedig két év próbaidőre ítélték, miután egy rajongója zaklatással vádolta.

„Semmit sem akartam jobban az életemben annál, mint hogy színpadon álljak. Nagyon sok tényező van ebben a szakmában, amivel muszáj óvatosan bánni. Szeretnék olyan környezetet teremteni Hollywoodban, ahol az emberek nem sérülnek, és nincsenek kiszolgáltatva ennyi veszélynek” – nyilatkozta a sorozat stábjának Bell.

A sorozat premierje után közölt interjúban Dan Schneider arról beszélt, hogy Bell története rázta meg a legjobban. „Nem én vettem fel Brian Pecket. Amikor Drake elmesélte, hogy mi történt, jobban le voltam sújtva, mint a karrierem bármelyik mélypontján. Megmondtam neki, hogy mindenben támogatom, és rendelkezésére állok, ha szüksége van rám. Amikor hallottam, hogy Drake Bell elment a bíróságra, és azzal kellett szembesülnie, hogy Pecket vagy ötvenen támogatják, és ebből 41 híresség levelet is írt a védelmére, még csalódottabb lettem. Tudták, hogy bűnös, mégis nyilvánosan támogatták őt. Drake anyukája kért meg engem, hogy segítsek a fia beszédének megírásában, természetesen igent mondtam” – mesélte a tárgyalásról Dan Schneider.

A Nickelodeon szűkszavú, kimért közleményben reagált a sorozatra, amiben azt írták, mindent megtesznek azért, hogy a sorozatban részletezett problémákhoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő, különös tekintettel a gyerekszereplőkre. A közleményük szerint minden hozzájuk beérkező panaszt kivizsgálnak. Drake Bell ügyéhez is csak annyit fűzött a csatorna, hogy támogatják a múltbeli traumáival előálló egykori gyerekszínész ügyét.

A Nickelodeon volt producere, Dan Schneider, pedig azt mondta a sorozatra reagáló interjújában, hogy ma már másképp állna a forgatásokhoz. Az interjúban arról beszélt, hogy a gyerekekre figyelő pszichológust alkalmazna, és jobban felkészítené a színészeket arra, hogy mivel járhat a hírnév. „Amikor megnéztem a sorozatot, láttam néhány ember szemében a mély fájdalmat, emiatt borzasztóan érzem magam, és nagyon sajnálom.

Bárcsak visszamehetnék az időben, és senkivel ne lennék ekkora seggfej.”

A Csend a forgatáson négy epizódja az HBO Maxon érhető el, a sorozat részei emellett az ID tévécsatornán is futnak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!