Már a Netflixen is meg lehet nézni a Semmelweist

2024. április 4. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a Netflix kínálatában is elérhetővé vált a mozikban tavaly novemberben bemutatott Semmelweis.

A film 1847-ben játszódik, Bécsben, ahol „a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis (Vecsey H. Miklós) egy fiatal osztrák bába (Nagy Katica) személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nem csak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa”. A film rendezője Koltai Lajos.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatja el. Ebben azt írtuk, „a Semmelweis nem a finom, rejtett utalások filmje”. „Abban a tudatban hagyhatjuk ott a filmet, hogy készült egy gondosan szerkesztett Wikipédia-szócikkre hasonlító film egy történelmi figuráról, amiből a gondolkodásra késztető, nem egyértelműen megítélhető részeket valaki szépen kiszedte” – vontuk le a tanulságot.

Az se csüggedjen, akit a fiatal magyar orvos kalandjai kevésbé érdekelnek, hamarosan megérkezik a streamingszolgáltató kínálatába Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Valami madarak is.

A film főszereplője Béla (Szacsvay László) és Zoé (Kizlinger Lilla), két nagyon különböző korú és eltérő élethelyzetben élő, de egyformán nagyon magányos ember, akik egy lerobbant idősek otthonában találnak egymásra.

„Két magányos ember találkozik, és szinte észrevétlenül, önkéntelenül, kicsit a saját akaratukkal is dacolva barátok lesznek. Egyikük sincs kibékülve az életével, a körülményeivel, a környezetében élőkkel, a köréje pakolt szabályokkal. Mindenhol és mindenkinek gondot, megoldandó problémát jelentenek. Egyikük sem akar az otthonban lenni, mégis mindkettőjüknek ott kell lennie. Nem véletlen, hogy amikor Béla eldönti, kijut, Zoé lesz a szövetségese” – írtuk a filmről szóló kritikánkban.

Az, hogy a Most vagy soha! valaha megtekintető lesz bármilyen streamingfelületen, kérdéses, a film producere, Rákay Philip nemrég a Facebookon elég határozottan írta, hogy idén biztosan nem.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!