A Dead Kennedys frontembere fotelfasiszta rezsimnek nevezte az Orbán-rendszert és wannabe diktátornak a miniszterelnököt, miután a CÖF lenyúlta a fotójukat

2024. március 27. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nem örül a Dead Kennedys punkzenekar egykori frontembere, Jellop Biafra annak, hogy a Fideszt támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) lenyúlta ikonikus fotójukat legújabb plakátkampányához – derül ki abból a levélből, amit Seres László publicista közölt a blogján.

A Dead Kennedys-lopást a 444 vette észre nem sokkal azután, hogy kikerültek az utcákra az ellenzéki politikusokat dolláros ingekben ábrázoló plakátok, utalva az utobbi idők legnépszerűbb kormánypárti szlogenjére, a dollárbaloldalra. A CÖF-ösített fotóval kapcsolatban Seres László megkereste Jello Biafrát, a punkzenekar énekesét. A publicista arra volt kíváncsi, hogy kért-e a magyar kormány engedélyt az eredeti kép felhasználására, illetve hogy megsértették-e a zenekar jogait a fotó használatával (a plakátokat egyébként nem a kormány tette ki, így ha valakinek, akkor a CÖF-nek kellett volna az engedélyt kérnie, de ettől most tekintsünk el).

Seres László a napokban választ is kapott Biafrától, aki ezt írta (Seres fordításában):

„Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre! NEM, egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán vagy a pártja ezt felhasználja!!! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta rezsimjét bármilyen módon? Igen, egész biztosan megsértették mind a DK, mind a neves újhullámos/korai punk fotós, FStop Fitzgerald szerzői jogait.”

Biafra a levélben tehát azt mondja, a szerzői jogaik sérültek, arra azonban nem tett utalást, hogy jogi lépésekre készülnének az ügyben, nem úgy, mint tette azt például a Warner, miután a CÖF felhasználta az Austin Powerst kampányplakátjaihoz. Biafra egyébként kényes rá, hogy a zenekar neve ne kerüljön olyan politikai kontextusba, amit nem tudna támogatni. A legutóbb, amikor valamelyik egykori zenésztársa a Dead Kennedys Twittere nevében köszönetet Mitt Romney amerikai republikánusnak, teljesen kiakadt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!