Az atombombától Putyin ukrajnai inváziójáig

2024. március 17. – 06:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét jelentkezik a Telex After heti streamingajánlója a legérdekesebb újdonságokkal. Visszatér az elmúlt évek egyik legjobb felnőtt animációs sorozata, a Netflix egy új dokusorozattal lovagolja meg az Oppenheimer sikerét, az HBO pedig politikai tudósítók életéből csinált vígjátéksorozatot.

Invincible (Amazon)

Robert Kirkman nem csak a zombis műfajban alkotott nagyott a Walking Deaddel, hanem a szuperhősös műfajban is. Az Invincible-ből készül animációs sorozat 2021-ben óriási sikerrel debütált, de második évad elég lassan készült el, és mindössze négy rész jött ki tavaly ősszel. Most itt a folytatás, a második évad utolsó négy részét március 14-től hetente töltik fel. A történet egy fiatal szuperhősről szól, akinek az első évad végére feje tetejére állt az addigi élete, és a második évadban derül ki, hogy mi is vezethetett ahhoz a tragédiához, ami a bolygót érte a záróepizódban.

Justice, USA (HBO Max)

Az HBO hat részes dokusorozata az amerikai bűnügyi igazságszolgáltatást mutatja be Nashville-en keresztül, ahol megismerhetjük a férfi- és női börtönök, a javítóintézetek és bíróságok működését. A stáb hét hónapon át forgatott 2022-ben bírákkal, börtönőrökkel, ügyvédekkel, rabokkal és a hozzátartozóikkal, hogy pontos képet kapjanak arról, hol tart az amerikai igazságszolgáltatás. A stáb végigkíséri egy bíró munkáját, és azokat a nehéz döntéseket, amelyek a munkájával járnak, de betekintést kapunk olyan fegyencek életébe is, akiket 25-30 év fegyházra ítéltek gyilkosság miatt. Az epizódok párosával érkeznek az HBO Maxre március 14-től.

Fordulópont: A bomba és a hidegháború (Turning Point: The Bomb and the Cold War, Netflix)

A Netflix tökéletesen időzített az új dokusorozatával, hiszen épp most tarolt az Oppenheimer az Oscar-gálán, így még bőven magasan lehet az érdeklődés az atombomba történetével kapcsolatban. A Fordulópont az Oppenheimerből is ismert folyamat és történet mellett jóval tovább megy, és nem csak a Szovjetunió összeomlásáig követi az eseményeket, hanem egészen az oroszok ukrajnai katonai inváziójáig.

A győztes gól (Next Goal Wins, Apple)

Taika Waititi tavalyi rendezése azzal került be itthon a hírekbe, hogy csak Magyarországon raktak rá 18 pluszos korhatáros besorolást, mert egy transz szereplő is látható benne. A magyar kormány hisztérikus homofóbiája ellenére a film egy megtörtént sztorit mesél el a világ legrosszabb focicsapatáról, az amerikai szamoai válogatottról. Ennek a csapatnak volt a tagja az a Jaiyah Saelua, aki elsőként szerepelt hivatalos mérkőzésen transzneműként. A filmről egyébként azt írtuk kritikánkban annak idején, hogy „egy kissé súlytalan, kicsit abszurd, kicsit vicces, de nagyon kedves limonádéfilm”.

The Girls on the Bus (HBO Max)

Papíron egészen bizarr romkommal jelentkezik az HBO, hiszen a Girls on the Bus gyakorlatilag négy újságíró kalandjait mutatja be, akik az amerikai elnökválasztási kampány jelöltjeinek utazásait követik végig. Az előzetes alapján inkább könnyed vígjátékra lehet számítani, mint éles politikai szatírára, de mindenesetre elég érdekes koncepció bemutatni négy újságírónő szép lassan kialakuló barátságát úgy, hogy közben nárcisztikus politikusok kampányáról tudósítanak. A főbb szerepekben viszonylag ismeretlen színészek vannak, de azért Carla Gugino ismerős lehet többek között a Watchmenből, az Amerikai gengszterből vagy a Sucker Punch-ból.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!