Gazsi Rap Show: A jó tanár nem feladatot lát egy gyerekben

2024. február 29. – 17:02

Gazsi Rap Show: A jó tanár nem feladatot lát egy gyerekben
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szőke Gáspár festőművész, rendszeresen állít ki, műveit keresik, ráadásul a a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium festő szaktanára és a Festő Szakosztály vezetője. Az Afterbe azonban nem emiatt hívtuk, hanem mert immáron közel 15 éve rappel Gazsi Rap Show néven, januárban pedig megjelent nyolcadik nagylemeze Élet címmel, amelyben egy dal erejéig beszól a Telex Afternek is.

Gazsi nem egy szokványos figura a hazai hiphopszíntéren. Szövegei, hangzása és esztétikája alapján nevezhetjük kívülállónak is, pedig a kilencvenes évek óta aktívan mozog ebben a közegben. „Egész életemben hiphopot hallgattam. Nekem az egész zenei pályám és az, hogy zeneiskolába jártam, annak köszönhető, hogy MC Hammer ment a tévében. Állítólag táncoltam is a tévé előtt, szüleim pedig úgy gondolták, ezzel kéne valamit kezdeni, úgyhogy beirattak zeneiskolába.” – meséli Gazsi, akinek 1994 környékén indult el a műfaj iránti szerelme, amikor megvette a Cypress Hill egyik cédéjét.

A 2000-es évek elején aztán megkedvelte a kicsit kísérltezősebb, a megszokottól eltérő megoldásokat, így alakult ki nála az, hogy „valójában hiphopot akar csinálni, de nem feltétlen olyan alapokra, amilyenre általában a hiphopot szokták.” Többek között Funktasztikussal és a nemrég szintén az Afterben vendégeskedő NKS-sel is megfordult freestyle bajnokságokon, aztán a rapkultúrához szorosan kötődő graffitizés szeretete végül a képzőművészeti pálya felé sodorta. Első nagylemezére azonban tíz évet kellett várni.

Közben persze sokszor fellépett szólóban és különböző formációkban is, rendszeresen megfordult például a Roham Klub trash-fesztiváljain is, de egy ponton úgy ítélte meg, nem szabad leragadnia a trash-rappelésnél. „Rájöttem, hogy ha nagyon bennemaradok ebben, akkor csak ezzel azonosítanak. Ez Magyarországon eléggé elterjedt. Ha te valamivel egyszer kijössz, akkor te az vagy örökké.

Én nem hiszek ezekben a bélyegekben, hogy valaki csak egyfajta ember lehet. Az ember szerintem annyit változik az élete folyamán jó vagy rossz irányba, hogy több időt kell hagyni a megismerésre.”

Természetesen szóba került Gazsi After Sajó című dala is, amiben nem csak a Holival készült After-adást mintázza, de szellemes kritikát fogalmaz meg a zenei sajtó esetleges felkészültségéről is. Gazsi a dalról azt mesélte, hosszasan örlődött, kiadja-e, de végül több okból úgy döntött, hogy igen. „Aki nagy számokat generáló előadó, azoknak több minden jut, olyanoknak, mint én, akiknek viszont annyira nincsenek nagy számai, vagy nem ismerik őket annyian, azoknak meg ilyen lehetőségekkel kell élni. Árukapcsolás! Amúgy meg képzőművészeti szempontból az kurva menő, ha valaki intézményt kritizál. Ez egy kortárs tett volt.”

Tanárként rálát a tanári szakmára is, és habár általánosságban azt gondolja, sokat nem változott a helyzet az elmúlt időben, a fizetéseknek pedig magasabbnak kellene lennie, saját helyzetét mégis kivéletesnek tartja. „Azt a tantárgyat tanítom, amit a legjobban szeretek. Másrészt mi szerencsések vagyunk, hozzánk nagyon sokan jelentkeznek, és nagyon motiváltak azok, akik be akarnak kerülni, szóval nekünk könnyű ilyen módon tanítani.” Hozzátesz, hogy a tanári pálya nagyon nehéz, de nagyon szép is, hiszen „én szeretek emberekkel foglalkozni, emberek között lenni és élvezem, hogy megismerhetem őket. Szerintem a jó tanár nem feladatot lát egy gyerekben, hanem embereket lát, akikkel foglalkozni kell.”

A beszélgetés során szóba került még:

  • Van-e Gazsiban sértettség, vagy szomorúság amiatt, hogy sosem lett igazán népszerű a zenéje?
  • Tényleg volt egy hardcore punk zenekara?
  • Milyen koncepciókra épültek lemezei?
  • Hogyan haladt zenei és képzőművészeti karrierje egymás mellett?
  • Melyik híres magyar előadóval kezdett először rappelni?
  • Kik és hogyan nyomták föl, mikor egy buliban összefirkálták a MOME egyik vécéjének ajtaját, és milyen következménye lett?
  • Valóban alapítótagja volt a DSP nevű rapcsapatnak?
  • Melyik a kedvenc After-epizódja?
  • Mit utál és mit szeret a magyar hiphopban, kik a kiemelkedő előadók szerinte?
  • Mik a távlati tervei, milyen megjelenéseket, koncerteket tervez még az évben?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!