Először koncertezik Magyarországon Ty Segall

2024. február 21. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Először koncertezik Magyarországon Ty Segall, a nyugati parti amerikai garázsrock egyik legnagyobb hatású énekes-dalszerzője. Segall augusztus 25-én koncertezik a budapesti Akvárium Klub nagytermében, ahol bemutatja többek között a nemrég megjelent Three Bells című nagylemezét, amiről mi is szépeket írtunk a Telexen február elején.

A 35 éves Segall a 2000-es évek végén bukkant fel a kaliforniai garázsrock-színtéren, és fontos szerepe volt abban, hogy a 2010-es évek közepéig soha nem látott érdeklődés mutatkozott Amerika nyugati partjának egyszerre új, de mégis régivágású rock- és punkzenéjére, amit olyan más zenekarokkal vittek a hátukon Los Angeles és San Francisco környékéről, mint az Oh Sees, a FIDLAR, a Wavves vagy Mikal Cronin, aki nem mellesleg Segall régi jó barátja és zenésztársa.

Erre a színtérre jellemző a kezdetek óta, hogy az ‘50-es, ’60-as, '70-es évek motown, punk, rock and roll vagy soul zenéihez nyúlnak vissza tradicionálisabb hangszereléssel, barkács attitűddel, rengeteg torzítással és a műfajra valaha jellemző gitárhősködéssel. Ráadásul ennek a színtérnek a tagjai kifejezetten termékenyek, közülük is kiemelkedik Segall, aki 2008 óta nagyjából két tucat (!!!) nagylemezt rakott össze hol szólóban, hol zenekarral, hol valamelyik teljesen más, alkalmi formáció tagjaként.

Az Akvárium közleménye szerint Segall a budapesti koncertre teljesen egyedül jön, és egy szál akusztikus gitáron szemezget a hatalmas életművéből. Egyébként éppen tíz éve, hogy a fuzzos, zajos, hangos garázspunkról pár lemezig akusztikusabb hangzásra váltott, ugyanis az egy szál gitáros, 2013-ban megjelent Sleepert egy nagyon hasonló, bár gazdagabban hangszerelt folytatás követte a 2014-es Manipulatorön.

Ty Segall a tradicionális amerikai rock and roll gitárhősök egyik utolsó mohikánja, aki lassan 20 éves pályafutása alatt belekóstolt a műfaj gyakorlatilag minden részébe, és ugyanolyan jól állnak neki az egyszerű, akusztikus gitáros balladák, mint a darálós garázspunk zajongások vagy a T. Rex-életművének újraértelmezése. A koncertre a jegyek péntektől kaphatók az Akváriumban.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!