Gundel Takács Gábor új műsora nem vállal sokat, de azt korrektül megugorja

2024. február 13. – 05:21

Gundel Takács Gábor új műsora nem vállal sokat, de azt korrektül megugorja
Fotó: RTL Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

Tavalyi hatalmas műsordömpingje után az RTL ismét új formátummal köszön be a nappalikba, ezúttal Gundel Takács Gábor vezetésével, akit nem csak sportkommentátori szerepéről lehet ismerni, vagy arról, hogy nemrég elsőként mondott le Novák Katalin tanácsadójának pozíciójáról, hiszen már rengeteg kvíz- és vetélkedőműsor fűződik a nevéhez. A kereskedelmi és köztévézésben is megfordult, ő vezette az ikonikus Játék határok nélkült, a bőröndös Áll az alkut és a mostanihoz egészen hasonló Maradj talpon!-t.

Az ugrás című műsor egy holland formátum, eredeti címe The Jump, és egy klasszikus kvízműsor egy kis csavarral, ami a néhány éve megjelent, nagy sikerű Fall Guys című videójátékra emlékeztet. A jelentkezőknek ugyanis egy olyan pályán kell végigugrálniuk, aminek a mezői valóban csapóajtók. Ezeken állítások jelennek meg, amik közül csak az egyik igaz, ezt először kettő, az ötmillió forintos fődíjhoz vezető út egy pontjától azonban már négy opció közül kell kiválasztaniuk a játékosoknak. Ők a megfelelő(nek gondolt) választ úgy választják ki, hogy ráugranak a csapóajtóra, ami, hogyha rosszul döntöttek, kinyílik alattuk, ők pedig lezuhannak és kiesnek.

A játéknak egy ötfős csapat ugrik neki, közülük kiválasztanak egy kapitányt, aki ezután dönt arról, hogy ki milyen sorrendben játsszon, saját magát is beleértve. Ez adhatna egy stratégiai, taktikai ízt Az ugrásnak, de mivel öt egymásnak teljesen idegen játékosról beszélünk, igazából csak abban dönt a kapitány, hogy ki hulljon alá először.

Ha egy játékosnak beletörik a bicskája a feladványba, és leesik, a kérdés attól még ott marad, a következőnek először a megmaradt opciók közül kell kiválasztania a helyes választ. Azonban, mivel a nyereményt csak egyetlen ember viheti haza (az, aki végül célba ér), a kapitány tulajdonképpen mindenkit maga elé küldve kivárhat a legvégsőkig, hiszen csak abban kell jól döntenie, hogy melyik leeső játékos helyére küldi be magát. Máskülönben elég a tíz szintből álló pálya utolsó előtti csapóajtajánál játékba állnia, és aztán kétszer jó választ adnia. Azért az utolsó előttinél, mert az utolsónál valamiért már nem lehet. Emiatt persze az is benne van pakliban, hogy a kapitány nem játszhat, ha nem veselkedik neki a játéknak időben.

És ennyi. Emberek igaz-hamist játszanak, a tét pedig az, hogy kicsit ugranak, vagy nagyot.

Hiába van impozáns díszlet, hiába van profi műsorvezető, a végeredmény akkor is csak egy kvízműsor. Pedig a stúdió tényleg jól néz ki (az már mondjuk más kérdés, hogy miért pont egy hídon kell végigugrálni), látványos és csillog-villog, ráadásul a játék sava-borsát adó csapóajtózás is jópofa megoldás. Gundel is olyan, amilyennek lennie kell, szóval tartja a játékosokat, szigorú, de közben szellemeskedik is, és végig kellően tárgyilagos, egyszóval: lehozza rutinból.

Fotó: RTL Sajtóklub
Fotó: RTL Sajtóklub

Ezeken felül is akadnak még apróságok persze, van itt minden, amit egy hasonló műsortól végül is elvárhatunk, de szükség valójában nem sok van rá. Borzasztóan levágós kamunevetés a látványosan tök üres stúdióban, belassított ugrások, teljesen indokolatlan információk a versenyzőkről (kocsonyával eszi a töltött káposztát, néptáncol, mi a kabalaállata), illetve Gundel „Nyílik a híd” és „Ugrás!” felkiáltásai, amikkel a készítők minden bizonnyal teátrális hatást szerettek volna elérni, ehelyett inkább csak megtörik a játék lendületét.

A feladványok ellenben jól ki vannak találva, tudományos és történelmi tények keverednek RTL-es és popkulturális fun factekkel, így tényleg mindenki esélyes (vagy éppen esélytelen) lehet, mindegy, hogy a Simpson családról vagy az emberi szervezet működéséről van beható tudása.

Az ugrással nemcsak Gundel Takács Gábor köszön vissza az RTL képernyőjére műsorvezetőként, de kicsit talán a nevével fémjelzett időszak is. Egy egyszerű kvízműsorról beszélünk, ahol a hangsúly azon van, hogy egy kis lexikális tudással és némi szerencsével bárki nyerhet pénzt, úgy, hogy közben a tévénézők is kedvükre okoskodhatnak. Aki szereti az ilyesmit, netán hiányzott is neki, az maximálisan megtalálja benne a számítását, akinek pedig eddig nem volt kenyere, az most sem fog tőle lázba jönni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!