Zenék, amikkel nem csak Priscilla Presley-t lehetett meghódítani

2024. február 10. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

Februártól a hazai mozikban is látható Sofia Coppola legújabb filmje, a Priscilla. A film Elvis volt feleségének 1985-ös emlékiratain alapul, a produkció pedig az együtt töltött éveiket örökíti meg. Az After+ adásában megvitattuk Benedek Ágota íróval, hogy miért érdekes perspektívaválasztás Elvis máig tartó népszerűsége mellett előrukkolni azzal a rendezői koncepcióval, hogy be kell mutatni Priscilla szemszögét is, aki Elvis feleségeként tudja, hogy milyen volt a zenész a zárt ajtók mögött.

Az After e heti playlistjét Priscilla Presley miniatűr, plüssel kibélelt, pasztell rózsaszín világa ihlette. A playlistünkbe a Priscilla-film dalai közül válogattunk, illetve belecsempésztünk olyan Elvis Presley-dalokat is, amelyekkel annak idején meghódította a fiatal lányt.

Az After+ adásában is szóba került, hogy Sofia Coppola rendezői attitűdje a lefojtott melankóliában testesül meg igazán, filmjeiben pedig uralkodó elem a női karakterek gyakori ábrándozása. A rendező a Telexnek adott interjújában is elmondta, hogy a zeneválasztás mindig kiemelt figyelmet kap a filmjei során, és most is az volt a célja, hogy a daloknak legyen személyisége, de közben korhűek is legyenek. Coppola nem kapta meg a felhasználási jogot arra, hogy jogvédett Elvis-dalokat használjon a filmben, de nem is bánta, hiszen végülis Priscilla érzéseit kellett alátámasztania dalválasztással.

Sofia Coppola nagyszabású, romantikus érzéseket akart közvetíteni, így jutott eszébe a legendás producer és hangmérnök, Phil Spector zenéje, így tőle több dal is felcsendült a filmben. Ezek közül az egyik legkiválóbb, a How You Satisfy Me, ami tökéletesen illeszkedik a csapongó érzelmi kavalkádhoz, amely a kamaszlányokban zajlik le az első szerelem megélésénél az életükben:

Coppola filmje a szerelmi projektálás csúcsát nyújtja a nézőknek, Elvis presley tíz évvel volt idősebb Priscillánál, amikor elkezdett érte teperni. Priscilla a People magazin által közölt interjúban mondta el, hogy Elvis megismerkedésük első estéjén az Are You Lonesome Tonight? című dalát játszotta neki egy zsúfolt teremben, de abban a pillanatban, mintha csak ketten lettek volna.

A playlist tartalmazza azt a dalt is, amely megjelent Coppola filmjének utolsó jelenetében is, és maga Prsicilla Presley is beszélt már a dal személyes jelentőségéről. Mikor kimondták egymásnak a válást hivatalosan is, Elvis a tárgyalóterem lépcsőjén Dolly Parton I Will Always Love You című feldolgozását dudolgatta. A filmben Priscilla erre a számra hajt el Graceland birtokáról, és bár nem nyújt többet a film, mint egy üres, babarózsaszín elnyújtott videóklip, a zenék korhűen ábrázolják az akkori zenei hangulatot.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!