Ki az a Ráskó Eszter, aki Vadon Janit váltja Balázséknál?

2024. február 9. – 18:18

Ki az a Ráskó Eszter, aki Vadon Janit váltja Balázséknál?
Ráskó Eszter – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem leszek Vadon Jani dublőre – mondta Ráskó Eszter azután, hogy pénteken kihirdették, ő lesz a Balázsék című Rádió 1-es műsor harmadik műsorvezetője. Vadon helye azután üresedett meg, hogy 15 év után decemberben elhagyta a műsort. Ráskó Esztert sokan ismerik, de van, akinek csak dereng a neve, ezért összeszedtünk néhány mozzanatot életéből és munkásságából.

Pszichológus és szexuálpszichológus végzettségű, emellett HR-vezető és költő. 2016-ban állt először humoristaként színpadon, mostanra pedig már elsősorban a stand-up teszi ki az életét.

A szexuálpszichológiának a jelenlegi szakmájában is sokat köszönhet: ő az a nő, aki úgy szabadszájú és gátlástalan, hogy nem lesz közben ordenáré vagy közönséges.

Fantasztikus élmény nézni, ahogyan könnyedén elejtett poénjaival a legmacsóbb beszélgetőtársait is zavarba hozza. Sikamlós témákról amúgy is örömmel és nyíltan beszél, nem meglepő, hogy elmondása szerint a világon a legjobban azt élvezi, amikor indokolatlanul zavarba hozhat embereket.

Nyíregyházán nőtt fel, és már gyerekkorában is megmutatkozott, hogy jól bánik a szavakkal. Bő egy évtizede költözött Budapestre, férje, Péter gépészmérnök, édesapja villamosmérnök volt, édesanyjáról egyszer azt mondta, hogy az ingatlanbizniszben dolgozik. Négy évvel ezelőtt megszületett a kislánya, jelenleg pedig ő a legismertebb női stand-upos Magyarországon.

Szereti, ha vannak side-projektjei, például írt már publicisztikákat, 2022-ben pedig a Honeybeasttel indult Mindenkiderül című közös turnéra. Stand-uposként a befutás fokmérője szerinte az instant vidéki telt ház.

Dumaszínház társulati tag

Hogy miért szakított a pszichológiával, arról egy interjúban azt mondta, hogy pszichológusként nem kapta meg a munkájától azt, amire az élettől vágyott; jobban akarta élni és érteni az életet, nevetni, beszélni és vágyott a közönség figyelmére is.

Jelenleg a Dumaszínház társulatának tagja, ahol A hetyegő vipera című önálló estjére lehet jegyeket kapni. A honlapon ez a leírás olvasható róla:

„Szabolcs megye önjelölt üdvöskéje, megrögzött élménykereső, enyhén narcisztikus és szociálisan túl kompatibilis személy. Stresszhelyzetben számos esetben mutatja Tourette szindróma jeleit, gátlástalansággal vegyes figyelmetlensége gyakran sodorja olyan helyzetekbe, melyekből csak órákig tartó smsezéssel tudja kivágni magát. A szinti pop, a trash és Phil Collins megrögzött rajongója, a társas interakciók szibillája, illetve a birtokos jelzős szószerkezetek ásza. Általában ő mondja, hogy rabló támadás, mert az ő hangja mélyebb.”

Két visszatérő téma: a teste és a neme

Személye kapcsán két téma folyamatosan felbukkan: a neme és a testmérete.

Nézzük az elsőt: a humor férfiak által uralt terület, a mai napig vannak olyanok, akik nem értik, mit keres egy nő a humoristák között. Eszter előtt mindenesetre többen is próbálkoztak már a műfajjal, páran be is futottak, mint Bach Szilvia, Kormos Anett; de ha csak a Dumaszínház stáblistáját nézzük, beszédes az arány. Rajta kívül csak egyetlen nő, Ács Fruzsina a társulat tagja.

Másik állandóan visszatérő téma vele kapcsolatban a testalkata. Eszter egyik írása szerint 190 centi és 130 kiló, ez pedig megadja neki az alapot a viccelődésre. Több helyen elmondta már, hogy azért tematizálja ezt ő maga, mert szerinte gyengíti az embert, ha egy ilyen nyilvánvaló dolgot nem nevez a nevén.

„Unom már a témát, de attól még tény, hogy nőként nagynak, kövérnek lenni ebben a társadalomban kemény dolog. Ha kövér vagy, tudnod kell bizonyítani emellett a validitásod. Nem vagyok visszahúzódó, de nem is vagyok erőszakos, és meg kellett találnom magam ezen a skálán úgy, hogy ne veszítsem el önmagamat”

mondta egy interjúban.

Nehéz témák humorba burkolva

Nemcsak a külsőségeiből merít, bőven hoz témákat az életéből is, mert ahogy több helyen is nyilatkozta, a stand-up szerinte egy nagyon személyes műfaj. Gyakran vesz fel tabukat a témái közé vagy nyúl megszokottakhoz szokatlanul. Ilyen például a terhesség, a szülés vagy a halál.

Amikor teherbe esett, Matrjoska címen tematikus vlogot indított, hogy „terápiásan dolgozza fel a változást az életében”. A nemakarokbeleszólnis anyákhoz hasonló nyíltsággal és humorral beszél a hétköznapjairól, a gyerekvárás körüli sztereotípiákról és minden nehézségről, ami a terhességgel, a szüléssel és azután zúdul az emberre.

Elvesztette édesapját, aki egy műtét után jelentkező kórházi fertőzésben halt meg. Épp egy héttel a temetés után volt a Tirpák Madonna című önálló estje, amire előzetesen minden jegy elkelt. Az est végül 2,5 óra alatt született meg, az előadással elmondása szerint édesapja halálát próbálta feldolgozni. A halállal egyébként meg van békélve, erről 18.00-tól beszél részletesen ebben az interjúban.

„Azt gondolom, hogy egy hiteles előadó attól hiteles, hogy kiteszi magát, kiteszi a lelkét egy előadásban. Kicsit már untam a felszínes témákat kapargatni, és azt gondoltam, hogy kipróbálom, hogy milyen az, ha arról beszélek, ami tényleg történik bennem, amit átélek” – mondta az egyik ilyen előadás után Gyöngyösön.

Ehhez a cikkhez nagyon sok videót megnéztem, és amellett, hogy sokszor hangosan felnevettem, feltűnt, hogy miközben sokszor nyers és gátlástalan, milyen mély empátiával viszonyul önmagához és egy csomó témához. Ezek után nem lepődtem meg, amikor azt olvastam, hogy a „vállalása a stand-upban az elfogadásról szól, hogy a létezés különböző színskáláit segítsek feldolgozni” – szólt ki belőle a korábbi pszichológus. Ugyanakkor nem akar mindig vicces lenni: „A humor a nyelvem, az a kifejezési mód, ahogy én tálalom a jó meg a rossz dolgokat egyaránt”, viszont nem ez van a civil életében a fókuszban.

Végezetül egy fontos tudásmorzsa Ráskó Eszterről: a szagok idegesítik fel leginkább illetve a düftin nadrágok és a zsenília anyag.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!