A Mandalorianből a tweetjei miatt kirúgott színésznő Elon Musk segítségével perli a Disney-t

2024. február 7. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Gina Carano beperelte a Disney-t és Lucasfilmet, amiért 2021-ben a közösségi médiás bejegyzései miatt kirúgták a Mandalorian című sorozatból. A per költségeit Elon Musk, a Twitter tulajdonosa állja – írja a Guardian.

A ketrecharcosból lett színésznő Cara Dune-t játszotta a népszerű Star Wars-sorozat első két évadában, a harmadikban viszont már nem tűnt fel. A Disney és a Lucasfilm azután bontott vele szerződést, hogy végleg megelégelték, hogy a sorozat egyik legismertebb szereplője nyíltan Covid-tagadó, konteóhívő és transzfób tartalmakat osztott meg, és a második világháborúban meghurcolt zsidókhoz hasonlította a – szerinte – politikai nézeteik miatt elnyomott konzervatív és republikánus embereket.

A küzdősportból a képernyőre vándorló Carano számára a Mandalorian hozta el az áttörést, és ahogy nőtt a népszerűsége, úgy lett egyre több követője is az interneten. 2020-ban kezdett el feltűnni a követőinek, hogy a színésznő bizonyos témákkal kapcsolatban egészen radikális véleménnyel bír. A Twitteren letiltott több olyan profilt, amelyek kiálltak a Black Lives Matter-mozgalom mellett, a kritikusait pedig sértegette, gyávának nevezte. Egy másik alkalommal abból lett balhé, hogy a követői szerint viccet csinált a transznemű emberekből. 2020 vége felé már ott tartott, hogy maszkhordással kapcsolatos álhíreket osztott meg, viccet csinált a Covid elleni védekezésből, és beleállt abba a narratívába is, hogy a háttérhatalom elcsalta a 2020-as amerikai választást, amit valójában nem is Joe Biden nyert meg, hanem Trump.

Bár egyre többen követelték a kirúgását, sokáig nem történt semmi – valószínűleg azért is, mert közben kijött a Mandalorian második évada, és PR-katasztrófa lett volna, ha a Disney a legfontosabb sorozatának megjelenése előtt kirúgja azt a színésznőt, akinek meghatározó szerepe van benne.

Aztán jött egy poszt, amiben a színésznő párhuzamot vont a „politikai nézeteik miatt üldözött” emberek – tehát többek között saját maga – és a második világháborúban meghurcolt és tömegével megölt zsidók között. Ez pedig már a Disney-nek is sok volt, a céghez tartozó, Star Wars-produkciókért felelős Lucasfilm kiadott egy sajtóközleményt, hogy Carano már nem áll az alkalmazásukban, és a jövőben nem is terveznek együtt dolgozni vele. Nem sokkal később az ügynöksége is dobta. A botrányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A színésznő sokáig egyáltalán nem nyilatkozott az ügyben. Most viszont – három évvel a kirúgása után – hosszú Twitter-posztban jelentette be, hogy pert indít a Disney és a Lucasfilm ellen.

„Levadásztak mindenért, amit írtam, és minden posztért, amit lájkoltam, csak azért, mert nem voltam összhangban az akkor elfogadott narratívával. A szavaimat következetesen kiforgatták, hogy démonizáljanak és dehumanizáljanak, mint egy szélsőjobboldali szélsőségest. Ez egy megfélemlítő lejárató kampány volt, amelynek célja az volt, hogy elhallgattassanak, elpusztítsanak és példát statuáljanak velem” – írta.

Carano azt állítja, hogy a szavait „nem agresszióval, hanem tisztelettel és alkalmanként komédiával használta, hogy a sötét időkben könnyed legyen a hangulat”.

A héten benyújtott keresetében Carano azt állítja, hogy „zaklatták és rágalmazták”, mert jobboldali nézeteket vallott, és nem volt hajlandó alkalmazkodni a Disney és a Lucasfilm által vallottakhoz. Azt is állítja, hogy férfi színésztársai büntetlenül posztolhattak lekicsinylő kijelentéseket a republikánusokról.

A kereset részletezi, hogy Caranót többször megpróbálta rávenni a Disney, hogy találkozzon LMBTQ+ aktivistákkal és Disney-alkalmazottakkal, de a színésznő visszautasította. Nem sokkal később kirúgták. A színésznő szerint a Disney és a Lucasfilm „megfélemlítő, diszkriminatív és megtorló intézkedéseket” alkalmaz.

Carano jogtalan elbocsátásra és szexuális diszkriminációra hivatkozik, 75 000 dolláros kártérítést és bírósági végzést kér, amely visszahelyezné őt a sikersorozatba.

De hogy jön ide Elon Musk?

Carano a bejegyzsében azt írja, néhány hónappal ezelőtt Elon Musk kitweetelte, hogy szívesen vállalja azoknak az embereknek a jogi képviseletét, akiket azért bocsátottak el a munkahelyükről, mert „éltek a szólásszabadsághoz való jogukkal” az X-en (korábban Twitter). Carano erre a posztra válaszolva azt írta, „azt hiszem jogosult vagyok”.

Nem sokkal későb kapott is egy e-mailt az X által felbérelt ügyvédtől. Miután megosztott vele minden dokumentumot, elvállalta a képviseletét, az ügyév díját pedig az X állja.

Carano azt írta, „a legmélyebb hálával” tartozik a Musknak, amiért segíti őt az ügyben. „Hálás vagyok, hogy valaki ilyen határozottan a védelmemre kelt, és alig várom, hogy tisztázzuk a nevemet”.

A Disney és a Lucasfilm még nem nyilatkozott az ügyben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!