Kicsim, neked el kell játszanod Elvist!

2024. február 3. – 13:06

Kicsim, neked el kell játszanod Elvist!
Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tinifilmekben és Disney-produkciókban kezdte, szerepelt a Szex és New York előzménysorozatában, de a legtöbben mégis Elvis Presley-ként ismerik. Austin Butlernek 2024 lehet a nagy éve, hiszen két izgalmas filmben és egy nagyszabású tévésorozatban is láthatjuk, miközben az amerikai bulvármédia is megőrül érte. Pedig Butler pályája nem volt egyszerű, Elvis megformálására gyakorlatilag ráment a hangja és az egészsége. Portrénk az új ügyeletes hollywoodi szépfiúról.

Austin Butlernek az igazi áttörést Baz Luhrmann Elvis-filmje hozta meg: ugyan az Elvis nem volt óriási kasszasiker, de azt mindenhol kiemelték, Butler mennyire autentikusan hozta a zenész karakterét, különösen a rá jellemző akcentust, és meghozta a színész első Oscar-jelölését is. Butlernek ez a szerep jelentette a belépőt a nagyok ligájába, és 2024 lehet az ő éve, hiszen szerepel a Band of Brothers (Elit alakulat) alkotóinak új háborús sorozatában, a Dűne folytatásában, illetve a parádés szereposztású Bikeridersben, amelyben egy motorosbanda egyik tagját alakítja. De ki ez a klasszikus amerikai szépfiú, akinek az egészsége majdnem ráment Elvis Presley megformálására?

Csacska tinifilmek

Butler a kaliforniai Anaheimben született, és tizenhárom éves volt, amikor az Orange County Fair egyik háttérben tevékenykedő menedzsmentcégének képviselője elindította őt a szórakoztatóiparban. Kezdetben a Disney műsoraiban kapott kisebb szerepeket, mint például a Hannah Montana egyik epizódjában, illetve a Drake és Joshban. Ha a Disney-n múlik, marad a szende, szöszi szépfiú szerepében, ahogy ezt a Sharpay csillogó kalandjában tette 2011-ben, amelyben a Szerelmes Hangjegyek ügyeletes cicababájának, Sharpaynek segít valóra váltani az álmait.

A tinédzsereknek szóló, jelentéktelen szerepek után (The Bling Ring, Yoga Hosers) következett a Carrie naplója, amelyben főszerepet kapott, bár még ez a sorozat is inkább a limonádé kategóriába sorolható. A produkció a Szex és New York előzményeként szolgál, Austin Butler pedig Carrie Bradshaw (Anna Sophia Rob) gimis szerelmét, Sebastiant alakította. A sorozat sajnos nem mond többet a csacska tinikori szerelemnél, és még a nyolcvanas éveket is hiteltelen módon idézi meg, illetve sajnos Butler sem több benne egy kiskutya-tekintetű szépfiúnál.

Austin Butler és Anna Sophia Robb a Carrie naplója egyik epizódjában – Fotó: Alo Ceballos / FilmMagic / Getty Images
Austin Butler és Anna Sophia Robb a Carrie naplója egyik epizódjában – Fotó: Alo Ceballos / FilmMagic / Getty Images

A színész viszont – párhuzamosan a jelentéktelen tévés szerepeivel – a Broadway színpadán is megmutatta magát. Egy színházi szerep révén kezdték el komolyabban venni, miután 2018-ban debütált a Broadway színpadán Denzel Washington rendezésében az Iceman Cometh előadásban.

Később Washington hívta fel Baz Luhrmannt, hogy nézze meg Butlert Elvis szerepére.

Egy kisebb szerepre még beugrott Tarantino legutóbbi filmjébe, a Volt egyszer egy… Hollywoodba is, ahol Charles Tex Watsont alakította, és bár sok jelenete nem volt, a játéka intenzív és maradandó volt.

Az Elvisre ráment az egészsége

A színész számára mindig is fontos volt a zene, tizenhárom évesen kezdett el gitározni, és a Rolling Stone-nak mesélt is arról, hogy Chet Baker zenéjével indítja a napjait, illetve a Radiohead és Miles Davis is nagy kedvencei. Utólag elmesélte, hogy sorsszerű volt, ahogy rátalált Elvis Presley szerepe.

Akkori barátnője, akivel közel egy évtizedig voltak együtt, Vanessa Hudgens a KellyandMark YouTube-műsorban számolt be arról, hogyan támogatta Butlert Elvis megformálásában: „Decemberben ültünk az autóban, és karácsonyi zenét hallgattunk, amikor megszólalt egy karácsonyi dal Elvis Presley-től. Austin akkoriban festette sötétre a haját. Ugyebár ő természetes szőke, és én ránéztem, ahogyan énekelte a dalt és azt mondtam:

Kicsim, neked el kell játszanod Elvist!”

Nem sokkal később az ügynöke felhívta, hogy Luhrmann Elvis-filmet készít. Luhrmanntől megszokhattuk a teátrális zenei produkciókat (A nagy Gatsby, Moulin Rouge!), ahol a hangsúly inkább a stíluson, mint a tartalmon van. Így ez a film sem definiálja másként a rocklegendát, mint ahogy a közvélemény ismeri: Elvis híres lett, meggyűlt a baja drogokkal, és idő előtt meghalt. Korábban itt írtunk arról, hogy a film nem ad ugyan több információt Elvisről, mint a Wikipédia-oldala, de Butler alakítása mégis említésre méltóvá emeli a produkciót. A filmet 2022-ben mutatták be a cannes-i filmfesztiválon: a bemutató után tizenkét percen keresztül állva tapsolt a közönség.

Nemcsak Austin tehetségének köszönhető, hogy hitelesen adja elő a rock and roll ikon feketéktől kölcsönzött zenéjét, az énekes függőségeit, illetve a végén a megzuhanását, miután felesége, Priscilla (róla az idén jelenik meg önéletrajzi film) is lemondott róla. Butler két évig Elvis-interjúkkal kelt és feküdt, mély búgó hangját utánozta egész nap, hajnali órákban kelt, és családjával sem tudott kommunikálni a forgatás ideje alatt, annyira át akarta érezni a Király életének egykori hullámvölgyeit. Annyira elhivatott volt, hogy fagylaltot mikrózott és evett meg, hogy a film katartikus zárójelenetére, az Unchained Melody dalára kellőképpen hozza az elhízott Elvis figuráját.

Luhrmann is meg volt elégedve Austin alakításával, tökéletesnek írta le a színész jelenlétét, de kemény rendezői eszközei jókora próba elé állították Butler mentális egészségét. Például volt egy forgatási nap, amikor a rendező direkt megríkatta Butlert. Azt akarta, hogy átérezze, mi zajlott le Elvisben, amikor az első koncertjén kifütyülték őt. A stábot arra kérte Luhrmann, hogy gúnyolják ki a színészt, amíg énekel, hogy azonosulni tudjon azzal, milyen úgy elhagyni a színpadot, hogy utál a közönség. A forgatás utáni kimerültség miatt Butler még kórházba is került, erről a GQ-nak adott interjújában számolt be részletesen:

„Ha ilyen mélyen azonosulsz egy szereppel, könnyen elveszítheted az önmagaddal való kapcsolatodat, és ez nálam is így történt, amikor befejeztem az Elvist. Elviselhetetlen fájdalommal ébredtem hajnali négykor, és azonnal kórházba szállítottak.”

Austin Butler és Tom Hanks az Elvisben – Fotó: Warner Bros. – Bazmark Films – R / Collection ChristopheL / AFP
Austin Butler és Tom Hanks az Elvisben – Fotó: Warner Bros. – Bazmark Films – R / Collection ChristopheL / AFP

Az Elvis-akcentusától egyébként a mai napig nem tudott megszabadulni, elmondása szerint biztos, hogy károsodtak a hangszalagjai, mert volt olyan dal, amit negyvenszer vettek fel. Ezen a forgatáson ismerkedett meg az Elvis menedzserét (sajnos Arany Málna-díjas színvonalon) alakító Tom Hanksszel, aki azóta segíti a színész útját, és neki köszönhetően kapott szerepet a Masters of the Airben (A levegő urai) a légierő egyik pilótájaként. Butler Stephen Colbert műsorában mesélt arról, hogy az Elvis-film és A levegő urai forgatása között mindössze tíz nap telt el, ezért keresett egy beszédtechnika-tanárt, hogy segítsen neki megszabadulni az Elvis Presley-t utánzó búgó hangjától és a mindennapi beszédében is érzékelhető akcentustól.

Három évet töltött azzal, hogy tanulmányozza a Király mozgását, hanglejtését, szóval a forgatás befejeztével újra kellett magát definiálnia.

Hogy Butler egészségét mennyire megviseli a színészkedés, mi sem jelezhetné jobban, mint hogy a legfrissebb hírek szerint A levegő urai forgatása közben eltörte az egyik bordáját.

Butler úgy érezte az Elvis forgatásai alatt, hogy nagy felelősség hárul rá, mivel a Presley család tagjait érzékenyen érintheti a film, és nagyon izgatott volt, hogy Lisa-Marie Presley hogyan reagál majd. Utóbbi Instagram-profilján jelezte, hogy mennyire tetszett neki a film:

„Ha ezért nem nyer Oscart, megeszem a kalapomat.”

Lisa-Marie Presley 2023 januárjában halt meg, Austin Butler pedig a temetésen részvétét fejezte ki a családnak. A Page Six szerint a következőket mondta: „Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem Lisa-Marie Presley-t. Örökké hálás leszek az együtt töltött pillanatokért, örökre megőrzöm a csendes pillanatainkat, és emlékezni fogok rá a melegsége, nyitott szíve és őszintesége miatt.”

A lágyszívű kemény motoros

Oscart végül nem nyert Butler a szerepért, pedig jelölték, de a Golden Globe- és a Bafta-díjat is megkapta a legjobb férfi főszerepért. Abban nagyjából minden kritikus egyetértett, hogy maga a film nem váltotta meg ugyan a világot, de Butler hatalmasat alakított Elvis szerepében. Utólag azt is elmondta, hogy azért is tudta beleélni magát Elvis szerepébe, mert mindketten 23 évesen vesztették el édesanyjukat.

Butler legjobb barátjaként tekintett az édesanyjára, aki rákban hunyt el 2014-ben. Édesanyja annak idején felmondott a munkahelyén, hogy Butlert vigye meghallgatásokra, és mindig megvárta a színjátszóórái után, annyira hitt a fia színészi ambícióiban. A Vanity Fairnek adott interjújában írta le a legjobban, milyen volt a kapcsolata az édesanyjával: „Édesanyám minden reggel leírt tíz dolgot, amiért éppen hálás lehetett. Miután elhunyt, megtaláltam ezeket a naplókat, és szembesültem azzal, hogy ő milyen hamar megtalálta az élet szépségeit. A legapróbb örömeit is leírta, hogy hálás az olívaolajért, vagy azért is, hogy ki tudja festeni a körmeit”.

Butler az Elvis forgatása után sem állt le a kemény munkával. Megfogadta Tom Hanks tanácsát, hogy más oldalát is meg kell mutatnia a közönségnek. Az Apple gyártásában készült A levegő urai című második világháborús sorozatban láthatjuk legközelebb (a sorozat első két része január 26-án jelent meg), amelynek producerei között találjuk Steven Spielberget és Tom Hankset.

A sorozat az Amerikai Egyesült Államok nyolcadik légierejének 100. Bombázó Csoportjának történetét mutatja be, amelynek pilótái 1942-ben bombázták Németországot. A sorozat producereinek nem ez az első közös munkájuk, a Elit alakulat (Band of Brothers) szintén második világháborús eseményeket dolgoz fel, ahogy a The Pacific – A hős alakulat is. Mindkét produkciót minden idők legjobb háborús sorozatai között szokás emlegetni, és azért is tűnik ígéretesnek A levegő urai, mert az első három epizód rendezője Cary Joji Fukunaga, aki a True Detective zseniális első évadának, a Hontalan fenevadak (Beasts of No Nation) és a Nincs idő meghalni rendezéséért is felelt.

Ha ez nem lenne elég, idén lesz még más nagy dobása is. A Motorosok (Bikeriders) című filmet nyártól már láthatjuk a hazai mozikban. Jeff Nichols rendezésében egy parádés szereplőgárda (Tom Hardy, Michael Shannon, Boyd Holbrook és Jodie Comer) ölti fel a bőrdzsekit, hogy bemutassa a motorosok uralta alvilági életet. A filmet Danny Lyon 1969-es fotóalbuma ihlette, aki a húszas éveiben a Chicago Outlaws nevű motorosbanda tagjaként szelte át az Egyesült Államok középső részeit, és örökítette meg fényképezőjével a motorosok veszélyekkel tarkított szabadságvágyát. Az év végén pedig jön még egy harmadik nagy dobás, hiszen a Dűne második részében az őrült Feyd-Rautha Harkonnent fogja eljátszani, aki a báró, Vladimir Harkonnen mellett a másik főgonosz.

A következő szívtipró

Magánélete is aktívan foglalkoztatja a rajongókat, a TikTokon például futótűzként terjedt az a videó, ahol egykori szerelme, Vanessa Hudgens inkább a telefonjába bújt a 2023-as Vanity Fair szervezte Oscar-gála afterpartiján ahelyett, hogy köszöntötte volna az exét. A pár 2021-ben szakított, és nem kívánták a nyilvánosság elé tárni a pontos indokot. Két évvel később az Oscar-díj-átadóra Hudgens már Cole Tucker baseballjátékos jegyeseként érkezett, Butler pedig modell barátnőjével, Kaia Gerberrel. Butler és Cindy Crawford lánya között tíz év korkülönbség van, és imádják őket a fotósok a vörös szőnyeges eseményeken, ahol mindenki tündöklő, elbűvölő párként hivatkozik rájuk.

Szintén a TikTokon kapták fel azt a felvételt is, amelyen 2007-ben Vanessa Hudgenshez még rajongóként tipeg oda Kaia Gerber. A kommentelők egyből a sors fintorának nevezték a jelenetet, de Hudgens végül azzal nyugtathatta magát, hogy az Oscar-díj-átadó után Butler díj nélkül távozott. Bár a sajtó előszeretettel helyezi Butlert a hajasbaba, csibész srác szerepébe, aki Hollywood szépségeit csípi fel, Butler nagyon ügyel arra, hogy az interjúkban az értékrendjéről, munkamoráljáról, és a szerepei megformálásáról kérdezzék inkább, nem annyira szereti kiteregetni a magánéletét.

Még ma is ritkán látni arra példát, hogy valaki sikeresen ki tud törni a tinifilmek ügyeletes szöszi szívtiprója szerepéből, de neki úgy tűnik, ez sikerülhet. Austin Butler ebben az évben bizonyíthatja be, hogy nem csupán tehetséges Elvis-imitátor, hanem egy kifejezetten sokrétű színész, aki a ranglétrán aprólékosan haladva jutott egyre jobb szerepekhez.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!