Letarolta az internetet a fegyverekkel és rabszolgasággal felturbózott Pokémon

2024. január 22. – 10:47

Letarolta az internetet a fegyverekkel és rabszolgasággal felturbózott Pokémon
Forrás: Pocketpair / Steam

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan előzetesen is lehetett sejteni, hogy lesz rá érdeklődés, minden várakozást felülmúló sikerrel robbant be hétvégén a japán Pocketpair játéka, a Palworld, amit a korábbi bemutatói nyomán már hónapok óta csak úgy emleget mindenki, hogy „Pokémon lőfegyverekkel”. A játékból három nap alatt négymillió példányt adtak el, már most az ötödik helyen van az egyszerre legtöbb játékost megmozgató játékok toplistáján a Steamen és egyelőre nem úgy tűnik, hogy behúzná a kéziféket.

A korai hozzáférésben múlt péntektől elérhető Palworld létezése régóta nem volt már titok, a fejlesztő ugyanis minden alkalmat megragadott arra, hogy megmutassa a játékot, többek közt a tavalyi Summer Game Festen is feltűnt. Így aztán az végig nyilvánvaló volt, hogy a játék gyakorlatilag olyan lesz, mintha a Nintendo AK-47-eket rakott volna a nyílt világba költözött Pokémonba, az viszont már nem annyira, hogy ez mennyire érdekelni fogja az embereket.

Persze igazából több okból is érthető az egész. Egyrészt ott van a tény, hogy a Pokémont fejlesztő Game Freak az évtizedes monopóliumába belekényelmesedve egyre értékelhetetlenebb játékokat tesz le az asztalra, amelyek – részben persze a Switch hardveres limitációi miatt – vizuálisan a PlayStation 2 szintjét súrolják és hemzsegnek a programhibáktól, mert a rajongók úgyis megveszik őket. Másrészt a Pocket Pair meg sem próbálta leplezni, hogy mi inspirálta őket, a Palworldben egy rakás lény megszólalásig hasonlít valamelyik Pokémonra, és a lényeket ugyanúgy labdákkal kell befogni.

A Pokémonok Palok (pajtások? pajtik?) ráadásul csak kiegészítik a túlélős-barkácsolós játékmenetet, aminek népszerűségét a két éve ilyenkor hasonlóan berobbanó Valheim is tökéletesen bizonyította. És hát persze ott van az is, hogy a jelek szerint óriási igény van arra, hogy gépágyúkkal párosítsuk össze az aranyos kis lényeket, ami egyébként nem is a legdurvább dolog a játékban, ahol konkrétan rabszolgaként, sőt, háziállatként dolgoztathatjuk a pajtik mellett a fogságunkba esett embereket is.

Eközben amúgy az is kész csoda, hogy a játék egyáltalán létezik, egy pár napja megjelent cikk alapján ugyanis a lőfegyverek animációit egy random húszéves srác dobta össze, aki soha nem dolgozott még játékon, a karakterdizájnokért egy olyan művész felelős, akit elsőre elutasítottak, és amúgy száz másik helyre sem vették fel, mielőtt bekerült volna a céghez, az előző játékuknál, a Craftopiánál használt Unity helyett úgy álltak át az Unreal Engine 4-re, hogy a stúdiónál senki nem értett hozzá, és ugyanez volt a helyzet a 3D-s modellekkel is, mert a Craftopiánál csak megvettek egy rakás előre összerakott modellt.

Ja, és a költségvetés is egy teljes rémálom volt, az utolsó pillanatban befejezett játék egymillárd jenbe (durván 2,4 milliárd forintba) került. Ez mondjuk négymillió eladott példány után már rég mindegy is, mert ezzel még a Steam által lesápolt pénz nélkül is a sokszorosát keresték már meg a fejlesztési költségeknek, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a játék a Game Passben is elérhető. A Palworlddel a cikk írásakor éppen 903 ezren játszanak csak a Steamen, az eddigi legtöbb játékos egyszerre pedig 1 291 967 volt, aminél csak négy játék tudott valaha jobbat.

Ha a játék így halad tovább, akkor még a két éve szintén űrszámokat hozó Lost Ark rekordját is megdöntheti, és feljöhet a harmadik helyre, de az egyelőre jó kérdés, hogy az érdeklődést fenn is tudja-e majd tartani. A valószínűbb amúgy az, hogy nem: a korábban említett Valheimmal jelenleg kb. 12 ezren, a Lost Arkkal pedig 27 ezren játszanak, de ez persze azon is múlik, hogy a korai hozzáférésből hogy tudják majd kivezetni a Palworldöt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!