A kontinensen nincs is, csak Angliában ilyen szintű Petőfi-film

2023. december 21. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petőfi Sándor születése után 201 évvel került a magyar mozikba a Most vagy soha! című, gigászi költségvetéssel készült történelmi film, ami a 1848. március 15-i eseményeket dolgozza fel egészen sajátosan.

Már azért is, mert a film fő konfliktusát egy kitaláció adja, a márciusi ifjak ténykedését egy osztrák ügynök (Horváth Lajos Ottó) próbálja meg szabotálni. Meg hát nem hiszem, hogy ilyen csonttörő kungfuzás, tömegverekedés, vagy éppen esernyővel vívás történt volna a leírások szerint március idusán, mint ami a film második előzetesében látszódik.

„Ti sosem álmodtok?” – teszi fel a kérdést Szendrey Júlia 1848-ban, de mi tudjuk 2023-ban, hogy Rákay Philip producer és forgatókönyvíró (Szente Vajkkal és Kis-Szabó Márkkal kiegészülve) például álmodott egy óriási költségvetésű Petőfi-filmről, összesen 4,7 milliárd forintos támogatást kapott az államtól, ezzel pedig a magyar filmtörténet legdrágább filmje lett.

Sajnos a színészek neveit nem sikerül megtudni belőle, ugyanis a végén valami furcsa döntés miatt csak a történelmi figurák neveit tudjuk meg, így máshonnan kell lelesni, hogy Petrovics „alias Petőfi” Sándort Berettyán Nándor alakítja, és egy adott ponton a film gonosz ügynöke úgy hivatkozik rá, mint „rímfaragó” és „bukott színész.” Petőfi Sándor egy adott ponton viccesen megkérdezi a többi március ifjútól, hogy a 12 pont náluk van-e.

A Telex ott volt azon a fóti sajtóeseményen, ahol Rákay, Szente, Lóth és Káel Csaba filmbiztos bemutatták a film díszletét, ahol többek között nagy lendülettel sétálnak a szereplők ebben az előzetesben is. Az alkotók akkor elmondták, hogy a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes-filmek és a Peaky Blinders című sorozat is ihlették őket a film stílusában.

A Most vagy soha! rendezője Lóth Balázs (Pesti balhé). A premier 2024. március 14-én lesz.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!