A Rick és Morty úgy eltüntette a kirúgott társalkotóját, mintha mi sem történt volna

2023. december 18. – 23:34

A Rick és Morty úgy eltüntette a kirúgott társalkotóját, mintha mi sem történt volna
Forrás: Adult Swim / Warner Bros. Discovery

Másolás

Vágólapra másolva

A Rick és Morty az utóbbi tíz évben kultikus státuszból az egyik legismertebb, nagy hatású animációs sorozattá nőtte ki magát, olyanokkal versenyezve egy ligában, mint a Simpson család, a South Park vagy a Family Guy. 2020 elején azonban a sorozat egyik alkotóját, Justin Roilandot letartóztatták családon belüli erőszak miatt. Az ügyet idén tavasszal tárgyalták, és bár Roilandet végül bizonyíték híján felmentették az ügyben, miután januárban fény derült a dologra, mások is beszámoltak az alkotó által őket ért sérelmekről.

A beszámolók szerint Roiland a sorozat és a saját személyének kultuszát kiskorú lányokhoz való szexuális közeledésre használta, az általa vezetett stúdióban és irodában pedig nemcsak toxikus légkör uralkodott, de a kreatívjai ötleteit is gyakran felhasználta a nevük megjelenítése nélkül.

Amint kiderültek az ügyei, az Adult Swim azonnal kirúgta Roilandet, a Rick és Morty sorsa viszont egy percig sem volt kérdéses, hiszen a stúdiónál maradt Dan Harmon, a sorozat másik alkotója, aki az arányokat tekintve ráadásul mindvégig fontosabb figurának is tűnt a rajzfilm szempontjából. A szinkronhangok viszont már nagyobb problémát jelentettek, hiszen Roiland adta a hangját mindkét címszereplőnek, az alkoholista, őrült tudós Ricknek, és kicsit naiv, de szerethető és talpraesett unokájának, Mortynak is. A nagy leleplezésre és az új évad első epizódjára októberig kellett várni, azóta pedig a teljes évad kijött az HBO Maxon.

És hogy mit érezni ebből az egészből tízszer huszonkét percben? Az égvilágon semmit.

Nemcsak azért, mert Roiland neve egyelőre ugyanúgy ott van a stáblistán producerként. A trailerben ugyan mintha kicsit kilógott volna a lóláb, és főleg Rick hangjánál lehetett érezni néha, hogy az új, féléves casting után kiválasztott Ian Cardoni még nem mindenhol tudja teljesen hitelesen hozni a karaktert, Harry Balden Mortyja viszont már ott is gyakorlatilag tökéletes volt.

Azt persze el tudom képzelni, hogy a nálam keményvonalasabb rajongók ki fognak szúrni apró eltéréseket, ezzel együtt azonban kijelenthető, hogy az Adult Swim a könnyebbik utat választotta, és gyakorlatilag Roiland-imitátorokat keresett és talált is, ahelyett, hogy beleállt volna abba, hogy teljesen más hangjuk legyen a szereplőknek. Pedig ez a lépés a Rick és Morty univerzumában még magyarázható is lett volna, például egy dimenzióugrással vagy valami hasonlóval.

Rick továbbra is unott, mégis agresszív, hadarva beszél, mondandóját pedig kisebb-nagyobb böfögések szakítják meg, szóval a dinamikától a hangszínig mindent sikerült lemásolni. Olyannyira, hogy nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy titokban nem továbbra is Roiland kölcsönzi a flúgos nagyfater hangját. Mortyval ugyanez a helyzet, vékony hangon, hebegve-habogva asszisztál Rick őrültségeihez, hangjában és hangsúlyozásában semmilyen változás nem tűnik fel.

Ha viszont eltekintünk a szinkrontól, egy teljesen átlagos Rick és Morty-évadot kapunk. Amennyiben átlagosnak lehet mondani egy űrlénydrogoktól, közös tudattal rendelkező zombiktól, testcserétől és kannibalizmustól hemzsegő évadot, ahol a szereplők a mennyország(ok)ba is átruccannak, illetve felbukkan Hugh Jackman és Ice T is. Márpedig aki ismeri a Rick és Mortyt, az tudja, hogy igen, ez a megszokott színvonal. A hetedik évadnak ebben sincs szégyenkeznivalója, ráadásul az előző évadban megkezdett (többé-kevésbé) fő szál is folytatódik.

Fotó: Adult Swim / Warner Bros. Discovery
Fotó: Adult Swim / Warner Bros. Discovery

Azt, hogy ez kinek mire elég, mindenki döntse el maga. Aki szerint a legviccesebb dolog a világtörténelemben az volt, amikor Rick uborkává változtatta magát, vagy csak egy kicsit is szereti a sorozat humorát, az továbbra sem fog csalódni. Az őrült tempójú, agytekerő, borgőzös csillagközi kalandok továbbra is működnek, a sorozatra jellemző eszközök, mint a negyedik fal döntögetése és a váratlan, dupla- és triplacsavaros dramaturgiai húzások maradtak, a poénok ülnek, minden a helyén.

Roilandot tehát feltűnés és szemrebbenés nélkül távolították el a saját sorozatából úgy, hogy ebből az égvilágon semmi nem tűnik fel. Ez vagy azért van, mert a prosztó humorhoz nem csak ő ért a világon, és a hangját is könnyű utánozni. Vagy azért mert a Rick és Morty a hetedik évadra már annyira áramvonalassá vált, hogy az eredeti alkotópárosból az egyik fél zsenije is elég a sikerhez. Az igazság valahol félúton lakozik, egy azonban biztos:

az Adult Swim biztosra ment, hiszen a sorozatból készül már tizedik évad is.

Ez a megjelenés a Telex After és a Warner Bros. Discovery tartalmi együttműködésének részeként jött létre. A cikk a Telex szerkesztési elveinek megfelelően készült, a benne megjelenő véleményt a Warner Bros. Discovery nem befolyásolta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!