Megjelent streamingen a Barbie, egyre több teret kapnak a női rendezők és a videójátékfilmek

2023. december 13. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az After+ eheti adásában előtérbe kerülnek a női filmrendezők, a videójátékfilmek, és most, hogy Greta Gerwig elsöprő sikert arató Barbie című filmje felkerült az HBO Maxre, illetve beszéltünk a film mondanivalójáról és annak érzékenyítő hatásáról.

A Barbie, mint terápia

A Barbie-t már a megjelenése előtt hatalmas figyelem övezte, hiszen Greta Gerwig az érzékeny indie filmjeiről volt híres, itt viszont egyértelműen egy nagy márkának forgatott. A Mattel babáját szürreális rózsaszín pompába csomagolta a rendező, így mesélve a társadalmi normákról, sztereotípiákról, és patriarchátusról. A szereplők és a körítés hozzájárult ahhoz, hogy a nézőket lázban tartsa a film már a premier előtt is, a díszlethez annyi rózsaszín festéket használtak fel, hogy átmeneti készlethiány lépett fel, a premierre pedig ellepték a mozikat a csillogó Barbie feliratokkal tarkított topokban és rózsaszín ruhákban flangáló nézők. Akár egy lelketlen promóciós termék bemutatása is lehetett volna a produkció, ehelyett metaforákkal teletűzdelve mesél a nővé érésről, önelfogadásról, és mindezt elegendő humorral dobja fel.

Barbie (Margot Robbie) észleli magán a narancsbőr jeleit, sarka leereszkedett, eszébe jut a halál, és kezd emberi formát ölteni, ez pedig elrettenti őt, hogy talán már sosem lehet sztereotipikus Barbie. Elindul hát a való világba, hogy felkutassa, ki az a kislány, aki depresszív hangulatban babázik vele, és ráragasztja ezeket a negatív, életszerű gondolatokat. Közben Ken (Ryan Gosling) Barbie után lohol, mert ez képezi az identitását. Némileg hiányoztak azok a szívfacsaró jelenetek, amik jellemzőek Greta Gerwig munkásságára, és miközben nagy horderejű témákkal foglalkozik a film, nem bontja ki azokat kellőképpen. Egy jelenet mély kifejezetten mély nyomot hagy, amiért harcolnia is kellett a rendezőnek, ez pedig Barbie találkozása a padon ücsörögve egy idős hölggyel. Barbie éppen kilátástalannak látja küldetését, majd ránéz gyengéden az idős hölgyre, és elmondja neki, hogy milyen gyönyörű.

Ő erre csak annyit válaszol: ,,tudom.” A néző rezonálni tud ezzel a jelenettel, itt csordulnak túl Barbie érzései, itt kerül közelebb egy emberi alakhoz, itt tudatosul a nézőben, hogy az idős hölgy is egy Barbie valójában. A hölgyet alakító színész egyébként Ann Roth, a kétszeres Oscar-nyertes jelmeztervező, így rótta le tiszteletét előtte Gerwig, aki férjével, Noah Baumbachhal (Házassági sztori) együtt írta a film forgatókönyvét. Miért bravúros, hogy a film egyszerre egzisztencialista dráma és vígjáték? Férfi szemmel valóban férfigyűlölőnek hat a film? Miért nem lesz Barbie és Ken sohasem egyenlő? Hogyan hat Great Gerwig további rendezéseire ez a blockbuster film?

Austin Butler, mint világháborús hős

Az Elvis csípőmozgását pofátlanul jól utánzó Austin Butler új szerepben mutatja meg magát. A Masters of the Air minisorozat az Amerikai Egyesült Államok nyolcadik légi hadseregének 100. bombázóegység történetét mutatja be, melynek pilótái 1942-ben támadták Németországot. Az előzetes jó adag CGI-t tartalmaz, ami ugyan kicsit kiábrándító, de Tom Hanks és Steven Spielberg is a producerei a sorozatnak, ami januártól lesz látható az Apple+ felületén. Mit várhatunk a sorozatban a The Pacific – A hős alakulat, illetve a Band of Brothers készítőitől? Hogyan befolyásolhatja ez a szerep Austin Butler pályáját?

Miért vannak jobban kitéve a nők az öregedéssel járó negatív kommenteknek, mint a férfiak?

A közvetlen környezetünkben egyre gyakrabban esik szó a botox lehetőségéről, mint enyhítés és megelőzés a korai öregedés ellen. Már huszonéves nőktől is hallani ezeket a kijelentéseket, ami azt mutatja, hogy társadalmunkban komoly probléma a nőkkel szembeni elvárások megítélése. Sarah Jessica Parkert szétszedte az internet, mert felvállalta őszülő tincseit, és smink nélkül mutatkozott. Később azt is nyilatkozta, hogy megbánta, hogy nem kezdett el botoxolni 44 évesen. Milyen hatással van a fiatal lányokra, hogy mozivásznon 40 felett alig láthatunk női főszereplőket? Mit indíthat el Kate Winslet viszonyulása az idősödéshez, és miért jelenthet sokat, hogy smink nélkül, zsákruhákban játszik el szerepeket? Milyen lélektani okai vannak a plasztikai és szépészeti beavatkozások népszerűségének? Az adásban próbáljuk felfejteni az okait a női közszereplőket övező különös figyelemnek a külsőjüket illetően, és az öregedéstől való félelelem is szóba kerül.

A hét témája: Megtörték a videójáték-adaptációk átkát

Az 1990-es évek óta él az az állítás, hogy videójátékból csak rossz filmet lehet csinálni, legyen az az első Super Mario-film, a Mortal Kombat-filmek vagy a Street Fighter. A 2000-es évekre a helyzet tovább romlott Uwe Boll német rendező éveken át tartó ámokfutásának köszönhetően, amelynek köszönhetően egy rakás népszerű videójátékból (Bloodrayne, Far Cry, Alone in the Dark) készültek penetráns színvonalú adaptációk. A trend mintha változni kezdett volna a 2010-es évekre, majd az évtized végi streamingrobbanásnak köszönhetően már sorozatok és animációk is elkezdtek videójátékos tartalmakkal kísérletezni.

2023-ra pedig odáig jutottunk, hogy az év egyik legjob sorozata lett a Last of Us videójáték adaptációja, hogy a League of Legends vagy a Cyberpunk 2077 világában játszódó animációs sorozatok kifejezetten fantasztikusak, és közben már nemcsak konkrét játékokból készülnek nagyjátékfilmek (Pokémon, Super Mario, Sonic), hanem olyan rég elfeledett dolgokból is, mint a Twisted Metal vagy a Castlevania. Egyértelmű, hogy az évtizedeken át tartó átkot sikerült megtörnie a Hollywoodnak, és ez sok szempontból annak is köszönhető, hogy felnőtt egy korosztály a rendezők között, akiknek már nem idegen a videójátékok világa, illetve maguk a játékstúdiók és -forgalmazók is sokkal szigorúbban követik azt, mi történik a termékükkel, ha feldolgozzák.

Random sorozatajánló: Szerelem és halál (Love & Death)

Az HBO-sorozat egy megrendítő és igaz történetet mutat be egy brutális gyilkosságon keresztül. Betty Gore holttestét 1980-ban találták meg, összesen 41 fejszecsapással végeztek vele. Candy Montgomery bevallotta a bíróságnak, hogy ő volt az elkövető, önvédelemre hivatkozva könyörgött a felmentéséért, és végül az összes vád alól fel is mentették. A gyilkost, Candy Montgomeryt Elizabeth Olsen alakítja, akinek karaktere elszereti Betty Gore férjét, a szeretői viszony kiderül, és Betty féltékenység és árulás miatt támad rá Candyre. Elizabeth Olsen lélegzetelállítóan hozza a rezzenéstelen arcú gyilkost, az érzéki szeretőt és a katolikus családanyát ebben a sorozatban. A Szerelem és halál egy igazi krimi egy hátborzongató eseményről, annak előzményeiről, a következményeiről és a kisvárosi unatkozó háziasszonyok életéről.

Toplista

Az adás végén a legjelentősebb női rendezőkről, filmjeikről és különös látásmódokat bemutató történeteikről beszélünk a már említett Greta Gerwigtől Sofia Coppolán keresztül Kis Hajniig.

Rendezők, és produkciók, melyekről beszéltünk az adásban:

Az adásban részt vett: Szente Katica, Stöckert Gábor, Sajó Dávid, Krajnyák Luca, Kersner Máté, Bakos Barna, Kaiser Orsi

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!