Fekete Pákó megalázása miatt eljárást indított a Médiahatóság az RTL szolgáltatója ellen

2023. november 30. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Sztárbox és a Reggeli című műsorszámok egy-egy epizódja miatt eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A Sztárbox november 5-i adását a szolgáltató a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolta. A műsor lényege, hogy sztárok bokszolnak egymással, ami köré egy egész estés élő show-műsort húznak fel. A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a műsor az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a trágár nyelvezete miatt negatívan befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését. Mint sajtóközleményükben írják:

„Jelentős különbség fedezhető fel a professzionális ökölvívás közvetítése és a vizsgált műsorszám tartalma között.”

A Médiahatóság szerint amíg a képzett sportolók betartják a szabályokat és a biztonsági előírásokat, „addig a műsorszám lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret”.

A csatorna október 25-ei Reggeli című műsora után az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt indított eljárást a Médiahatóság. A műsorvezetők vendége Fekete Pákó volt, akivel a közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról beszélgettek. A nigériai származású Fekete Pákónak gúnyolódó kérdéseket tettek fel a műsorvezetők arról, hogy miért tartott ilyen sokáig az állampolgárság megszerzése, majd elkezdték tesztelni a tudását az „Alkotmányos alapismeretek” című tankönyv kérdéseivel. A Médiahatóság szerint ezt azért tették, hogy felhívják a figyelmet a hiányos ismereteire, és megalázó helyzetbe hozzák őt. Az így kialakult légkörben Pákónak választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan próbálta megválaszolni a kérdéseket.

A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolását is vizsgálta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!