Egy húsgolyó, egy milkshake és egy adag sült krumpli bemennek a kocsmába

2023. november 30. – 20:03

Egy húsgolyó, egy milkshake és egy adag sült krumpli bemennek a kocsmába
Fotó: Cartoon Network

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen a kétezres évekig élt az a furcsa hozzáállás, hogy a rajzfilm és az animáció alapvetően gyerekeknek szánt műfaj, a felnőttekhez pedig csak elvétve tud szólni. Ez a 90-es évekre kezdett megváltozni, elsősorban a Simpson családnak, majd a South Parknak vagy a Space Ghost Coast to Coastnak köszönhetően. Utóbbi volt az első olyan műsor, amit a Cartoon Network már kifejezetten felnőtteknek szánt, mert kíváncsiak voltak arra, hogy este 11 után mennyire nézik az idősebbek a csatornát. Aztán 2000-ben jutottak el oda, hogy a két ünnep között, decemberben reggel négy és öt között új, felnőtteknek gyártott rajzfilmeket kezdett el sugározni a csatorna, mint a Harvey Birdman Attorney at Law, a Sealab 2021 vagy az Aqua Teen Hunger Force.

Végül 2001-ben el is indult az Adult Swim, mint a Cartoon Network esti sávja, itt nemcsak japán animék, hanem a már említett saját gyártású produkciók is mentek. Ezekben az volt a közös, hogy amíg a Simpson család, a South Park vagy a Family Guy alapvetően a hétköznapi kertvárosi amerikai családot parodizálta, addig az új műsorok látványosan sokkal elborultabb koncepciók alapján készültek. Ezek közül is kiemelkedett az Aqua Teen Hunger Force (ATHF), ami a Space Ghost Coast to Coast műsorból nőtte ki magát önálló sorozattá 2001-re. Azóta az Aqua Teen Hunger Force lett az egyik legrégebb óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal futó felnőtt animációs sorozat a csatornán. Hivatalosan 2015-ben vége lett ugyan, de most váratlanul visszatértek egy új évaddal, ami már Magyarországról is elérhető az HBO Maxon keresztül.

Az ATHF ránézésre is egy totál baromság, és épp ez benne a jó. A főszereplő egy neurotikus, mániákusan hazudozó milkshake (Master Shake), egy kimért, magányos, és a körülötte lévő őrületet nehezen viselő, lebegő sült krumpli (Frylock), illetve kis haverjuk, az elbűvölő, de kicsit butácska húsgolyó (Meatwad). Ők hárman élnek egy lepukkant külvárosi házban, ahol mindennap egészen bizarr kalandokba keverednek Carl, a magának való perverz szomszéd legnagyobb bánatára. Közben felbukkannak részenként mindenféle fura szerzetek, mint a holdlakó pixellények, egy rappelő pokolfajzat, aki mindenféle más állatok formáját tudja feltölteni magára, vagy egy furcsa, állandóan kanos lény, akit kézbanánnak hívnak.

Az Aqua Teen Hunger Force mutatta meg a kétezres évek elején, hogy a Family Guy vagy a South Park csak a jéghegy csúcsa, bőven van még potenciál az akár egészen olcsó animációban is.

A sorozatot tényleg nehéz nem betegként leírni, és valószínűleg ezzel a készítők is tisztában vannak. Onnantól kezdve, hogy gyorséttermi kaják a főszereplők, gyakorlatilag bármit csinálhatnak velük: van rengeteg vér, erőszak, altesti humor és más sokkoló megoldás az alig 10 perces epizódokban, miközben a cselekmény gyakran teljesen véletlenszerűnek, már-már improvizáltnak tűnik. A készítőket a folytonosság sem érdekli, így néha meghalnak a főszereplők, hogy aztán a következő részben egy percet se beszéljenek róla.

Az ATHF sok szempontból megalapozta azt a humort, amire ezután az Adult Swim éveken át építhetett. Vagyis a semmihez sem hasonlítható, vulgáris, váratlan, tabukat döntögető szürreális, de vizuálisan gyakran egészen minimalista humort, amit aztán olyan műsorokkal tökéletesítettek, mint az Eric Andre Show vagy a csatorna máig legnagyobb dobása, a Rick és Morty.

Érdekesség, hogy itt-ott egészen ismert emberek is dolgoztak a produkciónak. Az intrózenét (ami gyakran évadonként változott) a philadelphiai rapper, Schoolly D készítette, a nyolcadik évadét pedig a Queens of the Stone Age két tagja, Alain Johannes és Josh Homme, de írt már intrót a sorozatnak a Bronx punkzenekar és Flying Lotus is. De önmagukat vagy más elborult karaktereket játszó ismert emberek is szerepeltek az elmúlt 22 évben, mint például Glenn Danzig a Misfitsből, Zakk Wylde, Ozzy gitárosa, Patton Oswalt, az Adolf Hitlert alakító Bill Hader, a random darazsak hangját kölcsönző Kumail Nanjiani, és olyan ismert alkotók, mint a Justin Roiland (Rick és Morty), H. Jon Benjamin (Archer), Seth MacFarlane (Family Guy) vagy Seth Green (Robot Chicken).

Az évek során rengeteg változáson átesett a sorozat, de ezek is pont annyira véletlenszerűek voltak, mint maga az egész műsor. Alapból összevissza jöttek az évadok kisebb kihagyásokkal, hol több, hol kevesebb epizóddal, sőt 2011-től elkezdték átnevezni a sorozatot, így volt már ez Aqua Unit Patrol Squad 1, Aqua Something You Know Whatever vagy szimplán Aqua TV Show Show. Két egész estés film is készült (az egyikben a Mastodon zseniális közreműködésével), a 2015-ös leállás után pedig a YouTube-ra kezdtek el kisebb részeket gyártani Aquadonk Side Pieces címmel. A november 26-án megjelent 12. évad mindössze öt epizódból áll ugyan, de pontosan ugyanazt a színvonalat hozza, mint mindig.

Fotó: Cartoon Network
Fotó: Cartoon Network

Érdekesség még, hogy 2007-ben hatalmas pánik alakult ki a sorozat miatt Bostonban, és ennek tulajdonítható, hogy van egy darab epizód, amit sosem vetítettek le, pedig akad azért több tucat olyan, ami szintén kiverhette volna a biztosítékot az arra érzékenyeknél. A sorozat új évadát gerillakampánnyal vezették fel, ennek részeként különböző kis LED-táblákat helyeztek ki amerikai nagyvárosokba, amelyeken a már említett holdlakó pixellényeket lehetett látni.

Csakhogy Bostonban megijedtek, hogy valaki bombát rejthetett el, ezért lezárták a fél várost a hatóságok. A kampányért felelős Peter Berdovsky és Sean Stevens még ki is röhögte a hatóságokat emiatt különböző interjúkban, aminek az lett a vége, hogy az Adult Swim anyacége peren kívül megegyezett a várossal. A két férfinak bocsánatot kellett kérnie, a csatorna pedig 1-1 millió dollárt fizetett a bombakészültség költségei, illetve a várost ért trauma miatt.

Az ötödik évadra ezért a készítők csináltak is egy epizódot, ami a Boston címet kapta, és az ott történt incidensre reagál, de a csatorna sosem adta le a tévében, és digitálisan sem jelent meg. Végül 2015-ben kiszivárgott az internetre, egyes teóriák szerint ráadásul maguk a készítők rakták ki, miután megtudták, hogy nem folytathatják a műsort.

Itthonról egyelőre csak az első két rész elérhető az HBO Maxon, de felkerül majd a teljes évad. Ezen kívül fent van még az Phantasm című 2022-es film is, viszont egyelőre nem tudni, a korábbi epizódok mikor lesznek itthonról legálisan elérhetők.

Ez a megjelenés a Telex After és a Warner Bros. Discovery tartalmi együttműködésének részeként jött létre. A cikk a Telex szerkesztési elveinek megfelelően készült, a benne megjelenő véleményt a Warner Bros. Discovery nem befolyásolta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!