Megint beígérték álmaink játékát, ahol teljesen szabadon fedezhetjük fel a galaxist

2023. augusztus 22. – 23:17

Megint beígérték álmaink játékát, ahol teljesen szabadon fedezhetjük fel a galaxist
Forrás: Bethesda

Másolás

Vágólapra másolva

Szokás szerint idén is a kölni Gamescom nyitóceremóniájával zárult le a nyári videójátékos bejelentések áradata, és ez abban sem tért el az elmúlt évek gyakorlatától, hogy amint azt a videójátékos műsorok pápája, Geoff Keighley előre jelezte, új játékok bejelentése helyett megint főként ismert címekről tudtunk meg többet. Olyan új név egyáltalán nem is volt, mint egy éve a Dead Island 2, de a tavalyi felhozatalnál így is sokkal érdekesebb volt az idei, elsősorban azért, mert a belátható időn belül érkező játékok egyszerűen érdekesebbek, mint legutóbb voltak.

A lényeg röviden:

És akkor most szaladjunk végig kicsit részletesebben is azon, hogy mi történt kedd este. A Gamescom történetében először maga Todd Howard is ellátogatott Kölnbe, és elmondta, mindig is szerettek olyan játékokat csinálni, melyekben olyan világokat lehetett felfedezni, mint a Fallouté vagy az Elder Scrollsé, de a Starfieldben teljes szabadságot adnak a játékosoknak az egész galaxis felfedezéséhez, szóval ez tényleg álmaik játéka, és valószínűleg sok játékos álmaié is.

Ez az egész mondjuk kísértetiesen hasonlít arra, ami a No Man's Sky megjelenése előtt is elhangzott, szóval még így hetekkel a megjelenés előtt sem árt óvatosnak lenni, pláne mert azért mégis Todd „Látja azt a hegyet? Meg lehet mászni” Howardról van szó. Howard előtt egyébként valaki a tavalyi Game Awardsot megidézve felszaladt a színpadra, és arról magyarázott, hogy Bill Clinton a GTA VI-tal akar játszani, de a szekusok gyorsan kivezették a teremből.

A Black Myth: Wukong egészen bizarr előzetessel csekkolt be, ahol egy fej nélküli alak zenélt, miközben a Nyugati utazásból ismerhető majomkirály pont úgy küzdött le a kínai mondakörből származó legendás lényeket, mint ha a Team Ninja tavaly megjelent játékában, az ugyancsak Kínában játszódó Wo Long: Fallen Dynastyben lenne. Így az egész még redundánsabbnak érződött, mint három éve, amikor még csak a japán mondakörre építkező Nioh-játékok, meg a Sekiro ordító koppintásának tűnt a kínai fejlesztők első játéka, de persze ettől még lehet jó az egész.

A Tekken-széria atyaúristene, Harada Kacuhiro (Katsuhiro Harada) egyértelműen kitett magáért, bár ezt valószínűleg nem kevés üvöltözés előzhette meg, mert tényleg az égvilágon minden kiszivárgott már napokkal, vagy akár hetekkel előbb, amit kedden bemutattak. Illetve nem minden, az ugyanis csak most derült ki, hogy lesz egy teljesen új mód a Tekken 8-ban, ami így elsőre, további infó nélkül eléggé hasonlít a Street Fighter 6 virtuális játéktermi gépes lobbijára, csak chibi karakterekkel, mint a Dragon Ball FighterZ-ben. Az előzetesben röviden bemutatkozott Shaheen, Dragunov, Kuma, Yoshimitsu, Steve és Leo is.

A hivatalosan pár napja leleplezett új Call of Dutyhoz, a Modern Warfare 3-hoz is jött egy pár új infó a korábbiakon túl, de csak olyasmik derültek ki, hogy a játék az előző rész közvetlen folytatása lesz, illetve megnézhettük az első küldetés egy részét. A korábbi infók alapján az idén érkező cím inkább teljes árú kiegészítő, mint új játéknak, például mert egyetlen új multis pálya sem lesz benne, csak a 2009-es Modern Warfare 2 pályáit dolgozzák át. Közben viszont több, az elmúlt években hiányzó (és közönségkedvenc) mechanika tér vissza, és a korábbi gyakorlattal ellentétben az előző játékban és a Warzone-ban megvásárolt kinézetek nagy részét át lehet menteni, szóval úgy tűnik, legalább tettek pár lépést a jó irányba is.

Hasonló cipőben jár a CD Projekt is a Cyberpunk 2077-tel, aminek most már tényleg mindjárt megjelenik az első kiegészítője, és a látottak alapján erre tényleg érdemes is lesz várni. Yulia Pryimak, a stúdió játékmenet-dizájnere elmondta, hogy a számos újdonság mellett egy rakás meglévő rendszert átdolgoztak, így még inkább a saját játékstílusunkhoz lehet majd alakítani a karakterünket.

Emellett újdonság lesz a járműves harc is, az ablakból lövöldözéstől az autókra erősíthető rakétákig, a teljesen átdolgozott rendőrök miatt pedig állítólag az autós üldözések is jobbak lesznek majd. És ami a legfontosabb, mindehhez nem kell megvenni a kiegészítőt, az átdolgozott és kiegészített rendszerek az alapjátékba is megérkeznek majd egy ingyenes frissítéssel.

A végére két nagyágyú maradt, az egyik a Mortal Kombat 1 volt, amihez jött egy tök ugyanolyan előzetes, mint az eddigiek, ami azokhoz hasonlóan megint marha látványos volt, a másik pedig az Alan Wake 2, melynek címadó főszereplője amolyan horrorba oltott Holdlovagként próbál megküzdeni azzal, hogy van egy alteregója, aki sokkal rosszabb arcnak tűnik nála. Ezek mellett bejelentették még a közepesen népszerű kooperatív horror, a Killing Floor harmadik részét, jött kedvcsináló a kultikus bohócálarcos heistszimulátort folytató Payday 3-hoz és sztorielőzetest kapott a gótikus motívumokat túltoló Dark Souls-koppintás(nak a rebootja), a Lords of the Fallen.

A videójátékokon túl befutott egy előzetes Zack Snyder eredetileg Star Warsnak indult, aztán más irányba elvitt netflixes filmjéhez, a Rebel Moonhoz, amiből, mint a személyesen megjelenő Snyder elmondása alapján kiderült, készül videójáték is (a főleg mobilos címekben utazó Super Evil Megacorp csinálja). A Rebel Moonnak rögtön két része lesz majd, az első december 22-én érkezik, a második pedig 2024. április 19-én. Az előzetes alapján amúgy a film vegytiszta Zack Snyder, tele grandiózus jelenetekkel, jelentőségteljes kamerába nézésekkel és gagyi effektekkel. Az már most biztos, hogy érdekes lesz megnézni, mi sül ki ebből az egészből.

Ha valaki minden bejelentésre kíváncsi, itt végigböngészheti őket.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!