Hatszázezer dollárt adtak Kurt Cobain megzúzott gitárjáért

2023. május 22. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Nirvana koncertjei vehemensek és intenzívek voltak az 1990-es években, a tagok sem magukat, sem hangszereiket nem kímélték. A frontember Kurt Cobain pedig szinte sportot űzött a gitárjai elpusztításában. Egy viszonylag egyben maradt, dedikált darabot viszont most sikerült 600 ezer dollárért eladni egy aukción.

Itt egy válogatás, hogyan töltötte ki dühét Cobain a gitárjain:

A fekete Fender Stratocastert Cobain még a mindent letaroló lemezük, a Nevermind 1991-es megjelenése előtt zúzta meg. A gitár ugyan egyben maradt, de többé nem lehetett rajta játszani.

A hangszert a zenekar tagjai dedikálták – a gitáros, énekes Cobain a vezetéknevét szándékosan rosszul, Kurdtnak írta –, és pályatársuknak, a tavaly meghalt Mark Lanegannek üzentek rajta. A Screaming Trees énekese, aki Cobainnal is zenélt együtt, végül 1992-ben meg is kapta a gitárt.

A megzúzott és dedikált Cobain-gitár – Fotó: Angela Weiss / AFP
A megzúzott és dedikált Cobain-gitár – Fotó: Angela Weiss / AFP

Kody Frederick, a Julien's Auctions munkatársa előzetesen úgy vélte, hogy a gitár 60-80 ezer dolláros leütési árat érhet el, ehhez képest nagyon meglepte, hogy tízszeres pénzt fizettek érte. Azt nem tudni, hogy ki volt a vásárló.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!