A megdöbbentő harmadik rész után is még tud hova menni az utóbbi évek legjobb sorozata

2023. április 18. – 05:06

A megdöbbentő harmadik rész után is még tud hova menni az utóbbi évek legjobb sorozata
Forrás: HBO Pressroom

Másolás

Vágólapra másolva

Hétről hétre kibeszéljük az Utódlás aktuális részét. Csak az olvasson tovább, akit nem zavarnak a spoilerek, meg a cselekmény részletezése, vagy a pofátlanul gazdag és befolyásos, de gyarló emberek intrikái.

Egy ceruzával aláhúzott, vagy talán áthúzott név egy papíron. Ennyi kell, hogy Kendall maga mögött tudjon minden ellenségeskedést, manipulációt, zsarolást, nyomorultságot, és azonnal megtegyen mindent azért, hogy elégedett legyen a síron túl is az édesapja.

Ez a papír pedig valami, amit Frank, Logan Roy kinevezett végrehajtója talál a széfben. Nehéz belőni, hogy mikori, talán az utóbbi négy, talán az utóbbi másfél évben készült. Ügyvéd nem látta. A papíron mindenféle rendelkezések szerepelnek, mindenféle vagyontárgyról, Cézanne-festményekről (amiket jobbnak látta a család feje a genfi páncélszekrényben tartani „adózási okokból”), és arról, hogy ki legyen az utódja. A név pedig Kendall, pontosabban teljes nevén Kendall Logan Roy. Aláhúzva ceruzával. Vagy kihúzva, a fene sem tudja megállapítani.

Ez az aláhúzás az, amire az Utódlás a hangsúlyt helyezi a döbbenetes harmadik része után, és végre elkezd szó szerint arról szólni, hogy kinek kell Logan Roy helyébe lépnie, ha lemond, vagy esetleg meghal. Logan a sorozatot az előbbi lehetőségével kezdte, a legutóbbi részben, sok évvel később pedig az utóbbi meg is történt, nincsen családapa, médiacézár, csak itt van a saját szava járásával egy csomó kretén, akiknek át kell venniük a szebb napokat látott birodalmat, ami valószínűleg még az unokáknak is tejelni fog, teljesen mindegy, hogy milyen messze vannak azok a boldog szép napok.

Például Shiv gyerekének is, ugyanis a részt kezdő gyászmontázsából (Kendall magán kívül, Roman készülődik, Shiv az ágyban fetreng) kiderül, hogy egy újabb unoka érkezik, ami még jobban meg fogja bonyolítani majd a Tommal való viszonyát. Szerencsétlen Tom valószínűleg arról sem tud, hogy éppen apa lesz, bár kérdés, hogy mennyire fogná fel most ennek a súlyát, hiszen teljes mértékben azon van, hogy megpróbálja beékelni magát valahova abba a családba, ahol a legnagyobb pártfogója most halt meg tüdőembóliától a szeme láttára egy repülőn. Amikor összeül a kupaktanács a spájzban a vezetőséggel, hogy ki léphetne Roy helyére, Tom bedobja a nevét, de Karl teljesen jogosan kimondja az igazságot, egy hipotetikus problémafelvetés gúnyájában: „Egy ügyefogyott betolakodó vagy, és senki sem bízik benned.” Jobban belegondolva még Gregnek is több esélye lenne beültetni magát a székbe, mint a köpönyegforgató Tomnak (aki három különböző társaságnak is elmondja a részben, hogy ő csak szolgálni akar, sőt, még Shiv szívét is próbálja meglágyítani), bár ahogy a tesók bánnak vele, nem biztos, hogy akarja.

A kupaktanács a Roy-rezidencián ül össze, ahol meglepetésvendég fogadja Kendallt: Marcia visszatért az örök életre szóló milánói bevásárlásból, és a hivatalos özvegy szerepében tetszeleg. Marcia elmondja a fiúnak, hogy tartották a kapcsolatot, sőt „esténként meghitt beszélgetéseket” folytattak, ami már annyira intim, hogy Romannak sincs már ereje később poénkodni vele. „Valamikor majd biztos összeomlok” – mondja Roman, aki tényleg úgy viseli a gyászt, mintha mi sem történt volna. Biztos vagyok benne, hogy valamikor tényleg össze fog omlani, de ez még nem ez a rész.

Ez az a rész, amikor ki kell találni azt, hogyan tovább, és ebbe az amúgy sem annyira tükörsima vízbe dobják be azt a papírlapot, mint óriási hullámokat teremtő kavicsot. A Logan gyerekeknek nem sikerül beszélni Matsonnal, úgyhogy még mindig nem tudni, hogy a GoJo-eladás összejön-e, vagy hogy sikeres volt-e a két résszel ezelőtt belengetett alkudozás a nagyobb vételárért. A vezetés (Geri, Karl, Frank) pedig épp azon veszekszik a spájzban, hogy melyikük lenne alkalmas arra, hogy legalább egy kis ideiglenes szakaszra, amíg az eladás le nem zárul, átvegye az irányítást.

Forrás: HBO Pressroom
Forrás: HBO Pressroom

Parádés látni azt, ahogy próbálják saját magukra és az alkalmasságukra rángatni a reflektorfényt, miközben nem is akarják megbántani a többieket, hiszen ki tudja, ki lesz a góré, és kivel kell majd jóba lenniük. Akárki is lesz, egész biztosan nem fogja nyélbe ütni a GoJo-üzletet, az amúgy is elég szeszélyes Matson már nem is akar beszélni a Roy családdal, miután egyszer, apjuk halála után egy nappal nem vették fel azonnal neki a telefont, és az asszisztensével az éves céges elvonulásra hivatkozik.

Miközben Ken, Roman és Shiv éppen Matsont próbálják valahogy elérni, a legidősebb fiú, a friss házas Connor megszerzi azt a valamit, ami Logan uralmának egyik legszimbolikusabb jelképe: a lehető legrövidebb alkudozás után 63 millió dollárért meg fogja venni apja egykori lakását.

Ha a spájzos kupaktanács parádés volt, akkor mit mondjak arra, amikor Frank és Karl megbeszélik a papírt? „De ha kicsit megremeg a kezed, elviszi a huzat, és véletlenül lehúzódik a vécén?” – ajánlja fel Karl a lehetőséget Franknek, hogy mi legyen a széfben talált papír sorsa. Másodjára még viccesebb, hiszen itt még nem tudjuk, hogy kinek a neve szerepel rajta, de az ügyvezetők már itt tisztában vannak vele, mekkora szarvihar kerekedhet belőle.

De a szarvihar máshonnan is jön: Hugo bevallja Kendallnak, hogy a lánya azelőtt adott el egy csomó Waystar-részvényt, mielőtt bejelentették volna Logan halálát, ami nem egészen legális dolog. Ezt Hugo is érzi, és amikor Ken megkérdi, hogy mit fognak látni a hatóságok Hugo híváslistáján, szerepel-e a lánya aznap rajta, a PR-os már úgy válaszol, mintha azoknak a bizonyos hatóságoknak mondaná: „Nem emlékszem rá.” Kap rá egy vállveregetést, ami felér egy kilövési engedéllyel. Tom is kiszagolja, hogy Kendallnak lesz itt még nagyobb szerepe, és amikor neki is előadja a „csak szolgálni akarok”-szentbeszédét, a válasz felér egy tőrdöféssel. „Kedvellek téged, Tom. Sok szerencsét!”

De az igazi tőrdöfések akkor jönnek, amikor a gyerekek is megnézhetik a papírt. Shiv az, aki felveti, hogy lehet, Ken nevét apjuk nem is aláhúzta, hanem kihúzta. Roman szerint Ken már a alá/kihúzás óta kábé tizenkétszer próbálta börtönbe csukatni az apját, szóval nagyon szép gesztus, de kicsit tárgytalan a papír, Shiv pedig tovább értetlenkedik. Ken pedig visszavág: „Hát baszki, az, hogy Shiv, tuti nincs rajta.” És ennyi, egy pillanat alatt vége van annak a nagy egységnek, amit a Roy gyerekek prezentáltak az utóbbi pár részben, minden közös üzletnek annyi, mert az apjuk egy darab posztumusz ceruzavonással alapjaiban tudja megingatni őket. Vagy éppen felemelni valakit, hogy úgy érezze, hogy ő a világ közepe. Aki most éppen Ken, aki apja bizalmasától, Franktől kapja meg azt, hogy nem, Logan nem csalódott benne. Sőt, szerette. Kendallnak nem kell több, ez az ő spenótja, adrenalininjekciója, turbó fokozata.

És rögtön elkezd kombinálni. Amikor a többiek fújnak arra, hogy megérkezett a titkosszolgálat átfésülni a lakást, hogy felkészítsék Jeryd Mencken érkezesére, Kendall az, aki szerint nem árt, ha van vele kapcsolatuk. Ugye Mencken volt az az erősen problematikus elnökjelölt, aki mögé Logan Roy beállt támogatónak, és valószínűleg egy hét múlva már ő lesz az új amerikai elnök is. Érdekes látni, hogy csapódik le a nagyon-nagyon gazdag emberek szintjén egy országot alapvetően felforgató elnökválasztás. Sehogy. Mondjuk az is igaz, hogy ezek a nagyon-nagyon gazdag emberek valószínűleg elintézték, hogy az legyen az elnök, akit támogatnak, szóval nincsen semmi okuk aggodalmaskodni.

Akinek van, az Kerry. Logan volt asszisztense/szeretője/bizalmasa idegroncsként érkezik a lakásba, annak ellenére, hogy Marcia szigorúan megtiltotta, hogy a közelbe is jöjjön. Csak pár cuccáért jön, de nem engedik az emeletre sem, a személyzet egy szatyorban adja át a személyes tárgyait, amit a rezidencián hagyott, és ráadásul az a szatyor is elszakad. Roman segít neki összeszedni a holmikat, mire – a felirat segítségével – Kerry elkezdi a fülébe sutyorogni, hogy úgy volt, hogy Logan el fogja venni őt feleségül. Nem tudom eldönteni, hogy mennyire kellett ezt tisztán hallanunk, vagy sejtenünk, ráadásul visszanézve olyan ez a jelenet, mintha teljesen utószinkron lenne. Kerry szája ki van takarva, Roman nem beszél akkor, amikor kellene, ki tudja, hogy ez valami hosszabb távú történetszál kezdete, vagy csak valami, amit utómunkában beleillesztettek, hogy még súlyosabb legyen a búcsú.

Miközben Kendall kicsit meggyűri Stewyt, hogy az igazgatósági szavazáson ha felmerül majd a neve, támogassa őt mint Logan utódját, később ő is lesz az, aki átbillenti a mérleg nyelvét. Stewy az egyetlen, aki előtt Kendall képes egy apró érzelmet kimutatni, magam sem tudom megállapítani pontosan azt a pillanatot, amikor Jeremy Strong arca a kínos mosolygásból átvált az érzelmi összeomlásban. Vagy hát tudja a fene, hiszen ő a fejében már Logan utódja, és ő is mondja, apjának nem volt olyan kártyája, amit kijátszott volna ellene, ebben a pillanatban pedig úgy tűnik, hogy nincs az a kártya, amit ő ne játszana ki.

És akkor vissza is tértünk Hugóhoz. Az Utódlástól szokatlan sutaság volt az, ahogy felépítette ez a rész azt, ahogy Kendall ki fogja használni őt, én egyszerűen nem tudok elképzelni ebben a világban egy olyan amatőr hibát, mint amikor az ő füle hallatára beszél a lánya bennfentes részvényeladásáról. Amikor Kendall azt meghallotta, plusz Hugo beismerésével hirtelen ott termett a kezében egy kártya, amit azonnal ki is tud játszani.

Most előreugrottam, hiszen történik egy és más, amíg eljutunk egyáltalán odáig, hogy Kendall manőverezni tudjon. Az egyik, hogy lerendezi a testvéreivel az utódlást, és a már úgyis megbomlott nagy egység romjaiból kikászálódó egyezkedés során arra jutnak, hogy a megoldás az lesz, ha Kendall lenne a vezérigazgató. És mellette Roman mint társ. Shivet a másik kettő lebeszéli a pozícióról, olyan érveléssel, hogy látszik Sarah Snook arcán az a kénköves bosszú, amit emiatt kapni fognak majd, ha valami nem úgy sül el a Waystarral, ahogy kellene. Kendall van a papíron, Roman találkozott Logannal és ismeri Matsont, Shivnek viszont nincsen semmilyen cégvezetői tapasztalata. Megegyeznek abban, hogy semmiből sem fogják kihagyni, de ahogy többször is elhangzik a részben, csak annak van értelme, aminek nyoma is van papíron. Ezt Shiv is tudja. Kigolyózták.

Ahogy Kendall elkezdi azonnal Romant is kigolyózni. Egy zárt ajtós találkozón az újdonsült vezérigazgatóknak kell eldönteni, milyen kommunikációs irányt vesz most a cég: hangsúlyozzák azt, hogy ez Logan örökségének továbbvitele, vagy „dobáljanak szart” rá, és nyissanak egy új lapot. Roman és Ken megszavazzák, hogy legyen az előbbi. Aztán a zárt ajtóból még zártabb ajtó lesz, ott marad egyedül Ken és Hugo. Ken pedig pontosan tudja, hogy ez az a pont, amikor azt a kártyát le kell csapni az asztalra. Főleg miután megnézte a telefonján azt a bizonyos vonalat a papíron, és látja, hogy a neve végére már pont a betűk felénél tart. Mint egy áthúzás.

Kósza megfigyelések

  • Logan Roy halálának hivatalos oka: tüdőembólia. Tom úgy tudja, vagy csak azzal dilizik, hogy úgy halt meg, hogy épp a telefonját próbálta kihalászni a repülő vécéjéből.
  • Az idős Sandy még életben van, kerekesszékben, örök és letörölhetetlen mosollyal az arcán.
  • Ezt a részt Lorene Scafaria (Hustlers) rendezte, ez volt a második Utódlás-epizódja, ő rendezte a Kendall szülinapjáról szóló pompás részt is.
  • Nekem nagyon úgy tűnt, hogy a lépcsőn álldogálva Shiv majdnem elszólja magát a gyerekről, amikor arról beszél Tomnak, hogy Logan élhetett volna húsz évet, és álomba ringathatta volna még az unokáit.
  • A híres-neves papíron az áll, hogy Colin, a hűséges testőr – aki farmerban jött az eseményre – kapjon egy órát.
  • „Kendall Logan Roy” – eddig is tudtuk, hogy ez Kendall teljes neve?
  • Honeymoon States, azaz nászutas államok, ez a címe ennek a résznek, és azokra a nem túl csábító amerikai államokra utal, ahova Connor és Willa indulnak majd nászútra, feltehetőleg a politikai kampány miatt: Wisconsin, Minnesota, Michigan, Pennsylvania.
  • „Logan nevet utoljára” – ez áll a (nemlétező) NY Globe címlapján.
  • A lakásban beszédet mond Stephen Root, aki Ron Petkust alakítja, ő volt a szervezője a harmadik évadban az Utódlás C-PAC-jának, a Future Freedom Summitnak, ahol a Mencken megkörnyékezi a Roy családot. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a Utódlás negyedik évadának negyedik részével egy esete kezdődött a Barry szintén utolsó évadja az HBO-n, amiben Root állandó szereplő.
  • Ebben a részben csak hangban bukkant fel az izlandi Jóhannes Haukur Jóhannesson mint Matson asszisztense, Oskar, de elvileg még több részben is szerepelni fog. Jóhannesson többek között a Vikingek: Valhallában meg a Trónok harcában is szerepelt korábban.
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!