Ettől a fordulattól szó szerint eldobtam az agyamat

2023. április 11. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A cikk brutális spoilert tartalmaz, csak az olvassa tovább, akit nem zavar, ha értesül az Utódlás című sorozat parádés fordulatáról.

Az Utódlás negyedik évadának harmadik része a megszokott színvonalon indul, miközben azért fokozza is a tempót. A készülő Waystar-Gojo üzlet miatt Logan nem megy el a legidősebb, legmellőzöttebb, és talán legbénább gyerekének, Connornak az esküvőjére. Con egy luxusszexmunkást, Willát készül feleségül venni, évek óta fizet neki, hogy a partnere legyen, de még ez sem elég ahhoz, hogy a nő ne akarjon majdnem lelépni a házasságkötést megelőző napon.

Logant láthatóan nem igazán érinti meg, hogy kihagyja az esküvőt. Amikor Romannal beszél telefonon, és utóbbi rákérdez, hogy elmegy-e egyáltalán, akkor a családfő annyit mond, hogy majd felhívja a vőlegényt, ha lesz egy perce, hogy aztán rátérjen az őt sokkal jobban érdeklő témára. Megkéri Romant, hogy jelezze Gerri, a cég vezető jogásza felé, hogy elfogyott a bizalom, és ki lesz rúgva. Ez a kis epizód is szépen példázza, mennyit jelentenek Logannak azok az emberek, akikkel éveken keresztül bizalmi viszonyban dolgozik; még arra sem veszi a fáradtságot, hogy ő mondja a szemükbe, hogy a jövőben nem akar velük egy csapatban játszani. A kellemetlen feladatot ráadásul annak a Romannak delegálja, akinek nyilvánvalóan elképesztően kínos közölni ilyesmit Gerrivel, miután hónapokon keresztül nyomasztotta és zaklatta a kéretlen szexuális közeledésével.

Jut még néhány jellemző Utódlás-pillanat az első néhány jelenetre (Tom egy percen belül nyal be csontig Logannek és alázza meg Greget), majd jön három erős mondat Logantól:

„Kipuculjuk az istállót. Stratégiai újraszervezés. Egy kicsit több agresszió.”

Utóbbi már csak azért is figyelemreméltó, mert nem igazán lehet elképzelni, hova lehet még fokozni az agressziót ebben a teljesen gátlástalan és arrogáns karakterben, viszont ez már nem is derül ki, mert mint néhány perccel később világossá válik, ezek voltak Logan utolsó szavai az Utódlásban.

Brian Cox, azaz Logan Roy (fotó: HBO)
Brian Cox, azaz Logan Roy (fotó: HBO)

Teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül, néhány perccel a rész kezdete után a sorozat legfontosabb karakterének megáll a szíve, leáll a légzése és meghal. Ez pedig a legjobb dolog, ami az Utódlással történhetett.

Egyrészt azért, mert rendkívül bátor húzás a sorozat készítőitől kiírni a történet középpontjában álló szereplőt, aki akkor is benne van a sztoriban, ha épp egyáltalán nincsen róla szó. Másrészt az Utódlás három évada olyan különlegesen épült fel, hogy bár az erőviszonyok folyamatosan változtak, a kapcsolatok alakultak, emberek süllyedtek és emelkedtek, az alaphelyzet még a hétfő esti rész előtt is nagyon hasonló volt, mint az első évadban. Ebből a patthelyzetszerű állapotból pedig ki kellett már mozdítani a történetet, és mi sem volt alkalmasabb megoldás erre, mint a pátriárka halála.

Azért is dicséret illeti meg a sorozat készítőit, mert dramaturgiai szempontból a lehető legjobb halálnemet választották Logannek. Bár a családfő már idős volt, és lehetett tudni, hogy nincs minden rendben a szívével (az első évad elején egyszer már majdnem meghalt, és később is volt, hogy gyengélkedett), halála minden előzetes utalás nélkül következik be, és az azt követő helyzeteket is remekül sikerült kibontani.

A gyerekek búcsúja arányos és szépen leképezi a kapcsolatukat szeretve gyűlölt, bálványozott, de meg is vetett apjukkal: Shiv és Kendall azt üzenték telefonon a talán akkor már eszméletlenül fekvő apjuknak, hogy szeretik, de nem fognak tudni megbocsátani neki, Connor első mondata pedig a hír hallatán az volt, hogy Logan valószínűleg sosem szerette őt.

Érdemes külön kitérni arra is, milyen módon értesültek a dollármilliárdos, a valóságtól és a hétköznapi emberek életétől szinte teljesen elszeparáltan létező örökösök az apjuk halálhíréről. A Logannal magánrepülőn Svédország felé tartó Tom telefonon hívta az éppen egy luxusjachton ülő gyerekeket, akik, hiába van náluk a világ pénze és hiába bírnak jelentős befolyással az amerikai médiára, nem tudtak mást tenni, mint kétségbeesetten kérdezgették, hogy mi a helyzet Logannal, magánál van-e vagy meghalt-e már. Ez a helyzet is szép kontrasztot mutatott: a rengeteg pénz ellenére ezek a szereplők is ugyanolyan kiszolgáltatottak és kétségbeesettek tudnak lenni, mint bárki más – különösen igaz ez Loganre, akinek egyik pillanatról a másikra megállt a szíve a gazdagságát szimbolizáló magángépén, és képtelenek voltak rajta segíteni.

Az e heti rész amiatt is különleges a szérián belül, mert a kezdeti néhány humoros jelenet után közel egy órányi tömény dráma következik, amiből csak kevés volt a sorozatban, viszont most is abszolút működik. Izgalmas nézni, ahogy beindul a helyezkedés a családtagok, valamint a vezetőség tagjai között, az irányok már kirajzolódtak, miközben számtalan jövőbeli aknát is elhelyeztek a csatamezőn.

Tom már jelezte Gregnek, hogy azonnal menjen be az irodába és töröljön le egy mappát a gépéről (és a lomtárat is ürítse ki!), hogy kifejezze, ő végig lojális volt Loganhez. Gerrit még mindig nem rúgták ki hivatalosan, és erről csak egy nagyon szűk kör tudott, így még mindig ő a cég vezető jogásza, miközben valószínűleg az is ki fog derülni, hogy Roman az apja halála előtti napon elárulta a testvéreit. Kendall a halál okozta sokkban is rögtön tudja, hogy foglalkozni kell az üzlettel, mert fontos pillanatok ezek, de a rész végére Shiv arcán is megjelent az elszántság, hogy hozzon ki valamit a helyzetből.

Nagy kérdés, mi fog most történni. Logan halálával bezuhant az árfolyam, a Waystar pillanatnyilag kis túlzással fabatkát sem ér. Ha most felvásárolja a GoJo, akkor a gyerekek sokkal kevesebb pénzt kapnak az üzlet után, mint szeretnének, és nem lesz elég tőkéjük a Pierce felvásárlására. Ha így alakulna, az egyben azt is jelentené, hogy Logannek még a halálával utoljára sikerült minden korábbinál jobban kiszúrnia a gyerekeivel.

Azt gondolnám, hogy a megfejtés nem lesz ennyire egyszerű, a Waystar egyelőre nem cserél tulajdonost, és brutális könyöklés kezdődik majd a pozíciókért, mindenesetre bárhogy is lesz, nagyon úgy tűnik, hogy az HBO Maxon sugárzott Utódlás csak most fog beindulni igazán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!