Evangeline Lilly szerint a Marvel nem akarta kirúgni az oltásellenes kijelentései miatt

2023. február 18. – 11:26

Evangeline Lilly szerint a Marvel nem akarta kirúgni az oltásellenes kijelentései miatt
Evangeline Lilly a Hangya és Darázs: Kvantumánia Los Angeles-i bemutatóján 2023. február 6-án – Fotó: Valerie Macon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztában volt azzal, hogy vitát fog kiváltani azzal, hogy fotókat tett közzé a közösségi médiában egy washingtoni oltási kötelezettség-ellenes tüntetésről, de attól nem félt, hogy emiatt elveszíti Darázs szerepét a Marvel-filmekben – többek között erről beszélt Evangeline Lilly amerikai színésznő az Esquire magazinnak adott interjúban, amit a Variety szemlézett.

A Lost és a Hangya-filmek sztárja az interjúban azt mondta, azért csatlakozott a tüntetéshez, hogy a „test szuverenitását” támogassa. Lilly akkor, 2021 januárjában azt írta az Instagramon:

„Hiszem, hogy senkit sem szabadna arra kényszeríteni, hogy akarata ellenére bármit beadjon a testébe, és erőszakos támadással, letartóztatással ,tárgyalás nélküli fogva tartással, a munkahelye elvesztésével, hajléktalansággal, éhezéssel, az oktatása elvesztésével, a szeretteitől való elidegenítéssel, és a társadalomból való kiközösítéssel fenyegetni, ha nem teszi meg. Nem ez a helyes út. Ez nem biztonságos. Ez nem egészséges. Ez nem szeretet. Megértem, hogy a világ félelemben él, de nem hiszem, hogy a félelemre erővel válaszolva megoldódnak a problémáink.

A COVID előtt is a választás mellett voltam, és ma is a választás mellett vagyok.”

A „pro choice” tehát „választás mellett” kifejezést egyébként a nők abortuszhoz való jogának támogatására használják.

A színésznő az Esquire-nek azt mondta, körülbelül hatszázszor megkérdezte magától, hogy biztos posztolje-e a képeket. „Ismerem a fenevadat, akit megtámadtam. Tudtam, hogy van egy kis kavicsom, és ott van ez a kibaszott Góliát óriás. Tudtam, hogy ha eldobom ezt a kavicsot, az fel fogja ébreszteni az óriást” – mondta.

„Csak azt akartam, hogy azok az emberek, akik komoly nyomás alatt vannak, hogy olyasmit tegyenek, amit nem akarnak, tudják, hogy nincsenek egyedül. És hogy tudják, hogy vannak emberek, akik szintén úgy érzik, joguk van nemet mondani.”

Lilly egyébként már 2020-ban is tett problémás kijelentéseket a koronavírus-járvány elleni intézkedésekkel kapcsolatban. Akkor azt írta, nem hajlandó karanténba vonulni, és és szociális távoltartást gyakorolni.

„Van, akinek az élet fontosabb, mint a szabadság, van, akinek a szabadság fontosabb, mint az élet. Mindannyian hozunk döntéseket” – írta.

Ezért később elnézést kért, közleményében azt írta, amikor a bejegyzést írta „azt hittem, hogy nyugalmat árasztok a hisztériába. Most már látom, hogy a saját félelmeimet vetítettem egy amúgy is félelmetes és traumatikus helyzetbe”.

Mindezek ellenére – mint mondja – a Marvel-filmekben játszott szerepe soha nem került veszélybe.

A pénteki Happy Sad Confused című podcastban azt mondta, a Marvel soha nem mondta meg neki, hogyan élje a magánéletét. A színésznő elmondta, ő maga kezdeményzte, hogy beszéljen a studióval a megnyilvánulásaitól, ahol azt mondták neki:

„Ez nem a mi dolgunk. Nem a mi dolgunk, hogy megmondjuk, hogyan éljétek az életeteket, vagy hogy milyen véleményetek legyen”.

Egy alkalommal a Hangya-filmek rendezője, Peyton Reed is felhívta, hogy a támogatásáról biztosítsa. „Csak hogy tudd, elterjedt néhány pletyka arról, hogy a Marvel kirúgna vagy törölne téged. Ezek a hírek nem a Marveltől érkeznek és nem is tőlünk, ne is törődj velük” – mondta neki a rendező.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia című film február elején jelent meg a mozikban. Lilly Hope Van Dyne, alias Darázs szerepét játssza. Kritikánkat a filmről itt olvashatja.

„Alig egy fokkal jobb [Katherine Newtonnál] Evangeline Lilly, aki hiába számít már címszereplőnek 2018 óta, most talán még annyi szerepet sem szántak neki, mint öt évvel ezelőtt. Lilly csak egy néha vissza-visszakérdező figura, akinek soha sem jut három mondatnál több, de mintha nem is annyira érdekelné ez az egész” – írtuk a cikkben Lilly szerepéről.

Arról, hogy miért lenne nagyon fontos, hogy minél több ember beoltassa magát a koronavírus ellen, ebben a cikkben írtunk még 2021-ben. Arról pedig, hogy hogyan osztja meg a tudományellenesség a társadalmakat, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!