Több mint három év teljes tiltás után visszatérhetnek a Marvel-filmek Kínába

2023. január 18. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kína több mint három év után újra engedélyezte a Marvel-filmek bemutatását az országban – írja a Guardian. Februárban a Fekete Párduc 2022-es második részét és a legújabb A Hangya és a Darázs: Kvantumániát is műsorra tűzik az országban.

A Disney-nek több százmilliós veszteséget okozott a jegyeladásokban, hogy a külföldi filmek felett szigorú cenzúrát gyakorló ázsiai országban közel három és fél évig nem mutathatták be a blockbustereiket. Az utolsó Marvel-film, amit a kínai közönség is láthatott a mozikban, a 2019-es Bosszúállók: Végjáték volt.

A külföldi filmek bemutatását a Kínai Filmügyi Igazgatóság (angol rövidítése: CFA) szabályozói hagyják jóvá vagy utasítják el, amely a Kínai Kommunista Párt propagandaosztályának része. A CFA rutinszerűen blokkolja a külföldi filmek megjelenését az országban a hazai filmipar védelme érdekében, a Marvel-filmek viszont egészen 2019-ig engedélyt kaptak az országban, ahol rendre kasszasikerek is lettek.

Az első Fekete Párduc 2018-ban 105 millió dollárt keresett Kínában, A Hangya és a Darázs ugyanebben az évben 121,2 millió dollárt. 2019 óta azonban a Fekete Özvegy, a Pókember: Nincs hazaút, az Örökkévalók, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája, a Doctor Strange az őrület multiverzumában és a Thor: Szerelem és mennydörgés című filmeket sem engedték Kínában bemutatni.

A CFA soha nem adott hivatalos magyarázatot arra, hogy miért blokkolták az összes Marvel-film bemutatását az országban 2019 közepe óta. Filmipari elemzők viszont több lehetséges okot is felvetettek az évek során. Ilyen az LMBTQ+-karakterek és az amerikai hazafiság szimbólumainak, például a Szabadság-szobornak a jelenléte a filmekben. Az Örökkévalók rendezőjének, Chloé Zhaónak a felvétele is bosszanthatta a CFA-t, Zhaót ugyanis korábban sok kritika érte Kínában a hazájáról tett kijelentései miatt. De a blokkolás lehetséges oka lehetett az USA és Kína közötti növekvő politikai feszültség is.

Egyes esetekben azért lehetett tudni konkrét kifogásokról a kínai cenzorok részéről. 2022-ben a Pókember: Nincs hazaút című film bemutatását például azért tagadhatták meg, mert a CFA hiába kérte a film forgalmazóját, a Sonyt, hogy távolítsa el a Szabadság-szobrot a filmből. A Doctor Strange az őrület multiverzumában című film bemutatását pedig a hírek szerint azért utasították el, mert egy olyan karakter szerepelt benne, akinek két leszbikus anyja van, valamint egy olyan jelenet miatt, amelyben egy újságosbódéban a kommunista pártot kritizáló Epoch Times kínai újság írásjegyei szerepelnek.

A közelmúltban voltak jelek arra, hogy Kína kezd engedményeket tenni Hollywood felé: Az Avatar folytatását például engedélyezték a forgalmazásra, ráadásul a kínai holdújév ünnepe alatt vetíthették a mozik. Ez az időszak jellemzően csak a hazai filmek számára van fenntartva az országban. Az Avatar: A víz útja eddig 220 millió dollárt keresett Kínában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!