Hogyan lett az Arctic Monkeys az elmúlt 20 év egyik legfontosabb zenekara?

2022. november 4. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

20 éve alakult Sheffieldben az Arctic Monkeys, amely mára az egyik legnagyobb olyan aktív stadionzenekar, ami már az ezredforduló után kezdte a pályáját. Az együttes a kétezres évek nagy angolszász indierock-hullámából szinte egyedüliként tudott máig meghatározó és kurrens produkció maradni, miközben néhol egészen radikális stílusváltásokon ment át. Nemrég megjelent a The Car címet kapó hetedik nagylemezük, amely végleg szakított a zenekar gyökereivel, miközben részben a 2018-as albumuk folytatása.

Az After Podcast legújabb adásában a zenekar új nagylemeze mellett az is szóba kerül, hogy miért pont ők tudtak kiemelkedni a többi indie zenekar közül a kétezres évekből. Az adás vendége ezúttal Szalai Attila „Kecske” volt, a magyar indie szcéna ismert arca. Kecske többek között a legrégebbi állandó indie bulisorozat, a Tesco Disco alapítója és DJ-je, illetve jelenleg a Bagossy Brothers Company menedzsere. Korábban pedig olyan zenekarokkal dolgozott együtt a magyar indie színtérről, mint a Moog, az EZ Basic vagy a Blahalouisiana elődjének számító Jacked zenekar.

Kecske is a kezdetek óta követi az Arctic Monkeys pályáját, ezért egészen részletesen vettük át vele a teljes életművet a MySpace-korszaktól és az ingyen osztogatott demócédéktől a nagy indierock-robbanáson át az olyan változásokig, mint mondjuk a zenekar stoner rockosabb korszaka.

Az adásban többek között szóba kerül:

  • Miért tartja a zenei szaksajtó az Arctic Monkeyst a világ első olyan zenekarának, amely már kifejezetten az internetnek köszönhette a népszerűségét?
  • Mivel tudott kiemelkedni a zenekar a többi hasonszőrű együtteshez képest, és miért nem pukkadtak ki olyan gyorsan, mint a kortársaik?
  • Hogyan hatott a zenekar későbbi korszakára Josh Homme és a kaliforniai stonerrock-szcéna?
  • Miért nem tudott egészen az ötödik nagylemezig igazán befutni az Egyesült Államokban a zenekar?
  • Alex Turner miért jó frontember és miért rossz énekes?
  • Hogyan jutott el oda az Arctic Monkeys, hogy az utolsó két lemezre már inkább Alex Turner szólóprojektjére hasonlítanak a dalok, mintsem egy gyakran együtt próbáló zenekarra?

Az adáshoz készítettünk egy Spotify-playlistet is a szerintünk legjobb Arctic Monkeys-számokból, amelyet itt lehet meghallgatni:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!