Kijött a Doctor Who első előzetese, David Tennant lett a sorozat történetében az első visszatérő Doktor

2022. október 25. – 00:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre lesz hatvanéves a BBC-n futó sci-fi sorozata, a magyarul néha Ki vagy, doki? címen emlegetett Doctor Who. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a kerek évfordulóra visszatér a sorozat két legismertebb szereplője: a rajongók szavazatai szerint legnépszerűbb doktor, David Tennant, valamint kísérője, Catherine Tate.

A BBC most a Youtube-on el is kezdte az ünnepi évad promózását. Vasárnap közzétettek egy néhány másodperces hivatalos teasert, amelyben néhány képkockára felbukkant az Így jártam anyátokkal Barney-ja, Neil Patrick Harris is.

Továbbá szintén vasárnap feltöltöttek a Youtube-ra egy csaknem kétperces videót arról is, hogyan reinkarnálódik az Időúr ismét David Tennant testében. Figyelem: azok, akik még nem naprakészek a sorozattal, számíthatnak némi szpojlerre, mint erre maga a BBC is figyelmeztet a videó címében. (A videó a vasárnapi adásba került epizód része.)

Aki nem ismerné a sorozatot, annak egy gyorstalpaló: a főszereplő egy Doktor nevű Időúr, aki az eredeti koncepció szerint a halálakor tizenkétszer újjászületik más és más testben – amire azért volt szükség, mert az évek alatt a Doktort alakító színészek megöregedtek –, ezt nevezik regenerálódásnak (időközben a tizenkét „életet” a sorozat további népszerűsége miatt huszonnégyre növelték). Az Időúr egy Tardis (Time And Relative Dimension In Space) nevű, angol rendőrségi telefonfülke alakját öltő eszközben utazik térben és időben, és általában van egy kísérője.

A Tennant által játszott tizedik Doki legemlékezetesebb kísérője a Catherine Tate alakította Donna Noble volt. Kettejük története 2010-ben úgy ért véget, hogy a Doktor kitörölte a Donna memóriáját, mert csak így tudta megmenteni az életét, és figyelmeztette a nő családját, hogy Donna meghalhat, ha emlékezni fog rá.

A sorozatban most a tizenharmadik Dokinál jártunk, akit Jodie Whittaker alakított három szezonon keresztül (ő az első színésznő ebben a szerepben). Az eredeti tervek szerint Ncuti Gatwa játszotta volna a tizennegyedik Dokit – ő a Netflixen futó Sex Educationből lehet leginkább ismerős a magyarországi nézőknek –, de ő végül várhatóan a tizenötödik lesz, mivel az évforduló miatt három rész erejéig a BBC visszahívta a 2005-2010 között 47 részben doktorkodó David Tennantet.

A színész már korábban is visszatért egy rövid időre a sorozathoz: 2013-ban, a műsor 50. évfordulója alkalmából csatlakozott a tizenegyedik Doktorhoz (akit a most a Sárkányok házában szereplő Matt Smith alakított). Az évfordulón egyébként nemcsak Tennant és Tate csatlakozik ismét a Doctor Who stábjához, hanem az a Russell T Davies is, aki a 2005-ös újraindítás utáni első négy évad showrunnere volt. Igaz, ő nemcsak a három „különkiadásra” tért vissza, hanem tartósan ő viszi tovább a sorozatot.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!