Lilut be kellett lökni az élő adásba, Alföldi ronda paraszt miatt kapott röhögőgörcsöt

2022. október 24. – 04:54

Lilut be kellett lökni az élő adásba, Alföldi ronda paraszt miatt kapott röhögőgörcsöt
Lilu – Fotó: RTL Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jubileumi műsornak elég egyszerű követelményei vannak: pavlovi reflexként kell előhívnia az archív felvételekkel a néző nosztalgiáját, meg kell erősíteni a csatorna brandjét, be kell mutatni, hogy az évek, évtizedek során egy megkerülhetetlen, népszerű, sikeres sztárcsináló gépezet volt, amiből azért tanulni is lehetett, és nem mellesleg szórakoztatnia is kell azt, aki leül elé. Mert ha az nem jön össze, akkor maximum egy jó hosszúra nyúlt céges PR-videóról van szó, amivel a motivációt vesztett dolgozókat lehet feltüzelni, nem pedig seggeket ültetni a tévé elé. Az RTL 25. születésnapjára készült műsor az RTL Sztori (pontosabban az első része, a második következő vasárnap jön) csak néha felel meg ezeknek a követelményeknek, egyszerre igazából sosem.

Az RTL Sztori felépítése egyszerű, a csatorna történetét nem lineárisan, hanem tematikus blokkokra bontva ismerjük meg, van itt szó párkapcsolatokról, óriási dilikről, feszkókról, menő párosokról és néha olyan műsorokról is, amikről az a benyomásom, hogy az utókor számára szinte sehogy sem maradtak fenn. (Gyorsan valaki mondja meg fejből, hogy mi az a Pókerarc.) Gyakorlatilag egy klipválogatás, annyi különbséggel, hogy a klipeket az érintettek is nézik egy fotelben ülve, levonva a tanulságokat. A tanulságokból néha egészen megható dolgok sülnek ki, mint amikor Erdélyi Mónika sírva nézi magát vissza a castingról, néha pedig egészen éleslátóak, amikor a tehetségkutatók nem túl sikeres jelentkezőiről Alföldi Róbert kifejti, hogy ugyan miért kellene neki bárkinek hazudnia azt, hogy jól énekel, ha ez egyszerűen nem igaz.

Az RTL Sztori viszonylag sok szereplőt tudott megszólaltatni a csatorna történetéből: reflektál a sztárbokszolóból műsorvezetővé avanzsált Kovács Kokó István, Fábry Sándor is beszél a népszerűségéről, a már egy ideje csatornáktól függetlenül tevékenykedő Friderikusz Sándor is elmondja, hogy akkoriban ő is végigbámulta a Való Világot, mert ő az „életben nem találkozott ennek az emberkertnek a kínálatával”. A legmeglepőbb viszont Ördög Nóra, aki az RTL-nél kezdte a karrierjét, majd idén tavasszal a Partizánon megjelent videójában elmondta, hogy milyen körülmények miatt mondott fel a csatornánál, amely aztán bocsánatot kért tőle. Ezekről a körülményekről egy szó sem esik a visszaemlékezésben.

Ami érthető is, mert a műfaj nem éppen a mélyenszántó kritikai elmélkedésekről szól, hanem a könnyen csomagolható, pár mondatból összeálló, kattintékony okosságok buknak ki belőle. A legjobb pillanatok viszont azok, amikor túlmennek a visszaemlékezések az okosságokon, a legérdekesebb például pont Ördög Nórához fűződik, aki váltig állítja, hogy milyen jól működtek együtt Liluval, amikor a Csillag születik egyik évadát közösen vezették, miközben vele párhuzamosan Lilu éppen fejtegeti, hogy annyira különbözött a műsorvezetői stílusuk, hogy nem voltak kompatibilisek. Erdélyi Mónika az egyik válogatást nézve elkezd arról beszélni, hogy a műsor vége felé azt érezte, hogy jó lett volna, ha kér egy kis segítséget, hogy „letehesse a batyut”, már ami a gyártás közben kapott érzelmeket illette, de sajnos nem folytatja a gondolatmenetet.

Ördög Nóra az RTL jubileumi műsorában – Fotó: RTL Sajtóklub
Ördög Nóra az RTL jubileumi műsorában – Fotó: RTL Sajtóklub

Kulisszatitkokból is van bőven: Lilu például a Való Világ első szériájában az első élő közvetítéses belépőjét elrontotta, a stábnak úgy kellett belöknie a kamerák elé, hogy kezdje a műsort. Szó esik arról is, hogy Stohl András óriásit zakózott az egyik Csillag születik belépőjénél a lépcsőn, Stohl pedig már utólag narrálja a gondolatmenetét, hogy rájött „másfél millióan nézik, hogy pofára estél, ebből valahogy ki kell jönni.” Óriási respekt amúgy Lilunak, aki Stohllal kapcsolatban megtöri a könnyes szemű visszaemlékezések sorát azzal, hogy elmondja, a színésszel nem volt olyan kellemes együtt dolgozni, mert néha a kolléga szövegét mondta el, néha pedig úgy állt be, hogy csak mögötte tudott állni a színpadon. Lilu messze a legszimpatikusabb megszólaló az egészben, nemcsak a megfogalmazott kritikák miatt, hanem mert van véleménye másról is, mint az RTL nagyszerűségéről, például meg is tudja indokolni, hogy szerinte miért bontott le észrevétlenül előítéleteket Szandika az ötödik Való Világban. Ez nem egy ironikus mondat egyébként.

Van egy külön blokk a feszkóknak, de pár üvöltözésen meg csúnya nézésen (idézek a jegyzeteimből: Csuja Imre berágott, mert Horgas Eszter szerinte nem értékelte eléggé a harcművészeket) kívül csak egy olyan volt, ami évekkel később is tényleg vicces. Fábry bevallja, hogy volt az íróstábjában egy olyan kolléga, aki rendszeresen olyan vicceket írt neki, amikben felemlegette Csonka Andrást és a Dingdingdongot ma már kicsit dohos, de az érintettnek elég rosszuleső viccekben. A sok tréfa vége az volt, hogy Fábry 50. születésnapján, a műsorának felvételén kapott egy óriási tortát, amiből Csonka ugrott ki, és elénekelte a számot, és sajnos nem lehetett kivágni, mert a szerves része volt.

A feszkók mellett legalább dili is volt: megtudhattuk, hogy Erős Antónia könnyezik, ha nevet, Szellő István pedig „göcög”, ami azt jelenti, hogy kuncog, de még az átlagosnál is halkabban. Alföldi Róbert bevallotta, hogy előző este nem olvasta el azt a hírt, amit felolvasott a legrondább brazil parasztról 1999 decemberében a Reggeliben, és olyan röhögőgörcsöt kapott, hogy görnyedve-fuldokolva kellett elhagynia a díszletet. Sajnos különösebb kommentárt nem kap az a jelenet, amiben Stohl András huszárruhában, látszólag teljesen KO-állapotban csattogtat egy ostort Ábel Anitának, de lehet, hogy jobb is.

Az RTL Sztori első része az első pár perce kivételével nem az a 25 évet átívelő, impozáns visszaemlékezés lett, hanem egy promóvideó jó sok Sebestyén Balázzsal, akinek most Vadon János egyik másik poénjáért kell magyarázkodnia, igaz, az nem egy kolumbiai kisfiún csattant, hanem Vágó Istvánon, még évekkel ezelőtt. Az első pár perc tényleg érdekes, ahogy Szellő István magyarázza, hogy mekkora káosz volt a stúdióban az indulásnál, vagy Erős Antónia kifejti, hogy nagyjából öt évet adott ennek az egésznek még az elején, meg hát archív felvételen azért felbukkan Marsi Anikó is, aki azóta a Tények című szórakoztató műsor arca a rivális csatornán. A kezdetekről Barabás Éva mondja, hogy a kezdetekben „a meztelen nőktől a hatlábú kutyákig” minden volt az RTL-en a kilencvenes években. Orbán Viktor és Lévai Anikó is felbukkannak, igaz, nem a Fókuszban, hanem éppen Kokónak tapsolnak egy bokszmeccs előtt a közönség soraiban.

Az RTL Sztori első része október 23-án ment az RTL műsorán, a másodikat október 30-án lehet látni. Itt el lehet olvasni, hogy mit írtunk a TV2 hasonló visszaemlékezős műsoráról.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!